Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (395)

plakát

Orel Eddie (2016) 

O olympijských sportech, lyžování a skocích vím asi tolik jako o štěpení atomu. Ale příběh Eddieho je neuvěřitelně krásný. Hlavním důvodem ke zhlédnutí byl v mém případě Taron Egerton, který nezklamal a táhl celý film. Těžko uvěřit, že se za těmi brýlemi, odporným knírkem a grimasami skrývá ten hezoun z Kingsmanů. Hugh Jackman také nezklamal, potěšily i malé role Chrise Walkena a Jima Broadbenta. Film je samozřejmě naprosto šablonovitou ukázkou "z nuly hrdinou", s nutnou dávnou patosu a klišé. Ale ve výsledku to prostě funguje, a to hlavně díky samotnému příběhu a hercům, po filmařské stránce to žádný zázrak není, překvapení jen několik pěkných záběrů z můstků/skoků. Po zhlédnutí filmu ale budete mít pocit, že zvládnete cokoliv (kdybyste ovšem vstali z toho gauče).

plakát

Podfukáři 2 (2016) 

Od začátku bylo jasné, že dvojka Podfukářů nenabídne nic nového. A skutečně se tak stalo. To co v prvním díle bylo "cool" už tady působí ohraně. Vizuálně je to přeplácané, stejně tak scénář, který se snaží sebevíc šokovat, překvapovat a kombinovat, ale nějak se v tom všem Ed Solomon ztratil. Posledních pár minut v Londýně bylo super (déšť), ale se zbytečně protáhlým koncem a vysvětlováním jak pro mentálně postižené. Ústřední čtveřice herců to značně táhne na svých bedrech, přibyl k nim skvělý Radcliffe v překvapivě v trochu jiné roli, než jsme čekali. Nemůžu říct, že bych se v kině nudil, ale znova bych to rozhodně vidět nemusel, stejně tak případná pokračování.

plakát

Sherlock: Přízračná nevěsta (2016) (TV film) 

Po zpackané třetí sérii jsem od The Abominable Bride opravdu nic nečekal, ale stejně jsem se těšil. První půlka byla super, Cumberbatch s Freemanem jsou skvělá dvojka i viktoriánském Londýně, fungoval vizuál (i když nějaké přechody mezi scénami byly až příliš "efektní"). Mohla to být milá retro jednohubka pro fanoušky seriálu i nové diváky. Ovšem někdy v půlce psaní scénáře si Gatiss s Moffatem dali více než 7% roztok kokeše a poslali to celý do pr... Zbytečně překombinovaný (přitom nijak detektivně propracovaný) a přeplácaný závěr celou viktoriánskou atmosféru ruší a jde na ruku úchylným fanouškům Sherlocka, kteří teď budou dva roky analyzovat každé slovo, než se to ve čtvrté sérii vysvětlí. PROČ to prostě nemohlo zůstat jako dějově uzavřená 90 minutová jednohubka? Strašně moc jsem si přál, aby čtvrtá série šla ve stopách skvělé první a druhé, ale po tomto "speciálu" už ani nedoufám...

plakát

The Get Down (2016) (seriál) 

Netflix letos skutečně válí. The Get Down je stylová hudební pecka, kterou si Baz Luhrmann skutečně vymazlil. Po všech stránkách neskutečný zážitek: dokonalý mnoha žánrový soundtrack, skvělá atmosféra, která vás do Bronxu skutečně vtáhne, vizuál typicky pro Luhrmanna na hraně (a za hranou) kýče a skvělý výběr neokoukaných herců v dobře napsaných postavách (i když tady se to klišé najde - např. dceruška upjatého pastora, která chce být popová hvězda). A celé to dohromady pojí energický příběh, který je především o plnění snů a překonávání na první pohled nepřekonatelných překážek. Z herců v hlavní roli vyniká skvělá Justice Smith. Nevím, kde ho vyhrabali, ale pro tuhle roli se narodil. A Mylene zpívá jako bohyně! The Get Down je přesně ten typ seriálu, kdy nespustím ani na minutu oči z obrazovky, protože nechci přijít ani o píď toho, co nám tvůrci servírují. A to se mi naposled stalo u Sense8. Jestli to Netflix takto potáhne i nadále, tak se klasické televize mohou jít zahrabat! PS: Pokud nemáte rádi zpívání, černochy nebo rap, tak raději zvolte něco jiného...

plakát

Vysoká škola života (2016) (pořad) odpad!

A to jsem myslel, že Comedy Club je naprosté komediální dno. Ale české Comedy Central to dno urvalo a šlo ještě dál. Jak tohle vůbec někdo mohl pustit na obrazovky?? JAK???

plakát

V zajetí démonů 2 (2016) 

V zajetí démonů 2 není vůbec ale vůbec ničím originální film. Tisíckrát zfilmované téma strašení v domě a posednutí démonem, plné žánrových klišé. Ale nechápu, jak se Wanovi daří stále udržet takovou atmosféru, která vás strhne natolik, že si připadáte, že jste nikdy žádný paranormální film neviděli. Nevím jestli je děsivější samotná atmosféra nebo nečekané lekačky (asi dvakrát jsem doslova nadskočil ze sedačky), ale pokud je hlavní cíl hororu vyděsit, tak se v mém případě Wanovi podařilo i napodruhé. Na druhou stranu, jen málo hororům se to u mě nepodaří, ale to je vedlejší. Oproti různým béčkových filmů ještě musím vyzdvihnout herecké obsazení, především Vera Farminga to drží po herecké stránce na výši. Pokud ale hledáte originální hororový snímek, V zajetí démonů 2 to určitě nebude.

plakát

Ant-Man (2015) 

Subjektivně jedna z nejlepších Marvelovek, na kterou jsem se paradoxně vůbec netěšil. Víc než superhrdinský film, funguje Ant-Man jako komedie, která se mi přesně trefovala do vkusu. Ještě více než Strážci galaxie, které do této doby drželi první místo v komických superhrdinech. Králem komických scén byl samozřejmě Michael Peňa, ale výborné akční scény s obrovskou dávkou nadsázky mu směle konkurovaly. Pokud někdo od superhrdinských filmů čeká obří destrukce měst a další megalomanské prvky (které všichni od Avengers vyžadují), tak bude zklamaný. Ale právě největší pozitivum Ant-Mana je, že si na nic nehraje. I když je tu stokrát ohraná zápletka ve stylu "outsider zachraňuje svět i svůj zpackaný rodinný život", vůbec vám to v palbě hlášek a milé akce nebude vadit. Paul Rudd nebude druhým Chrisem Prattem, který svým charismatem ovládá mužskou i ženskou část publika, ale rozhodně bych ho nekritizoval za nějaký špatný výkon. Vedle excelentního Michaela Douglese je totiž těžké nějak vyniknout, Douglas i v 70 dokáže svým charisma ukrást scény jen pro sebe. Evangeline Lilly byla také dobrá, těším se na její Wasp. Poslední poznámku věnuji fanouškům Marvel Universe, kteří si prostě tento film, stejně jako já, užijí díky mnoha drobným i větším narážkám ještě o chlup více než "běžné" publikum.

plakát

Dark Matter (2015) (seriál) 

Dlouho se mi nestalo, že bych seriál vzdal po pilotu, ale u Dark Matter to jinak nešlo. Miluju sci-fi a na tento seriál jsem se opravdu těšil. Bohužel ale nic tak neoriginálního a špatně zahraného jsem dlouho neviděl. Vlastně mi pilot nedal žádný důvod, proč bych se měl koukat dál (a to včetně závěrečného "zvratu", který seriáloví fanoušci odhalí už v polovině.) Možná bych tomu dal ještě šanci, ale aktuálně mám rozkoukáno více mnohem zábavnějších seriálů, takže... sbohem Dark Matter. Od SyFy rozhodně byla lepší ukončená minisérie Ascension - proč raději nepokračovali v ní a plodí další a další průměrnosti?

plakát

Expanze (2015) (seriál) 

Pořádný sci-fi seriál tu nebyl dlouho a The Expanse má opravdu skvěle nakročeno. Pilotní díl skutečně nepatří k tomu nejlepšímu, ve 40 minutách představuje všechny postavy a vlastně celé prostředí, vztahy, politiku... působí tak rozkouskovaně a přeplácaně. Od druhého dílu už je ale směr seriálu jasnější a hlavní děj vyplouvá na povrch. Vizuál je na kabelovku velice velice slušný, některé záběry z vesmíru parádní (a "milovníci" lens flare si přijdou na své - tady jich je více než ve všech filmech J.J.Abramse dohromady). Postavy zajímavé, Holden je extrémní sympaťák, kterému nelze nefandit. Prozatím čtyři první díly na 4*. Rozhodně doporučuji pro fanoušky sci-fi a radím, vydržte ten první díl a pak se jen bavte...

plakát

Childhood's End (2015) (seriál) 

Syfy jde do sebe a po The Expanse přináší další koukatelný sci-fi seriál, resp. v tomto případě uzavřenou minisérii. První díl Childhood's End je skvělý, sice mu trochu škodí přemíra postav (ani Clarkova předloha neměla jasně dané hlavní postavy), ale fungovalo ono napětí a zmatek z dané situace. Samotný námět mimozemské rasy, která převezme vládu nad lidmi je zajímavé, ale v dalších dílech už to tak dobře nedopadlo. Především vždy první hoďka byla ukecaná a vlastně se tam moc nedělo, přičemž to zachránila poslední půlhodina (v druhém díle povedená párty a v posledním pak Milův závěr, který mě dokonce i dojal). Celkově to ale bylo scénáristicky roztříštěné, předlohu moc neznám a dle reakcí na zahraničních fórech to je asi dobře, ale ten děj je místy něco mezi sci-fi a soap operou. Na televizní poměry Syfy překládá zajímavé vizuální efekty a docela dobrou kameru, povedla se i hudba. Hereckými objevy jsou pro mě Ashley Zukerman (podle mě nějaký utajený bratr Jake Gyllenhaala) a Osy Ikhile. Velice dobrý je také Mike Vogel z Under the Dome. Celkově to tedy zabíjí především scénář, přitom měl po první kapitole skvěle našlápnuto. Výsledek je pak mezi 3* a 4*, ale jelikož tolik sci-fi seriálů nevzniká, tak se přikláním spíše k těm 4*. Rozhodně je to chytřejší a zajímavější podívaná než třeba známější Dark Matter.