Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
  • USA Battlestar Galactica (více)
USA / Velká Británie, (2004–2009), 61 h 28 min (Minutáž: 42–103 min)

Hrají:

Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, James Callis, Grace Park, Tricia Helfer, Katee Sackhoff, Aaron Douglas, Michael Hogan, Tahmoh Penikett (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(73)

Při hledání mýtické planety Země bojuje poslední lidská civilní posádka o přežití se smrtícími roboty Cylony. (SkyShowtime)

Recenze (626)

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po dvou sériích: Musím se trochu opakovat a částečně použít komentář k úvodní minisérii, tedy máme před sebou suveréně nejlepší sci-fi seriálu všech dob! Galactica je však natolik jiná, že by pravděpodobně mohla konvenčního diváka i odradit, případně by ji někdo nemusel považovat za čistokrevnou sci-fi. Přeci jen, nejsou tu žádné štíty, teleportace, paprskomety a "kýbly technoblábolů". Naproti tomu se zde hojně vyskytuje opravdová psychologie postav, otázka náboženství, společenského zřízení, zrada, zbytečně nepřeháněný patos a morální dilemata. Rozhodnutí, jež postavy musí činit nekončí vždy dobře a situaci v poslední chvíli nezachraňuje náhoda či "deus ex machina". Navíc je tu všudypřítomná paranoia kdo je a není Cylon, u níž se jistojistě tvůrci inspirovali ve vlastních dějinách v podobě McCarthysmu. Ještě zpátky k technice a jejímu fungování - musím souhlasit, že řešení pohybu Viperů volným vesmírem je tím nejelegantnějším a zároveň nejreálnějším, jaké se nám kdy dostalo. Jednotlivé epizody se také povětšinou tematicky výrazně odlišují. Jediné co jsem příliš "nepobral" jsou ty spoileroidní sestřihy před začátkem každé epizody. EDIT PO ZHLÉDNUTÍ TŘETÍ A ČTVRTÉ ŘADY: Osobně bych se nebál označit třetí řadu za to nejlepší co nám svět BSG nabízí. Obzvláště okupace, problém kolaborace s nepřítelem a následné vyrovnávání se s minulostí završené baltarovým soudem jsou naprosto vynikající. Čtvrtá řada pak nevyhnutelně a nezadržitelně směřuje tam, kam všichni od jejího počátku pomalu tuší. BSG dokázala i to, že v průběhu putování Galacticy, se postupně vyvíjí i divákova náklonost k jednotlivým postavám. U mne to bylo nejvýznamněji u Starbuck, poručíka Gaety a šéfa Tyrola. Kapitola sama pro sebe je pak hudba. Ta navíc hraje v příběhu nesmírně důležitou roli. Pro mne osobně pak byl nejkouzelnější hudební zážitek návštěva Starbuck a Helo na Caprice v starbuckčině(povedené skloňování) bytu v epizodě 02x02. Po záveru posledního dílu se ve mně rozlilo zklamání, že tahle jedinečná odyssea je u konce, jelikož během těch čtyř sezón jsme mohli sledovat něco opravdu unikátního a neopakovatelného. "Tak pravíme!" Nezbývá, než se obrátit ke Caprice a s nadějí vyhlížet Blood&Chrome. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

1. série - Na začátku seriálu jsem se docela nudil. Některé díly stály za to, ovšem většina epizod byla úplně o ničem a řešily se jen samé blbosti. Nejvíce se mi tak líbila myšlenka, která byla pronesena koncem série a to ta, že cílem je najít Zemi. 65% 2. série - Tu považuji za druhou nejlepší, konečně se začalo něco dít a slabších dílů ubylo. Od první série se snad úplně všechno zlepšilo a já si užíval naplno sci-fi jízdu vesmírem. 80% 3. série - Začátek byl hodně dobrý, ale pak to šlo z kopce a opět se dostavily nudné díly. V této sérii je 5 opravdu skvělých dílů na začátku + zajímavý konec. 75% 4. série - Ta je rozdělena do dvou částí. První část, která obsahuje 11 epizod, považuji za vrchol seriálu. Jeden díl lepší než druhý, opravdová paráda. Děj se posunuje kupředu a napětí je prvotřídní. Já osobně bych možná tento seriál po těchto 11 epizodách ukončil nebo přidal ještě jeden díl navíc, protože to byl opravdový vrchol a já si sledování BSG užíval na 100% a závěr jedenáctého dílu se mi velmi líbil. Ovšem tvůrci měli jiné plány a tak natočili druhou část 4. série, která obsahuje 9 závěrečných epizod. Podle mě je to už sice o něco slabší než předešlé epizody, ovšem stále je to parádní jízda za nalezením Země. Závěr celého seriálu jsem si asi představoval trochu jinak, ale i tak můžu říci, že to bylo senzační zakončení a nečekané rozuzlení tohoto výborného seriálu. 85% ... Celý seriál - Nebýt poměrně velkého množství nudných epizod o ničem, tak bych šel s hodnocením úplně nejvýše. Ale i tak si myslím, že tento seriál opravdu stojí za to zhlédnout, protože to je na poli sci-fi jeden z nejlepších seriálů, co kdy vznikly a stojí za to vydržet až do konce. 80% ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Space-opera ve špinavém hávu, která umí být stejnou měrou chytrá, aktuální, zrcadla nastavující, epická, osudová, provokativní i strhující jako naivní, ochotnicky zahraná, vatou plněná, mravokárná a plná momentů nutících obecenstvo obracet oči v sloup. Každopádně v těch (nej)lepších momentech OPRAVDU dobré a v těch (nej)slabších zase OPRAVDU špatné, ale nikdy ne nekoukatelné; i díky tomu, že to první uvedené přeci jen výskytem značně převyšuje to druhé. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Totálně návyková záležitost, nejlepší sci-fi seriál, který jsem měl tu možnost vidět. Perfektní herecké obsazení, na seriál opravdu úžasné efekty, díky téměř mystickému přesahu dokonce i něco, nad čím se může člověk stále dokola zamýšlet. Malinko mě zklamalo finále, ale to na plném hodnocení nemohlo nic změnit. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Battlestar Galactica je sci-fi, ktoré prekročilo tieň svojho žánru. Na poli štyroch sérii rozvíja príbeh o ľudstve, ktoré je vlastnou genialitou prihnané na pokraj skazy. Niesú to vśak len hviezdne súboje, ktoré seriál robia tým čo je. Práve naopak. Epický hviezdny príbeh je len pozadím pre rozvíjajúcu sa mozajku ľudských charakterov, ktoré sú nútené konfrontovať samotný zmysel svojej existencie. Či už po stránke etickej, alebo náboženskej. Postavy, nech sa už jedná o tvrdého admirála, spravodlivosť stelesňujúcu prezidentku, rebelského pilota, alebo pološialeného génia, majú svoje dobré aj zlé vlastnosti, robia správne, aj chybné rozhodnutia a čo je najdoležitejšie, ikeď si zachovávajú svoje vlastné ja, behom seriálu sa rozvíjajú a prechádzajú mnohými fázami. Svoje city konfrontujú zo svojmi povinnosťami, menia svoje postavenie na fiktívnej hranici dobra a zla, majú svoje spomienky, svoje presudky, lásky. Vďaka tomu je veĺmi ľahké si k nim nájsť sympatie a každý dejový zvrat, či strata (a to postáv zomrie naozaj veľa), mal na mňa často krát skutočne drtivý emocionálny dopad. Práve postavy seriál stále tiahnu dopredu aj keď príbeh občas spomalí tempo. Je to o to zaujímavejšie, že Cyloni, úhlavný ľudský nepriateĺ, je zrkadlom ľudstva samotného. Ťažko slovami opísať osudové finále, ťažko pochopiť ako sa tvorcom podarilo všetko tak skvelo spojiť dohromady, zmysluplne uzavrieť, ťažko sa mi bolo lúčiť sa s mojími obľúbenými hrdinami. Výborná audiovizuálna stránka zážitok len silno umocňuje. Seriál je príliš obsiahle filmové médium, aby mohlo byť dokonalé. Battlestar Galactica sa k dokonalosti priblížil. (10/10) ()

Galerie (386)

Zajímavosti (53)

  • Keď vytvorili vedlajšiu dejovú líniu prvej série s Helom a Boomerom na Caprice, tvorcovia ešte nevymysleli, prečo sa Cyloni zaujímali o Hela. Až uprostred prvej série sa rozhodli, že Cyloni chcú biologickú reprodukciu. Vec, ktorá sa stala dôležitou v ďalšom deji seriálu. (klayman)
  • Producenti a scenáristi Ronald D. Moore a James Callis povedali, že všetci hlavní herci museli podpísať 7-ročný kontrakt, keď boli vybraní pre pilotný film. (klayman)
  • Herečka Jane Seymour (Doktorka Quinnová) dostala ponuku na postavu Admirála Heleny Cain (veliteľka Pegasusu), ale odmietla. (klayman)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Battlestar Galactica dostane pokračování

Battlestar Galactica dostane pokračování

18.09.2019

Kultovní sci-fi seriál Battlestar Galactica se dočká pokračování. Oznámili to zástupci stanice NBC, kteří zároveň veřejnosti odhalili svoji novou chystanou streamovací službu nazvanou Peacock. Jak… (více)

Drsné holky pro Expendables v sukních

Drsné holky pro Expendables v sukních

09.10.2012

Zpočátku zněly plány studia Lionsgate natočit jakési „ženské Expendables“ jen jako součást kampaně před uvedením druhé mise legendárních vysloužilců. Všechno ale nasvědčuje tomu, že se filmu opravdu… (více)

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

Příběh rytíře na televizních obrazovkách

24.09.2012

To samozřejmě neznamená, že bychom upozorňovali na další reprízu oblíbeného filmu, který v roce 2001 pomohl katapultovat Heatha Ledgera ke slávě. Televizní stanice ABC spojila síly se Sony Pictures a… (více)

Reklama

Reklama