foto

Marius Goring

  • nar. 23.5.1912
    Newport, Ostrov Wight, Anglie, Velká Británie
  • zem. 30.9.1998 (86 let)
    Rushlake Green, Heathfield, Východní Sussex, Anglie, Velká Británie

Biografie

Marius Goring byl anglický divadelní a filmový herec. Nejlépe si jej diváci pamatují ze čtyř filmů, které natočil pod hlavičkou společnosti Powell and Pressburger, zvláště v roli průvodčího vlaku č.71 v romantickém fantasy filmu A MATTER OF LIFE AND DEATH /1946/ a jako Juliana Crastera z britského filmu THE RED SHOES /1948/. Pravidelně hrával francouzské a německé postavy.

Goring se narodil v Newportu na ostrově Isle of Wight v Anglii, otci Dr. Charlesi Goringovi a matce Kate MacDonald. Po dokončení studií na Perse School v Cambridgi, kde se spřátelil s budoucím tvůrcem dokumentů Humphreym Jenningsem, studoval na několika univerzitách v Cambridgi, Frankfurtu, Mnichově, Vídni a Paříži. Profesionálně začal hrát od roku 1927. Jeho raná divadelní kariéra zahrnuje vystupování v divadlech Old Vic, Sadler's Wells, Stratford a v několika evropských turné. Na začátku kariéry hrál na West End v divadle Shaftesbury Theatre v revivalu hry Granvilla-Barkera „The Voysey Inheritance".Během 30.let hrál v různých obměnách shakespearovské role včetně postavy Festeho v „Twelfth Night" /1937/, ve hře Macbeth aj.

V roce 1929 se stal zakládajícím členem hereckých odborů British Equity. V letech 1963-1965 a 1975-1982 byl taktéž jejím prezidentem. Goringův vztah s odbory byl plný konfliktů, vedoucích ve třech případech až k soudním půtkám. V roce 1992 se neúspěšně pokusil zrušit blokování rádiového a televizního přenosu do tehdy aparthední Jižní Afriky.

Jeho TV práce zahrnuje role Sira Percyho Blakeneryho ze seriálu THE ADVENTURES OF THE SCARLET PIMPERNEL /1956/, kde psal scénář a seriál i produkoval. V kultovním sci-fi seriálu DOCTOR WHO /1963-1989/ hrál v epizodě „The Evil of the Daleks" postavu Theodora Maxtibla. Hlavní roli získal v seriálu THE EXPERT /1968-1976/, roli krále Jiřího V v seriálu EDWARD & MRS.SIMPSON /1978/ a účinkoval v seriálu THE OLD MEN AT THE ZOO /1983/ na motivy stejnojmenného románu Anguse Wilsona.

Goring propůjčil svůj hlas zvukové a světelné show, která se pravidelné pořádá při večerním otevření Modré mešity v Istanbulu. V roce 1979 mu bylo uděleno čestné členství v Royal Society of Literatue a v roce 1991 získal řád britského impéria CBE. Mluvil plynně francouzsky a německy.

Během 2.sv.války narukoval do armády, kde se stal vedoucím vysílání BBC v Německu a pod jménem Charles Richardson pokračoval v herectví. V roce 1941 se oženil se svou druhou ženou, herečkou Lucií Mannheim. Ta zemřela v roce 1976 a následující rok se Goring oženil s televizní producentkou Prudence Fitzgerald. V roce 1998 zemřel na rakovinu ve věku 86 let.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1990 Strike It Rich
1982 Cymbeline (TV film)
1979 Meetings with Remarkable Men
1978 Dívka v modrém sametu
1971 Vzducholoď
1970 Okouzlení
1968 Der Monat der fallenden Blätter (TV film)
Dívka na motocyklu
Subterfuge
1967 25. hodina
1965 Crooked Road, The
Up from the Beach
1962 Im Namen des Teufels
Lisa
1961 Das Geheimnis der gelben Narzissen
1960 Beyond the Curtain
Exodus
Unstoppable Man, The
1959 Desert Mice
The Angry Hills
The Treasure of San Teresa
Whirlpool
1958 I Was Monty's Double
Moonraker, The
Rx for Murder
The Son of Robin Hood
1957 Schůzka při měsíčku
Truth About Women, The
1955 Break in the Circle
Quentin Durward
1954 Bosonohá komtesa
1953 Rough Shoot
1952 Nachts auf den Straßen
So Little Time
The Man Who Watched Trains Go By
1951 Circle of Danger
Kouzelná skříňka
Pandora and the Flying Dutchman
1950 Highly Dangerous
Odette
1948 Mr. Perrin and Mr. Traill
Červené střevíčky
1947 Jde o můj život
1946 Night Boat to Dublin
Otázka života a smrti
1943 Night Invader, The
1942 The Big Blockade
1940 Case of the Frightened Lady, The
Pastor Hall
1939 Dead Men Tell No Tales
Flying Fifty-Five
The Spy in Black
1938 The Bear (TV film)
1936 Rembrandt
The Amateur Gentleman

TV seriály

1984 Hammer House of Mystery and Suspense (TV seriál)
1983 The Old Men at the Zoo (TV seriál)
1981 Levkas Man (TV seriál)
1980 Hammer House of Horror (TV seriál)
1979 Neobvyklé příběhy (TV seriál)
1978 Edward & Mrs. Simpson (TV seriál)
Holocaust (TV seriál)
Wilde Alliance, The (TV seriál)
1974 Fall of Eagles (TV seriál)
1968 Kriminalista (TV seriál)
Záznamy agentury O (TV seriál)
1967 Man in a Suitcase (TV seriál)
Sir Arthur Conan Doyle (TV seriál)
The Revenue Men (TV seriál)
1966 Thirteen Against Fate (TV seriál)
1965 Out of the Unknown (TV seriál)
The Mask of Janus (TV seriál)
Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1964 The Wednesday Play (TV seriál)
1963 Doctor Who (TV seriál)
First Night (TV seriál)
Love Story (TV seriál)
1961 Drama 61-67 (TV seriál)
1960 BBC Sunday-Night Play (TV seriál)
1959 International Detective (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
The Third Man (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
Lilli Palmer Theatre (TV seriál)
The Scarlet Pimpernel (TV seriál)
1953 Douglas Fairbanks Jr. Presents (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)

Dokumentární

1964 Great War, The (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace