Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Peter Jackson nabízí poslední díl velkolepého Tolkienova eposu a dokazuje, že to jde a že Pán prstenů je zfilmovatelný a je zfilmovatelný tak, že navzdory nutným škrtům některých pasáží a postav z knihy ve filmu zůstává poselství, že i ten nejmenší může změnit osudy všech. Poselství o síle přátelství, lásky a o zradě, která se může někdy ukrývat blíže, než si myslíme a o pomoci, kterou nám může poskytnout i ten, od koho bychom to nikdy nečekali. Existují fanoušci díla J.R.R. Tolkiena, kteří film zcela zavrhli a kteří si stěžovali na vypuštění Toma Bombadila apod. Měli by si však uvědomit, že film je zcela jiné médium než kniha a film podle knihy, tak jak si to oni představují, by mohl mít klidně i dobrých 50 hodin, což je v praxi samozřejmě nesmysl. Také mi některé věci v Jacksonově verzi Pána prstenů vadily, ale nebylo to nic, co by se nedalo překousnout. Shlédnout všechny tři díly v rozšířené verzi je opravdu jedinečný zážitek, který vás přenese do Středozemě, která působí velmi autenticky, tak, jak působila i v knize, kdy Tolkien pro svou mytologii vymyslel vlastní jazyky, bytosti, mapy a historické pozadí, aby jeho svět žil svým vlastním životem. V dokumentech vysílaných v TV i v bonusových materiálech na DVD teprve poznáte, kolik práce a úsilí museli lidé pracující na tomto filmu vynaložit, aby vypadal tak, jak ve výsledku vypadá. Poznáte konkrétní pracovníky z dílen WETA Workshop a WETA Digital, kteří se svými miniaturami, výzbrojí a výstrojí, maskami a digitálními efekty zasloužili o to, abyste měli pocit, že JSTE VE STŘEDOZEMI. Toto hodnocení však umisťuji k Návratu krále a tak upustím od obecných řečí, vztahujícím se ke všem dílům. Návrat krále je podle mého názoru nejlepší díl trilogie, herecké výkony, hudba, efekty, střih, kamera, to vše je na jedničku. Jde taky nakonec o vyvrcholení příběhu Války o Prsten! Jediné, co mi vadilo, bylo ztvárnění Sauronova oka, které mi asociuje vězeňský světlomet a tím kuželem pátrajícího světla působí trochu směšně. To je ale jen malá vada na kráse tohoto skvělého zakončení velkolepého fantasy příběhu. Troufám si říct, že to, že se k Pánovi prstenů dostal Peter Jackson a ne někdo jiný, byla obrovská výhra. Pro všechny.

12 opic

12 opic (1995)

Tenhle film si můžu pouštět furt dokola a pořád se nestává nudným a neztrácí na své atraktivitě. Nedivím se, že tohle geniální sci-fi je zde mezi dvěma sty nejlépe hodnocenými filmy. Zaslouží si to jak Terry Gilliam, tak herci, kteří odvedli skvělé výkony, dezorientovaný Bruce Willis využívaný pro cesty časem, doktorka Madeleine Stowe, která postupně kousek po kousku poznává šokující pravdu a pološílený Brad Pitt, který to nehrál, ale který tím bláznem prostě byl. Když k tomu přidám příhodně padnoucí hudební doprovod se skvělým ústředním motivem, dávám *****, není co řešit.

Lost Highway

Lost Highway (1997)

Na rozdíl od např. Mulholland Drive jsem se po shlédnutí vůbec nezabýval tím, o co tam šlo a nežhavil jsem mozek s cílem najít nějakou souvislost a smysl (to jsem se sám podivil), prostě jsem si ten film užil (tím neříkám, že teď nad tím nepřemýšlím). Byla to jízda. A rád se kouknu znovu. Na zážitku mi určitě přidalo, že jsem film viděl někdy před půlnocí a potom jsem měl ještě před sebou jízdu autem, kterou jsem si užil jako málokdy:)

District 9

District 9 (2009)

Jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl. Kvality již zmínili jiní, mě nedá, než se pozastavit nad odpady a slabými hodnoceními některých zde i na fdb.cz. Musím se fakt smát. Někteří lidi prostě jsou pouhými konzumenty (a sami se tak o sobě vyjadřují) filmů, potřebují jeden žánr, jednoho ultraklaďase a happy end ala Hollywood. Navíc nedávají pozor a kritizují něco, co bylo ve filmu vysvětleno nebo přinejmenším naznačno. A běda, kdyby postavy nebyly černobílé! Běda, kdyby ve filmu byly i nějaké myšlenky! A běda, kdyby chtěl režisér po divákovi, aby se třeba i trochu zamyslel!