Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (8)

plakát

V hlavě (2015) 

Very touching! The best Pixar movie ever!

plakát

Co se vlastně stalo s Baby Jane? (1962) 

Naprosto excelující Bette Davis! Občas filmu spadl řetěz, leč herecký koncert Baby Jane vás stejně nenechá chladným. Na onu dobu pro mě nepředstavitelně dobrý psychothriller!

plakát

Úsvit mrtvých (2004) 

Zombie hororům vlastně vůbec neholduju, ale musím uznat, že tenhle archetypální kousek mě jednoduše bavil. Občas jsem se zakousl do peřiny, takže napětí filmu rozhodně nechybí. Ostatní komentáře napovídají, že jde o lahůdku daného žánru, takže to tak asi bude!

plakát

Batman (1989) 

Film, který jsem si zamiloval v dětství, přesněji řečeno ve školce. Zatímco se mí spolužáci dívali na pohádky, já jsem doma na VHS sjížděl příběh Batmana v Burtonově podání. Nedávno jsem viděl film v originálním znění a je snad ještě lepší, nemohl jsem si nevšimnout scén, ve kterých se Heath Ledger inspiroval Jackem Nicholsonem pro svou roli stejnojmenného hrdiny v Temném rytíři. Film ctí vykreslení komiksovosti, kterou pro mě zatím nepřekonal žádný jiný superhero filmového plátna. Skvělé a vyvážené herecké výkony, skvělá režie a fantastický motiv Dannyho Elfmana. Pro mě zkrátka Batman Number One.

plakát

Příšerný host (1927) 

Thriller z roku 1927, který ve mně dokáže vyvolat přesně to, co by měl a to se právě píše rok 2011. Musím podotknout, že to nedokáží některé filmy natočené před 20 lety i dříve. Film má ohromnou atmosféru a napětí, dokáže výsostně pracovat s obrazem i s podkresovou hudbou. Konec bych osobně uvítal otevřenější, ale jak píše Kulmon - studio to nepovolilo. Nemohu ale souhlasit s názorem Paldiniho, který vidí nepřehlednost filmu v nedostatku vysvětlujícího textu. Mně osobně naopak zaujaly němé dialogy, u kterých jsem si mohl domýšlet. Dodává to notné dávce napětí, která je ve filmu potřebná, neboť herci jsou zvyklí hrát velmi teatrálně až groteskně. Zkrátka a jednoduše - doporučuji fajnšmekrům tohoto žánru!

plakát

Batman začíná (2005) 

Jak samotný název filmu napovídá, Christopher Nolen se rozhodl vzít příběh Batmana od úplného začátku a není divu – na to, co před ním natočil Joel Schumacher se nedalo „navázat“. Poprvé se seznamujeme s tím, kde Batman přišel k umění boje a kde přišel na všechny pozoruhodné věcičky, které mu pomáhají v boji proti Gothamskému podsvětí. Film se tedy tváří velmi reálně na rozdíl od jeho předchůdců. Zřejmě díky tomu se zalíbil i mnoha lidem, kteří komiksu zrovna neholdují. Christian Bale postavu Bruce Wayna alias Batmana ztvárnil velmi uvěřitelně, nicméně v porovnání s Michaelem Keatonem mu stále ještě chybí větší dokreslení postavy, o čemž napovídá i fakt, že role Jokera ztvárněná Heathem Ledgerem v Temném rytíři jednoznačně předčila postavu samotného Batmana. To se například u Bartonova Batmana nestalo – obě postavy Joker i Batman byly velmi výrazné a řekl bych že vyrovnané. Obdivuhodné je, kam až je schopen Bale zajít, aby dal postavě maximum – kvůli filmu Mechanik, který byl natočen jen rok předtím zhubl neuvěřitelným způsobem a zde naopak na sobě pracoval snad každým dnem, aby dostal svalové hmoty. Ostatní herecké výkony hodnotím jako dobré. K hudbě si Nolan přizval dvojici skladatelů - Hans Zimmer a James Newton Howard a byl to zajisté krok správným směrem, což potvrzuje i jejich účast na Temném rytíři, kde je hudba výtečná. Film měl ohromnou atmosféru a jsem opravdu rád, že se Nolan rozhodl vydat právě touto cestou plnou reality.

plakát

Truman Show (1998) 

Filmový plátek, na který jsem byl velmi zvědav. Jeho jednoznačná originalita spočívá v námětu. Otázka, kam je dnešní komerční svět schopen zajít – adoptovat si dítě a použít jej v reality show, se pro mě nezdá být až tak absurdní, což je dost hrozné. Ovlivňování druhých prostřednictvím masmédií a de facto manipulace s člověkem je asi nejzásadnějším tématem filmu. Postava Trumana, který je nevědomky hlavním aktérem reality show v podání Jima Carreyho je výtečná, stejně jako postava Christofa, producenta reality show, v podání Eda Harrise. Řekl bych, že film nabízí velké zamyšlení nad dnešním světem a je ve skutečnosti hlubší než se může na první pohled zdát. Ve filmu vidíme, jak každý Trumanovi fandí, aby z oné fikce utekl, jaký je to chudák, nicméně oni sami si neuvědomují, jak jsou masmédii ovlivněni a jak jsou na oné reality show závislí. Film, který má hlavu a patu a považuji ho za jeden z nejosobitějších filmů, co jsem viděl.

plakát

Karamazovi (2008) 

Film, který jsem viděl na Karlovarském filmovém festivalu a rozhodně stojí za to. Po jeho zhlédnutí jsem byl opravdu pyšný na to, že je to výplod české kinematografie a pokládám ho za jeden z nejlepších českých filmů posledních let. Miluji divadlo, proto už myšlenka přenést jej do filmu a dát mu jiný rozměr mě velmi zaujala. Prožít děj Dostojevského klasiky v reálném špinavém světě ve staré polské hale bylo něco úchvatného. Herecké výkony byly famózní, obzvlášť postava Smerďakova ztvárněná Radkem Holubem. Celý film podtrhuje výborná hudba J. A. P. Kaczmarka, který složil hudbu např. pro snímek Hledání Země Nezemě. Děkuji aktérům a děkuji pane Zelenko!