Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neobyčejná a mimořádná kronika přesunu lidí, znovuzrození a ustanovení nového národa, natočená podle známého bestselleru Leona Urise. Snímek Exodus - nominovaný na 3 Oscary a držitel ocenění za Nejlepší hudbu - je vskutku vzrušujícím, dramatickým a hluboce dojeným mistrovským kouskem. Ari Ben Canaan (Paul Newman), velitel Izraelců v ilegalitě, vede 600 Židů zadržených v táborech na Kypru do rozlehlých území Palestiny. Ale britské jednotky brzy odhalí jeho záměr a nutí ho vrátit se zpátky. Odvážný Ari se ale se svými pasažéry na lodi odmítne vzdát a riskují své životy pro daleko větší věc, nezávislost Izraele. (MGM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Svojí délkou ideální snímek na silvestrovský večer. Dějově rozvleklý, ale s řadou zajímavých momentů a několika idealistickými myšlenkami (jednoho dne budou muslimové a židé žít společně bez svárů). Hudba, jež mnohé scény doprovází, je velice zdařilá. Nad všemi klady snímku ovšem vyčnívá herecký výkon Paula Newmana, který opět potvrdil své výjimečné kvality. Dát 3*, měl bych pocit, že Exodu křivdím, takže neváhám a dám 4*. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Na Exodus som narazila úplnou náhodou, pri prekladaní programov. Musím povedať, že ma zaujal a preto som pri ňom zostala. Ako však postupne ubiehali minúty, dobrý prevý dojem sa začal vytrácať a záver som dopozerala už len zo zotrvačnosti. Rozsahom spracovania problematiky, by som film prirovnala k britskej sérii The Promise. Tu však akákoľvek podobnosť končí, nielen preto, že Promise je pohľadom z tej opačnej strany, ale aj hlavne z pohľadu pútavosti príbehu. Z historického hľadiska ani v jednom prípade nesúdim a myslím, že je vlastne len vecou osobného názoru a preferencií na čej strane bola "pravda" ak vôbec nejaká jednoznačná pravda niekedy existovala či existuje. Jedno však viem určite, britský filmový"nevlastný súrodenec" vyhráva jednoznačne na všetkých frontoch. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

O této době, myslím, moc filmů není a je to škoda, zvlášť když to bylo Československo, kdo rozhodujícím způsobem přispěl ke konečnému vítězství Židů. Škoda, že tento film až moc často hraje na strunu sentimentu, chvílemi je až kýčovitý (scéna pohřbu), dramatické momenty moc dramatické nejsou, a když už to vypadá na drama, jako by si s tím nevěděli rady a nechali to jen tak vyšumět. Nebylo to vyloženě špatné, ale rozhodně by se z takového námětu dalo dostat víc. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Více než tříhodinové drama (podle románu L.Urise napsal scénář vynikající D.Trumbo) se vrací dějově do roku 1947, kdy bylo v OSN odhlasováno rozdělení Palestiny, a mohl tak vzniknout novodobý izraelský stát. Ať už film znechutí antisemitu, nebo nadchne sionistu, zůstává především silným příběhem o lidech, kteří po hrůzách holokaustu získali svobodu a vlast. A ústřední hudební téma Ernsta Golda pozná každý, kdo se někdy jen otřel o filmovou muziku. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Po Veľkom žiali z roku 1966 opäť film zo židovskou otázkou a jej územnými právami na Blízkom východe. Tentoraz ale menej vojnový, viac sa tu rozoberá otázka práv, spolunažívania s Arabmi a vynucovanie si územie z područia Britov. Aj keď mu nemožno uprieť punc veľkofilmu s niektorými známymi hereckými menami, jeho obrovitánska stopáž ho predurčuje k početným hluchým miestam, ktoré vyslovene nudia. Neviem, do akej miery sa príbeh zhoduje s historickými reáliami, ale z takto nakrúteného filmu sa mi nepáčil prístup Židov - otvorený vzťah k násiliu, lži, krádeže, podvody a teroristická činnosť. Koniec je lepší, prináša aj pár dobrých myšlienok, ale celkový dojem výrazne nemení. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (5)

  • Zájem o hlavní roli ve filmu projevil i Frank Sinatra. Navrhl také, aby roli otce jeho postavy ztvárnil Spencer Tracy. Ve filmu se nakonec neobjevil ani jeden z nich. (Mikino00)
  • Během natáčení jedné ze scén v Izraeli začali místní Arabové na Paula Newmana házet kamení. Herec jen těsně unikl zranění. (Mikino00)

Související novinky

Reklama

Reklama