Reklama

Reklama

Panství Downton

(seriál)
  • Velká Británie Downton Abbey
Trailer 4
Velká Británie, (2010–2015), 50 h 22 min (Minutáž: 47–120 min)

Tvůrci:

Julian Fellowes

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Penelope Wilton, Joanne Froggatt, Michelle Dockery (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(52)

Působivé kostýmní drama Panství Downton, od scenáristy Juliana Fellowese (Gosford Park, Královna Viktorie), držitele Ceny Akademie, se může pochlubit hereckými osobnostmi, jako jsou Hugh Bonneville, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Dan Stevens, Penelope Wilton, Jim Carter, Phyllis Logan, Siobhan Finneran, Joanne Froggatt, Rob James-Collier a Brendan Coyle. Svět Downtonu díky této hvězdné herecké sestavě překypuje nádherou a vášní. (Magic Box)

(více)

Videa (25)

Trailer 4

Recenze (284)

Macejko 

všechny recenze uživatele

Už dlho som nevidel niečo tak neskonale dobré. Jemný, elegantný a zdanlivo nekonfliktný príbeh, pod povrchom ktorého ale bublú emócie a vášne silné ako hurikán. Miestami srdcervúco romantické, miestami nevtieravo vtipné, a napospol fenomenálne zahrané. Do pestrého osadenstva Downton Abbey som sa jednoducho zamiloval a neviem sa dočkať, kedy sa vrhnem na ďalšie série. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Neee, konverzační nuda o Anglii, to bude ubíjející. Nemohl jsem se plést více. Hlavním kladem jsou velmi sympatické (a velmi nesympatické) postavy, které budete mít rádi (a nenávidět). Tohle, jakkoli to zní nedramaticky, vás prostě přiměje si pustit další díl. // V polovině druhé série musím opravit předchozí hodnocení na změť nesouvislých výkřiků. Milostný vztah Mary-Matthew se stává zajímavější a intenzivnější než citové vztahy mých reálných přátel. Připadám si jak pětačtyřicetiletá žena při sledování Ordinace. 4,5* ()

Reklama

MonaSax 

všechny recenze uživatele

Užasné drama, angličani to doopravdy umí. Kvalitní herecké obsazení, kterému velí paní herečka Maggie Smith. Nemůžu jinak než jéct epizodu po epizodě, hrozně mně to chytlo a už asi nepustí. Jen škoda, že to je spíš taková minisérie, doufám z hloubky mého srdce, že udělají i další řady. Tento seriál i v druhé sezóně si stále drží laťku . Najdete zde vše, intriky, lásku, oddanost, prostě všechny vlastnosti správného dramatu. Ty postavy musíte milovat, i když je to podlý bastard Thomas nebo úlisná O´Brianová. Přidala jsem k hodnocení hvězdičku, protože si to sakra zaslouží. A nesouhlasím s tím, že druhá série postrádá drajv, jak tvrdí Ant. ()

Kristusazapad 

všechny recenze uživatele

Čítam tu niečo o sofistikovanom rozprávaní, ktoré využíva thrillerové prvky, čítam tu o dokonalej kostýmovej dráme, o distingvovanosti a inteligencii, vidím tu štvor- a päťhviezdičkové hodnotenia svojich obľúbených užívateľov a nestačím sa diviť. Ešte že mám naliaty svoj čaj... Pochopím, keď to povie taký JFL, tomu zmäkol mozog pri organizovaní festivalu brakových filmov, ale takýto všeobecný chválospev som nečakal. A možno som mimo ja. Istý čas som uvažoval či všetky tie telenovelovité postupy v podobe totálne prepiatych reakcií postáv, brakových zvratov (zafačovaný, vraj mŕtvy "kvázi-brat" sa po rokoch objaví na prahu domu a potom zmizne), manipulácií zlodušských rozmerov (komorníkova manželka a jej snaha zničiť manželovi život) a prekvapivých odhalení, nie sú myslené ako vtip. Ale zistil som, že nie. Zistil som, že to je vlastne len sofistikované rozprávanie, ktoré využíva thrillerové prvky. Za takýto eufemizmus by v politike priam vraždili. Dobre, milo ufrflaný konzervativizmus a ludizmus Maggie Smithovej mi bol extrémne sympatický, vlastne len kvôli nej som to vydržal pozerať do štvrtej série. Ona jediná so svojimi hodnotami vlastne stála v skutočnom konflikte a v opozícii voči prichádzajúcej dobe. Ale od Britov by som predsa len čakal trochu viac, najmä po skúsenostiach s Ivoryho adaptáciami Forsterových románov alebo s Návratom na Brideshead a Ságou rodu Forsytovcov. Dowton Abbey tu naozaj vychádza len ako hra na distingvovanosť, suchosť, inteligenciu a aristokratické hodnoty, pretože v jadre je to číro obchodnícka a okatá snaha zaujať diváka všetkými dostupnými a najmä vulgárnymi a šťavnatými prostriedkami. Ak by bola snímka zasadená do ružových záhrad alebo argentínskych plání, všetci by okamžite rozdávali odpady. Pokiaľ by niekto mal chuť na tematicky (zánik starého sveta šľachty a nástup sveta nového) a žánrovo (kostýmová melodráma) sčasti podobné diela, akurát bez "moderného" a "sofistikovaného" rozprávania, odporúčam mu Viscontiho Geparda a Ivoryho Súmrak dňa. Viem, nie sú to seriálové rodinné ságy, pracujú s inými naratívnymi postupmi, ale platí, že hovoria prakticky o tom istom a lepšie - pretože aj svojou formou sprítomňujú niečo z odchádzajúceho sveta a nerobia z toho len trápny, telenovelovitý spektákel. Nuž a potom je tu iný súčasný seriál, ktorý taktiež sleduje reakcie aristokracie na meniacu sa dobu, a to v spojení s rodinnými problémami - The Crown (a áno, aj v tomto prípade ide o trochu iný žáner). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto je príklad toho, ako som niečo nedocenil. Možno bola chyba pozrieť si film skôr ako seriál. Panstvo Downton bola totiž jedna veľká nádhera. Nielen kostýmovo, ale aj po obsahovej stránky. Tie vecičky okolo života anglickej aristokracie a jeho služobníctva sa mi veľmi rýchlo dostali pod kožu. Všetky tie problémy a starosti som prežíval spolu s nimi. Naozaj príjemne strávený čas. Skrátka, rana do čierneho. ()

Galerie (1 758)

Zajímavosti (41)

  • Rozhovor mezi Thomasem (Rob James-Collier) a O'Brien (Siobhan Finneran), během kterého oba kouří, byl první natočenou scénou celého seriálu. [Zdroj: Emma Rowley – kniha Zákulisí Panství Downton - Podrobný průvodce 1. - 4. sérií] (filmovyfan)
  • Ve scéně, kde Anna (Joanne Froggatt) upravuje Mary (Michelle Dockery) vlasy, používá elektrickou kulmu. Scéna se odehrává přibližně v roce 1916, nicméně elektrická kulma byla vynalezena až v roce 1959. (Ganka)

Související novinky

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

13.01.2021

Režisér Danny Boyle (Trainspotting, Yesterday) natočí pro televizní společnost FX minisérii o legendární anglické punkové kapele Sex Pistols. Scénář napíší Craig Pearce (Moulin Rouge) a Frank… (více)

Filmové Panství Downton se blíží do kin

Filmové Panství Downton se blíží do kin

09.09.2019

Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehraje v kinech. Stejnojmenný film završuje často neuvěřitelné osudy… (více)

Panství Downton dostane film

Panství Downton dostane film

15.07.2018

Univerzálně oblíbený a cenami ověnčený seriál Panství Downton se dočká filmového přídavku. V oficiálním prohlášení pak kromě jiného tvůrci potvrdili, že se vrátí i původní herecké obsazení v čele s… (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

Reklama

Reklama