Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Co k tomuhle filmu dodat? Kdybych měla 10*, tak je tomuhle filmu dám. Právě mám rozečtenou knížku a zatím tedy film knižní předlohu předčil. Ono je to na jednu stranu jednoduché vzít si téma druhé světové války, ale jak těžké je udělat z toho věrohodný, emocionální a dokonalý filmový prožitek a požitek... Spielberga mám zafixovaného pod Jurským parkem, ale tohle je opravdový filmový "majstrštych". Herecké výkony jsou naprosto excelentní. Víc než Liama Neesona, který byl senzační , můžu vyzdvihnout snad už jen Ralpha Fiennese. To byl naprosto precizní výkon a absolutně jsem žrala celou jeho postavu. Dějová linka měla spád, napětí a rozhodně emoce. A protože téma mě velmi zajímá, tak jsem v tomto ohledu určitě náročný konzument. Ale tenhle film jsem hltala plnými doušky. Scéna ve sprchách je asi moment, na který se zapomenout nedá a rozladí vás po zbytek filmu. Samozřejmě bych mohla zmínit, že film mě dohnal k slzám, ale co...... já brečela snad tři čtvrtě filmu. Slzy mi stékaly po tváři a nešlo to zastavit. Po zhlédnutí jsem byla psychicky rozhozená, což nedávám ani tak za vinnu filmu, nýbrž mé citlivosti k danému tématu. Moc jsem se k filmu před tím neměla,jelikož jsem se přesně bála, abych se úplně nerozložila a nehloubala o tom moc. Proto jsem tento film viděla jednou a asi u toho zůstane.Avšak budu si ho pamatovat asi jako nejlepší film, který jsem kdy viděla. I když nerada škatulkuju. Takže alespoň jeden z nejlepších 5 filmů, co jsem viděla. Těší mě, že i český divák dokáže ocenit krásu takového filmu. // Seznam jsem viděla už třikrát a mám pocit, že když jsem ho nedávno viděla potřetí, tak to byl nejemotivnější zážitek a nedokázala jsem zastavit svůj hysterický pláč. Tady dávám prostě 100%!

Hodiny

Hodiny (2002)

Tohle je tak brilantní podívaná. Tři úžasně zpracované příběhy, tři skvělé herecké výkony třech hlavních hrdinek a kromě toho i výborné vedlejší herecké výkony. Tenhle film miluji. Viděla jsem ho už asi 12x a pokaždé mě z něj mrazí. Ačkoliv se zdá, že jde pouze o ženskou záležitost, myslím, že tenhle klenot musí získat i mužskou přízeň a uznání. Naprosto dokonale provázané. Nejdřív ve 20. letech Virginie Woolfová napíše své stěžejní dílo Paní Dallawayovou (ačkoliv jsem knihu četla, nepatří k mým favoritům), v 50. letech si ji přečte matka v domácnosti, která hledá smysl života a snaží se uniknout každodennímu stereotypu a na začátku 21. století se setkáváme s novodobém pojetí Paní Dallawayové. Všechny tři příběhy mají společné prvky a několik paradoxů. Všechny tři dámy bojují se svou sexualitou. Virginie, která byla v mládí zneužívaná, inklinuje ke své sestře, Laura Brownová ke své kamarádce Kitty a pak Clarissa, která žije se svou partnerkou Sally. Všechny tři ovšem milovali i své muže. Vyvstává tu otázka paralelní k dnešní době. Byly jen zmatené, nebo skrývaly svou orientaci (ve 20.a 50. letech společensky nemyslitelné)? A co když nelze vše škatulkovat ! Prostě se jen zamilovaly do člověka, který jim byl blízký a je jedno, jestli je to žena nebo muž. I já jsem si tady uvědomila, jak těžké pro některé lidi dnes musí být ta "povinnost" se nutně identifikovat v dnešním světě. Dalším společným prvkem byl další poměrně aktuální problém, a to jsou deprese. Lidé si neuvědomují, že se to stává být jako globální problém a čím dál více lidí trpí touto "nemocí". Virginie Woolfová své deprese ukočírovat nezvládla a musela se pro to zabít, Laura se zabít pokusila, ale nakonec se rozhodla žít a opustila svého manžela a děti a Clarissa Dallowayová umřela především uvnitř poté, co muž, kterého milovala (Richard), spáchal sebevraždu, protože trpěl AIDS. A asi největším paradoxem bylo to, že Richard byl synem Laury, jejíž odchod od rodiny ho navždy poznamenal. Opravdu propracované k dokonalosti. Nicole Kidman namaskovaná k nepoznání byla naprosto dokonalá a přesně takhle bych si Virginii Woolfovou představovala - Oscar bez debat. Julianne Moore a další úžasný výkon. A dokonce bych řekla, že nejvíc se mně líbila ve chvíli, kdy přijela jako stará ke Clarisse kvůli pohřbu. A co dodat ke vždy úchvatné Meryl Streep? Její vysoký standard. Myslím si, že bychom marně hledali dnes i v minulosti komplexnější herečku. Nakonec nesmíme zapomenout na Eda Harrise, kterej postavu básníka, který umírá na AIDS zahrál naprosto přesvědčivě a s grácií. Nevím, co bych tomuhle filmu vytkla. Trochu mě mrzí, že tu nemá lepší hodnocení,ale je mně jasný, že tu přeci jenom dominuje ženský element, což dává předpoklad k tomu, že k filmu se budou hlásit spíše dámy. Hodnotím 95%.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Nepochopím, jak někdo může dát tomuhle majstrštyku horší hodnocení než 4* . Naprostý herecký koncert a luxusní podívání, u které se nenudím ani sekundu. I když se vlastně prvoplánově nejedná o komedii, tak mám pocit, že Forman to téma dokonale odlehčil a dál tomu přesnou dávku humoru, aniž by to působilo nepatřičně. Za mě absolutní bomba a Forman je po všech stránkách prostě génius.

Amélie z Montmartru

Amélie z Montmartru (2001)

Naprosto brilantní podívaná a pro mě srdcová záležitost. Jeden z mála filmů, který ve mně vyvolává tolik smíšených emocí. Hned mám lepší náladu, když si na ten film jenom vzpomenu. Dýchající Paříž, nádherná kamera, přirozený herecký projev všech, obzvlášť pak Audrey a Mathieu byli roztomilí. Příběh hledající lásky, který postrádá většinu klišé či laciných scén, který je vtipný, energický a přitom opravdu čistý a upřímný. Hudba naprosto dokonalá a soundtrack k filmu si pustím, když mám nostalgickou náladu. Vždycky se musím usmát, když někde slyším o cestovkách s plyšákama, protože si přesně připomenu pohledy od trpaslíka. Ten film je prostě krásný a myslím, že i duše člověka z ledu musí roztát. Svět se vám najednou zdá po zhlédnutí o něco hezčí a barevnější, ale velmi příjemně nenuceným způsobem. 90%

Někdo to rád horké

Někdo to rád horké (1959)

,,But you don't understand, Osgood! Ohh...I'm a man." ,,Well, nobody's perfect!" Legendární!

Prázdniny v Římě

Prázdniny v Římě (1953)

Škoda jen, že už se takovéhle filmy nenatáčí.Prázdniny v Říme a Jak ukrást Venuši jsou moje nejoblíbenější snímky s Audrey a v obou dvou filmech je kouzelná. Ještě přidejme k jejímu šarmu výborný scénář, námět, prostředí a máme tady snímek prvotřídní kvality. Mám pocit, že i přes to, že tenhle film oslaví své šedesáté první narozeniny, tak stále umí v době technologií, akce a všelijakých efektů nadchnout. Nacházím zde jednoduchost, čistotu projevu a všechno na mě působí téměř dokonale. Narozdíl od Snídaně u Tiffanyho mám pocit, že i mezi Gregory Peckem a Audrey Hepburn to jiskří o něco více. Nechce se mně tomuto nádhernému filmu přiřazovat procentuální hodnocení, protože si myslím, že si tenhle film nezaslouží hodnotit, ale prožít.

Jak ukrást Venuši

Jak ukrást Venuši (1966)

Nemůžu si pomoct, ale tohle je pro mě prostě jízda! Jeden z mých nejoblíbenějších filmů s Audrey. Lepší už jsou pro mě pouze Prázdniny v Římě. Jak ukrást Venuši je jeden z mála filmů, u kterých nedám dopustit i na původní český dabing. Tenhle film pro mě nepostrádá ale lautr nic. Má vtip, šmrnc a glanc, dobrej nápad, skvělý herecký výkony. Hlavně neodolatelný Peter O'Toole a tatíček padělatel Hugh Griffith jsou dokonalí. William Wyler je prostě mistr v oboru a jeho filmové počiny nikdy nepostrádají vysokou úroveň kvality. Téma, která se týká loupeže je v tomto případě velmi nekonvenčně zpracováno. Samotnými zloději se stanou dcera majitele sošky a znalec padělků umění, opravdu páreček k pohledání. Celých 123 minut jsem to hltala a i když jsem se určitě podruhé už nesmála každému vtipu, furt mně to přišlo nadstandardně humorné a hodně povedené. Myslím, že tuhle příjemnou romantickou komedii můžu vidět i několikrát a bude pro mě stále stejně půvabná jako poprvé. Hodnotím někde mezi 85 - 90%.

Cesta do hlubin študákovy duše

Cesta do hlubin študákovy duše (1939)

Jeden z mých nejoblíbenějších českých filmů vůbec a jedna z nejlepších českých komedií podle mě. A jak se říká, na věku nezáleží! Jednoduché prostředí, prostý námět a plejáda výborných herců. Krása jazyka českého a určitý klid a neuspěchanost mě přenáší do doby, kde ačkoliv na dveře klepala válka, tak čas do té doby plynul pomalu a lidé dokázali opravdu požívat radostí, které jim život nabízel. ,,Jak zní věta Kosinova?" ,,Věta Kozinová zní - Lomikare, Lomikare, zvu tě na boží sůd, hin sa hukáže...” „Aha, hukáže... já vám taky hukážu! Ale v konferenci!” Tohle mě vždycky položí!

Pýcha a předsudek

Pýcha a předsudek (2005)

Bohužel je to jeden z mála případů, kdy jsem film viděla dříve, než jsem si stačila přečíst knižní předlohu. Tudíž má fantazie byla u čtení trochu ochuzena. O to více jsem byla překvapena, jak jsem při shrnutí zjistila, že mi tento systém vyhovuje. Místo nějakého srovnávání filmu s knihou, kde bych nadávala, co všechno ve filmu chybí a co je odlišné, jsem si jen doplňovala detaily a zkrášlovala si ještě více příběh. Rozhodně perfektně vybraní herci. Matthew MacFadyen je dokonalý pan Darcy a hned jsem se do něj zamilovala. (řečeno s nadsázkou) Zatímco Carey Mulligan v této "Austinovce" nedostala tak velký prostor narozdíl od Northanger Abbey, tak Jean Malone excelovala. Samozřejmě musím dodat, že mi šíleně lezla na nervy, ale svou rozmarnost vystihla dokonale. K Donaldu Sutherlendovi nemám co dodat. Keira i Judi Dench opět ukázali v čem je jejich síla. V herectví! No a ostatní také byli velmi velmi dobří. Osobně mám příběh ráda a možná to je důvod, proč hodnotím film nejméně 84%. Ačkoliv na druhou stranu je zpracování opravdu na vysoké úrovni a z "Austinovek" je to rozhodně nejlepší film !

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Tohle je česká klasika. Mám dojem, že je to jedna z nejlepších českých komedií vůbec. Hlášky nezapomenutelné a že jich bylo požehnaně. Plejáda skvělých herců a jejich brilantních výkonů. Za zmínku pak stojí cholerický Jiří Kodet, který snad ztvárnil sám sebe. Oceňuji typicky český humor a schopnost udělat si srandu z toho socialistického pekla....