Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (177)

plakát

The Day of the Triffids (1981) (seriál) 

Knihu jsem již četl před nějakým časem, tato skvělá minisérie BBC mi však veškeré vzpomínky a atmosféru díla Johna Wyndhama dokázala vrátit před oči. Takto nějak jsem si to představoval. Jako fanoušek post-apo nemůžu jinak.

plakát

Černá zmije - Černá zmije IV (1989) (série) 

Pro většinu hodnotících je vidno tato sezóna vrcholem Blackaddera. Pro mě osobně je jen malinký kousek za 3.sezónou. Jinak stejně jako v 2. a 3. sérii naprosto odzbrojující britský humor, genialita, která se jen tak nevidí. Baldrick je konečně degradován na toho nejmenšího budižkničemu, George stále stejně ulítlé a ukecané pako a z Blackaddera opět padá jedna uzemňující hláška za druhou. Navíc se vrací i skvělí Percy a Melchett. Důstojné zakončení dost možná nejlepšího britcomu všech dob!

plakát

Černá zmije - Černá zmije III (1987) (série) 

Třetí sezóna Zmijákových dobrodružství je má vůbec nejoblíbenější série Blackaddera a jeden z absolutních vrcholů britcomu vůbec. Každý díl nádherně vypointovaný, parádní sarkasmus, švihlý Hugh Laurie a vychytralý Baldrick. Vypilovaný diamant do posledního detailu.

plakát

Černá zmije - Černá zmije II (1986) (série) 

Od první série obrovský skok. Skok ale sakra vysoko! Přerod Lorda Blackaddera do inteligentního, sarkastického elegána nemohl dopadnout lépe. Objevují se nové, geniální postavy, které s námi zůstávají i v nadcházejících sériích. Jen malinký kousek za mým osobním vrcholem, což je 3.sezóna této geniality. Škoda, že Lord Flashheart nedostal více prostoru (znovu se objeví až ve 4.sezóně), jeho zjev v prvním díle je odzbrojující.

plakát

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004) 

Tak tohle je srdeční záležitost. Poloha Jima Carreyho je skvělá, na komedie se měl už dávno vykašlat. Kate Winslet je moc pěkná, správně ujetá a chemie mezi nimi výborně funguje. Jako fandu sci-fi a tak trochu romantika mě velmi zaujalo celkové pojetí snímku, stavěného na výborném scénáři. Další vizuální vychytávky a hudba jsou už jen třešinkou na dortíku. Film, který vás chytne a vyplyvne emocionálně vyždímané až se závěrečnými titulky.

plakát

Mulholland Drive (2001) 

Naprostá šílenost, po jejímž skončení zůstane člověku jen spadlá čelist s výrazem "WTF??". Bohužel jsem neodolal a začal pátrat po významu snímku po netu, čímž jsem udělal obrovskou chybu. Samotné kouzlo Lynche je totiž právě v hledání, nikoli nalezení pravdy. I když, kdo ví, jak to ten blázen ve skutečnosti myslel :). Každopádně na ten závěrečný tobogán jen tak člověk nezapomene. Už při vyslovení názvu Mulholland Drive mě chytá mrazení v zádech.

plakát

Ajťáci (2006) (seriál) 

Výborný britcom z prostředí IT s vynikající trojicí hlavních aktérů. Seriál odstartovala velmi silná první série, která z IT Crowd sama o sobě udělala kult. Druhá započala odzbrojujícím prvním dílem a ultimátní úvodní scénou v dílu druhém, pak už to bohužel bylo všelijaké a tvůrci začali imho sázet na lehce vulgární humor. Postava Douglase je naprosto nechutná, a šarmu a vtipnosti Denholma nesahá ani po kotníky. Ne, že bych se nebavil, ale nakonec druhá série byla v součtu spíše zklamáním. --- Třetí série ale byla velmi povedená a (ačkoli výhrady k Douglasovi zůstávají) vrátila IT Crowd opět na pomyslný vrchol britcomů. --- S čtvrtou sérií je to zas jak na houpačce, jsou tu naprosto neuvěřitelné díly a jsou tu díly vyloženě hrozné. Přesto všechno nedám na tuhle partičku dopustit.

plakát

Potomci lidí (2006) 

Neskutečné vizuální orgie, post-apo atmosféra blízké budoucnosti, deprese a malé světlo na konci tunelu. To vše doplněné skvělým Clivem Owenem a mou oblíbenou Julianne Moore. Ústřední námět může někomu připadat v době genetického inženýrství přitažený za vlasy, ovšem nebylo by to poprvé, co si člověk hraje na boha a příroda se k němu otáčí zády. Co ale vynáší tento snímek hodně vysoko, kromě vizuálna a hudby, jsou herecké výkony a už zmíněná hutná depresivní atmosféra, která mě naprosto pohltila.

plakát

My z Kačerova (1987) (seriál) 

Tohle je prostě klenot, můj nejoblíbenější seriál dětství. "Kačer hú-ú" :)

plakát

Battlestar Galactica (2004) (seriál) 

Seriál, s kterým jsem prožil pět krásných let s tunou propocených triček a posmrkaných kapesníků. Seriál, který dává facku všem StarGatům i Star Trekům. Žádná zidealizovaná budoucnost, žádné sterilní, absolutně kladné postavy, žádné paprskomety ani teleporty. Seriál, ve kterém umírají kladné postavy. Seriál, který posunul pojmy hudba a atmosféra na absolutní úroveň. Seriál, který reaguje na aktuální globálně-politická a morální témata. Seriál, který je skutečný, lidský a do puntíku promyšlený. Seriál, který skončil na svém vrcholu. To je BSG!