Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Poslední recenze (37)

plakát

Řbitov zviřátek (2019) 

Hned na úvod bych měla říct, že jsem četla knihu, podle které je film natočen. Všem bych doporučovala totéž, protože kniha je vážně výborná a vykresluje dokonale charaktery jednotlivých postav i jejich niterné myšlenkové pochody, na což samozřejmě film bohužel nemá kapacitu. Zároveň jsem díky tomu rozumněla mnohem lépe celkovému pozadí příběhu, protože jakkoli se filmové zpracování snaží držet předlohy a vtěsnat do těch 100 minut co nejvíce informací, mnohdy to akorát způsobí více zmatku než užitku. Z tohoto důvodu pak působí některé dějové zvraty nelogicky a chování postav prostě místy nedává smysl, protože se ve filmu vždy jen nakousne vysvětlení a důvody jejich jednání, ale už se nedovede do konce. Byla jsem v kině s kamarádkou, která knižní předlohu nečetla, a musela jsem jí spoustu věcí dovysvětlit, protože bez těchto informací spousta událostí skutečně působila naprosto nelogicky a chaoticky. Oceňuji, že se minimálně první polovina filmu snažila poměrně věrně držet předlohy, ačkoli nedokázala vykreslit hlavní postavy a jejich motivy chování tak dobře jako King ve své knize, ale to snad nejde filmu ani vyčítat. Budování napětí fungovalo poměrně dobře, ale problém nastal, když se film přehoupl do druhé poloviny a dostavily se akční hororové prvky, které bohužel spadly do obvyklého hororového průměru ve stylu klasických lekaček a soubojů, jaké známe z béčkových hororů. Nemluvě o dost významně pozměněném závěru, který se snažil být asi opět hlavně šokující, ale mně osobně knižní zakončení příběhu stále přijde lepší a mrazivější. Přesto musím říct, že film jako takový není rozhodně vysloveně špatný. Ve znalosti předlohy je prostě výhoda i nevýhoda. Výhoda v tom, že jste schopni si dovysvětlit i to, co vám ve filmu jen velice vágně naznačí nebo úplně zkomolí, takže to nedává smysl. Nevýhoda v tom, že předloha je prostě příliš dobrá a vy se neubráníte srovnání a bude vám spousta věci chybět, charaktery vám přijdou ploché a změny v ději provedené k horšímu. Bez znalosti předlohy bych řekla, že je objektivně největším problémem právě množství nakousnutých témat a informací, jejich nedostatečné vysvětlení a tím vznikající nelogičnosti v ději. Ale jinak je hlavně první polovina opravdu povedená v budování napětí a nepříjemné atmosféry, zatímco druhá polovina se zavděčí naopak všem, kteří prahnou po akčnějším zpracování. Celkově hodnotím jako vyšší nadprůměr, čili 4*.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Vynikající film, který dokázal vykreslit příběh jedné z nejslavnějších rockových skupin všech dob s elegancí a humorem. Dokonale vyvážený podíl příběhu, který odkrývá zákulisí vzniku a postupného proslavení skupiny, rozhodně nenudí, nepůsobí uměle a je vždy ve správných momentech doplňován největšimi hity Queenů, které tvoří značnou část filmu. A že právě tyto části jsou ty nejlepší, o tom není pochyb. Scény z nahrávacích studií jsou zábavné, energické a osvěžující, zatímco scény z koncertů, zejména pak závěrečného, jsou pastvou nejen pro nadšené fanoušky nadskakující již při prvních tónech známých hitů, ale i pro každého diváka, neboť technicky velice dobře natočené a zpracované záběry na masy lidí a bouřící dav jen umocňují zážitek a přenáší atmosféru koncertu přímo do kinosálu. Proto je jedině dobře, že hudebním částem filmu byl věnován dostatečný prostor, protože právě tyto momenty jsou nejsilnější a naprosto fascinující. Životopisným filmům obvykle moc nefandím, ale tento je opravdová trefa do černého, obsahuje všechno, co by měl mít, a zároveň nic navíc.

plakát

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018) 

Považuji se za fanouška celé série filmů s Harry Potterem, proto jsem byla poměrně nadšená z nápadu rozšířit ji o další příběhy z kozelnického světa. Po shlédnutí prvního dílu Fantastických zvířat jsem byla ale zklamaná, chyběla jim typická atmosféra předešlých dílů, postavy byly nesympatické a nezapamatovatelné, příběh stál v podstatě na digitálně vytvořených magických stvořeních vyskakujících průběžně z kufru hlavního hrdiny, což stačí ke spokojenosti možná tak nejmladším divákům, ale rozhodně nenahradí kvalitní dialogy a příběh. Tehdy jsem si řekla, že je to možná jen chyba prvního dílu, kdy se obvykle tvůrci snaží vykreslit svět a postavy na úkor příběhu, což se stalo v poslední době klasickým nešvarem u všech uměle protahovaných filmových sérií. Jenže teď tu máme druhý díl a já musím prohlásit, že se bohužel žádné zlepšení nekoná. Příběh se rozhodně nezlepšil, naopak jsem většinu filmu měla pocit, že se vůbec nic neděje a kdybych nebyla v kině, nejspíš bych nudou usnula. První skoro dvě hodiny vyplňovalo bezcílné tlachání a spousta postav, bohužel absolutně neprokreslených bez hloubky... Opět nesměla chybět zvířátka vyskakující z kufru, ale prostor pro smysluplné dialogy téměř žádný. Nagini, která měla potenciál stát se novou zajímavou postavou, řekla za celý film snad dvě věty a o jejím životním příběhu jsme se v podstatě taky nic nedozvěděli. Ani mladý Brumbál neměl tolik prostoru, kolik by si jeho postava zasloužila, místo toho jsme museli sledovat jakousi pomatenou čarodějku, která se chtěla vdávat a když jí to nevyšlo, rozhodla se přidat na temnou stranu... tomu tedy říkám zápletka :/ Grindelwald jakožto hlavní záporák taky příliš emocí nedokázal vykřesat a hlavní hrdina a jeho "romatická" zápletka už vůbec ne. Film tak od absolutního propadu zachraňovalo jen posledních 15 minut, kdy se konečně začalo alespoň něco dít - aby pak hned film zase skončil. Odkazů na předchozí díly bylo sice dostatek, což určitě může fanoušky potěšit, ale působilo to příliš přeplácaně a bezúčelně (Nicolas Flamel, jehož jediným účelem bylo přijít na poslední minutu zabodnout hůlku do země). Velké zklamání.

Poslední hodnocení (618)

Panství Downton (2010) (seriál)

13.02.2024

The Supernatural Academy (2022) (seriál)

16.09.2023

Strašidelný dům (2023)

28.07.2023

Oppenheimer (2023)

28.07.2023

Barbie (2023)

28.07.2023

Barbar (2022)

25.10.2022

Škola dobra a zla (2022)

21.10.2022

Ouija: Zrození zla (2016)

29.06.2022

Pasažéři (2016)

29.06.2022

Reklama