Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (395)

plakát

American Horror Story - Murder House (2011) (série) 

Pilot: Splnil očekávání. Horrorová atmosféra tajuplného domu, několik velice solidních lekaček a skvělí herci (opravdu výborní, obzvlášť v kontextu americké seriálové scény). Nechybělo napětí a několikrát jsem lehce připosraně přivíral oči. Jestli byl účel toho seriálu, aby se strašpytlové jako já řádně zapotili, tak byl 100% splněn. Zároveň k tomu i poutavá (i když na první pohled ohraná) dějová linka, která úplně volá po stažení dalších dílů... A určitě na ně dojde! 1. série: 12 dílů uteklo jak voda. Horrorová část čítající lekačky a tápání ve tmě postupně ustupovala a stále více ji nahrazovalo napětí a odhalování mysteriózní historie domu. Skvělé zvraty, chvílemi si skutečně nemůžete být jistí, že víte co je skutečné nebo kdo je živý a kdo mrtvý. Samozřejmě občas vyvstanou nějaké otázky na logiku nastoleného světa, ale vzhledem k žánru bych to tolik neřešil. 4* především za skvělou atmosféru a herecké výkony. Nejvíce vyčnívají Jassica Lange a Evan Peters, kteří mě skutečně ohromili a nemůže se dočkat na jejich výkony v druhé sérii. Na závěr bych ještě zmínil skvělé úvodní titulky u každého dílu, po dlouhé době se nějaké seriálové intro podařilo.

plakát

Americký zločin (2007) 

Mrazivé drama, na které nezapomenete. Vynikající výkony, tíživá atmosféra. Catherine Keener. O tomto filmu se nedá moc psát, musí se vidět a zažít. Fakt, že vše, co je ve filmu ukázáno či o čem se mluví je 100% pravda, je skutečně mrazivý. Nikdy jsem o tomto případu neslyšel, ale doufejme že na světě není více lidí jako byla Gertrude Baniszewski.

plakát

Američtí mistři grilu (2020) (pořad) 

Amíci grilují a je u toho telka, takže první příběh o mrtvém kamarádovi a jeho receptu přišel už po 9 minutách prvního dílu. Víc kecání, než vaření. A nechybí ani “Holky sobě”. God bless America!

plakát

Angelika (2007) (divadelní záznam) 

Špatná hudba, špatné výkony, špatná režie, špatná výprava... Ale alespoň se u toho pobavíte :))

plakát

Ano, šéfe! (2009) (pořad) 

Skvělý pořad poukazující na problémy českých restauračních podniků s nekompromisním Zdeňkem Pohlreichem. Opravdu zajímavý a na Česko originální a dobře provedený pořad. Pohlreich je opravdu profesionál na svém místě, a ať je sebe víc sprostší, má pravdu a neřiká lidem, že jsou kreténi a nic neuměj, když to tak není. Jen mě překvapují ti provozovatelé a manažeři restaurací. Nechápu, proč tyhle lidi lezou do podnikání v takovém oboru a proč se navíc tváří, jako že problém není v nich.

plakát

Ant-Man (2015) 

Subjektivně jedna z nejlepších Marvelovek, na kterou jsem se paradoxně vůbec netěšil. Víc než superhrdinský film, funguje Ant-Man jako komedie, která se mi přesně trefovala do vkusu. Ještě více než Strážci galaxie, které do této doby drželi první místo v komických superhrdinech. Králem komických scén byl samozřejmě Michael Peňa, ale výborné akční scény s obrovskou dávkou nadsázky mu směle konkurovaly. Pokud někdo od superhrdinských filmů čeká obří destrukce měst a další megalomanské prvky (které všichni od Avengers vyžadují), tak bude zklamaný. Ale právě největší pozitivum Ant-Mana je, že si na nic nehraje. I když je tu stokrát ohraná zápletka ve stylu "outsider zachraňuje svět i svůj zpackaný rodinný život", vůbec vám to v palbě hlášek a milé akce nebude vadit. Paul Rudd nebude druhým Chrisem Prattem, který svým charismatem ovládá mužskou i ženskou část publika, ale rozhodně bych ho nekritizoval za nějaký špatný výkon. Vedle excelentního Michaela Douglese je totiž těžké nějak vyniknout, Douglas i v 70 dokáže svým charisma ukrást scény jen pro sebe. Evangeline Lilly byla také dobrá, těším se na její Wasp. Poslední poznámku věnuji fanouškům Marvel Universe, kteří si prostě tento film, stejně jako já, užijí díky mnoha drobným i větším narážkám ještě o chlup více než "běžné" publikum.

plakát

Arrow (2012) (seriál) 

Hodně slibný nový seriál. První dva díly vynikající. Skvělá akce, sympatičtí herci a konspirace a rodinné mocenské intriky nikdy nenudí. Uvidíme, jak se to vyvine dále...

plakát

Atlas mraků (2012) 

Tenhle film se vymyká čemukoliv, co jsem kdy viděl a je opravdu těžké ho nějak popsat a hodnotit. Je to nádherně natočený tříhodinový biják, který neustále usiluje o vaší 100% pozornost, protože se odehrává v 6 časových rovinách. Skvělá kamera a kostýmy/masky (někteří herci byli skutečně k nepoznání). A ta hudba! Je to skutečně audio-vizuální lahůdka. Ale co se týče scénáře a celkového smyslu... to se nedá popsat ani nijak hodnotit. To se musí zažít. Ještě teď, několik dní po dokoukání (zvládl jsem to tedy až na druhý pokus, poprvé jsem to po pár desítkách minut vzdal) vlastně nevím jestli to je "navoněné hovno" nebo geniální vizionářský masterpiece Wachovských+Tykwera. První dvě hodiny se vlastně "nic" neděje, ale to nic v sobě obsahuje spoustu myšlenek a různých pohledů na život a naší existenci, že vás to donutí přemýšlet. Několik dní. Samotný závěr (který v tomto případě trvá vlastně tu posledních hodinu, kdy všechny příběhy končí ve velkém finále) mě pak naprosto semlel a zúročil ty dvě předchozí ne úplně zábavné hodiny. Sice bych čekal více "wow" rozuzlení nebo nějakou prvoplánovější pointu, ale možná právě ten mírný nepřeplácaný konec tomu dodává ještě větší vážnost. Těžko objektivně hodnotit, jestli je Atlas mraků dobrý nebo špatný film. Dal by se strhat jako patetická srágora nebo geniální filozofické hudebně-obrazové dílo. Na oba pohledy se najde dostatek objektivních argumentů. Důležité ale je, že Atlas mraků ve vás zanechá nějakou stopu a že nikdy na něj nezapomenete. (Btw. nejlepší segment je určitě ten se Sonmi, Doona Bae je geniální herečka s unikátním kouzlem.)

plakát

Avatar (2009) 

Nevím moc co k tomu napsat. Před chvílí jsem se vrátil z kina a příběh mě nazujal, nemohl jsme s nikým ztotožnit a takovou snůšku blbých klišé jsem dlouho neviděl. Taková pohádka, která je předvídatelná a zbytečně protažená. Monžá to je filmovou revolucí v oblasti technologií, ale na rozdíl od jiných si nemusím čistit bílý skvrny z trenek, protože mě nesejde na tom, jak je film digitálně kvalitní, ale o čem je. Průměr, Cameron prostě není můj oblíbený režisér a ještě mi ničím nepřesvědčil. Ale klobouk dolů před jeho obchodní strategií, a to jsem si říkal, že větší hype než Temný rytíř už asi neuvidím... Všichni píšete, že příběh je plný klišé a nemá moc co nabídnout, ale pak dáte 5* a uděláte z přehlídky digitálních triků 11. nejlepší film všech dob (k 3.1.2010)?! Až někdo tyhle technologie využije v pořádném originálním příběhu, tak budu potěšen. A nevím, podruhé jsem zkusil film ve 3D a prostě asi nejsem cílová skupina, ale vůbec z toho nejsem nějak unešený. Takže mír a klid, užijte si tento film, třeba vám přinese víc radosti než mě...

plakát

Až tak moc tě nežere (2009) 

Americké slepice hledají lásku. Průměrná americká romantická komedie aneb Student Agency nikdy nezklame... 2* za film a 1* za zcela subjektivní fakt, že se u toho moc dobře spalo. (A teda z herců mě zaujal Justin Long, kterého jsem nějak do té doby nikde nezaregistroval, ale jediný to tam nějak vytahoval z průměru svým civilním projevem.)