Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené seriály (10)

Černobyl

Černobyl (2019)

Snad nikdy se mi nestalo, abych sledoval hodiny, které zbývají do další epizody nějakého mého oblíbeného seriálu. To jsem poprvé okusil až nyní. Černobyl je seriálová (nebo lépe řečeno asi miniseriálová) dokonalost. Pro sledování dokumentů, čtení informací a vlastně všeho spojeného s černobylskou jadernou havárií jsem měl slabost už od mala. Proto jsem také zbystřil, když jsem zaslechl, že se připravuje minisérie na toto téma. Ale že výsledek bude takový, to mne ani trochu nenapadlo. Atmosféra je hutná, ale není nějak uměle dotvářená - to dělají samotné události, které se tehdy skutečně udály. Všechno to jde epizoda po epizodě, od událostí před výbuchem, postupně po vteřinách, minutách, hodinách, dnech, týdnech, až po měsících od onoho osudného 26. dubna 1986. Seriál dle mého dokázal brilantně vystihnout podstatu toho všeho - lidskou povahu. Od neskutečné nadutosti a tuposti, až po neuvěřitelné sebeobětování. Vizuální stránka úžasně doplňuje onu tíživou atmosféru - ať už jde o práci s kamerou nebo se zachycovanými detaily. A hudba? Ta je taky kapitolou sama pro sebe. Zdejší hudba je tíživá ani ne tak svým vyzněním, ale právě svou nenápadností. Hudba tu jen podkresluje onu atmosféru. Neříká vám, jak to je často u filmů a seriálů, jak máte na co reagovat. Nevede vás dějem za ručičku. Neupozorní vás na to, kdy se máte zděsit, kdy se máte divit, kdy se máte pousmát. Tady vás hudební podkres uvrhne do té tíživé atmosféry a nechá vás tam samotného, a to je na tom to děsivé, ale zároveň dokonalé. Ale zbytečné se tu o tom více rozepisovat. Tohle by každý měl vidět na vlastní oči, a pak teprve pochopí. Smekám před tvůrcem Craigem Mazinem - nikdy bych neřekl, že člověk co stvořil několik pokračování Scary Movie může dát dohromady něco tak neuvěřitelně působivého. Otevřeně se mu omlouvám za svou pošetilost. Pro mne rozhodně nejpůsobivější a nejlépe zvládnutý seriál/minisérie vůbec.

Narcos

Narcos (2015)

Brilantní podívaná. První dvě série (které stále považuji za jednu velkou) mně prostě vtáhly do děje a nepustily. Vývoj děje a osoby Pabla Escobara, ale vlastně i všech hlavních protagonistů jsou tu ztvárněné vážně prvotřídně. Vždy jsem měl pocit, že to, co chtěli scénáristé vzbuzovat tou či onou scénou, se jim vždy perfektně podařilo. Pro mě tak nějak seriál duševně skončil se závěrem druhé série a k té další se zatím nějak nemohu dokopat, nutno podotknout, že asi k mé vlastní škodě. Edit 26.3. 2020: Inu jak jsem říkal, k mé vlastní škodě jsem 3. sérii dlouho vynechával. Nakonec mi přišla v určitých ohledech snad i lepší než prvně dvě. Zpětně musím na tomhle seriálu pochválit jednu věc, která mi na řadě ostatních neskutečně sere, protože je tam prostě nesmyslná. Na rozdíl od mnoha ostatních seriálů, v Narcos nejsou ty random policajti jen neschopný figuríny na odstřel, který umíraj po desítkách, a který jsou vlastně jen nesmyslný křoví pro hlavní protagonisty. To tady naštěstí neexistuje a jsem za to strašně rád, protože hned to působí smysluplněji a je zřejmý, že u toho někdo přemejšlel. No a teď tedy Narcos: Mexico.

Bratrstvo neohrožených

Bratrstvo neohrožených (2001)

Jak zde již bylo mnohokrát řečeno, jedná se bez pochyby o nejlepší válečný seriál všech dob, a jeden z nejlepších seriálů vůbec. Naprosto realistické pojetí války, charaktery jednotlivých hlavních postav jsou rozpracované do detailů, a značně se odráží v příběhu samotném. To vše navíc umocňují autentické výpovědi vojáků, podle kterých je dokument natočen. Nelze nepochválit i skvělou hudbu, a vůbec technické zpracování celého seriálu. Samozřejmě dávám fullhouse.

Papírový dům (Netflix verze)

Papírový dům (Netflix verze) (2017)

To jsem tak jednou brouzdal na netflixu na co bych se mohl podívat (i přes nepopiratelný fakt, že už takhle mám na svém nepsaném seznamu "ke shlédnutí" celá kvanta seriálů a filmů), a zaujalo mne tohle. Podle všeho je to hodně populární, tak proč tomu nedat příležitost? No do hajzlu, ten seriál se tak rozjel, že jsem to začal hltat jeden díl za druhym. První dvě série paráda, od třetí už trochu popustili uzdu fantazii a megalomanství, ale kupodivu se to na kvalitě seriálu nepodepsalo. Naopak to v jistém směru začalo gradovat ještě více správným směrem. Trochu tedy škobrtnutí v první polovině 4. série, kdy se z toho stal spin-off How I Met Your Mother, ale naštěstí se to z těch romantickejch břeček zase zvedlo a pokračovalo na správnou kolej. Seriál má nejen perfektní spád a dynamičnost, ale i docela dobrou myšlenku, že to vlastně takhle u těch státních institucí podobně asi i bude fungovat. A když mě seriál nutí k zamyšlení se i nad realitou tak v tu chvíli je to pro mě perfektní seriál. Edit 19.12.2021: Po shlédnutí kompletního seriálu musím říct, že se tvůrcům podařilo nevídané - ten náboj si udržet od začátku až do konce, a upřímně jsem tomu na začátku snad ani nevěřil. Za mně snad nejzdařilejší evropská seriálová produkce vůbec.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972)

Vynikající postavy, a to i včetně těch vedlejších (nezapomenutelný plukovník Flagg ze CIA...CIB...CIC...CID?) a brilantní hlášky a scénky. Místy bohužel až patetické nadávání na válku, které vyznívá leckdy dost vyumělkovaně, i když svým způsobem poochopitelně. Na straně druhé občas jsou ty příběhy tak hluboké, až to zamrazí. Mimochodem, další ze zcela perfektně odvedených českých dabingů.

Impérium - Mafie v Atlantic City

Impérium - Mafie v Atlantic City (2010)

Hodnocení po pilotním díle. Konečně jsem se dočkal seriálu, po kterém jsem dlouho toužil - o mafiánském podsvětí z 20.let minulého století. No, co dodat, zatím jsem zcela spokojen. // edit 8.10. 2018 po těch osmi letech by si to tu zasloužilo trochu rozvést. Boardwalk Empire byl pro mě snad vůbec první seriál, který jsem sledoval živě od první epizody až do té poslední o 4 roky později. Seriál se prostě trefil do mé noty - zasazení do 20. let a prostředí mafie v USA, zajímavé dějové linky, skvělé postavy, nečekané zvraty, místy brutální (ale nikdy ne v míře větší než bylo žádoucí), ale zároveň ukazující, že ne všechno je černobílé. Tenhle seriál pro mě má jen stěží opakovatelnou atmosféru. A nutno dodat, že Steve Buscemi dle mého tady našel svou životní roli, kterou ztvárnil dokonale. Prostě vynikající seriál!

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Další seriálový skvost z produkce HBO. Neskutečně dobře napsané postavy (za což tedy třeba děkovat především Georgi R.R. Martinovi), a děj, který se s těmi postavami vůbec nemaže. Snad až do Her o Trůny jsem si u většiny seriálů téměř vždy byl jist která postava je pro děj důležitá, a která z něj jen tak nezemře či jinak nezmizí, a když už zemřít měla, bylo to v rámci nějaké epochální epizody. Ale tady ne. I postava, která se zdála být pro děj a jeho další pokračování důležitá tu může přestat dýchat z nenadání během pár vteřin. A to je to, co dělá tenhle seriál unikátním. Stejně tak jako vcelku slušná úroveň naturálnosti - brutální krvárny či na druhé straně kozičky a jiná ladná zákoutí ženských těl tu jsou vcelku na "epizodním" pořádku, ale nepůsobí nijak výrazně lacině a nuceně. Prostě když se to hodí, tak to tam je, což tomu prostě přidává na autenticitě. Sečteno podtrženo, tenhle seriál zase jednou posunul laťku o něco výše. Navíc se profláknul i mezi "běžné obyvatelstvo", které jinak považuje za vrchol seriálové tvorby například Sex ve městě nebo místní kolorit jako například Ulice. A to, nutno podotknout, bylo u fantasy žánru donedávna snad i nemyslitelné.

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Naprostá klasika, neprofláklejší animák všech dob. Bohužel od cca 20. série bych mnohdy hodnotil stěží 3*, protože tam, kde jsem kdysi dostával záchvaty smíchu, spíše již teď jen koukám na obrazovku bez výraznější známky zábavy. Z kamenného humoru starých dobrých řad se totiž stala mnohdy jen břečka nepříliš vtipných nesmyslů a hovadin. I tak se ale občas objeví slušný díl.

Pacifik

Pacifik (2010)

Band of Brothers zasazené do války v Pacifiku, co dodat? Prostě další vynikající minisérie z produkce HBO. 21.5. 2010: Po shlédnutí posledního dílu musím dodat, že tenhle seriál prostě stejně jako Bratrstvo Neohrožených nemá chybu.

Firefly

Firefly (2002)

Další důkaz toho, že skvělé seriály jsou ukončeny mnohem dříve, než by měly. Tohle je vesměs extrémní případ, protože ukončit takto skvělý seriál hned po první půlsérii s chabými 14 díly, za to by si pánové z FOXu zasloužili (opět) řádnou nakládačku. Seriál plný skvělých hlášek (zejména od Jayna v podání A.Baldwina), fascinující River Tam (v podání mé oblíbené Summer Glau), a se spoustou originálních prvků a nápadů. Alespoň že si fanoušci vydupali víceméně "zakončení" (dá se to vůbec považovat za zakončení, když seriál se s tak málo díly ani pořádně nemohl rozběhnout?) v podobě DVD filmu Serenity. I tak je to ale proklatě málo.