Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (48)

plakát

Dunkerk (2017) 

Film naprosto splnil má očekávání, což se v poslední době moc nedaří a příležitostí navštívit kino osobně je čím dál méně, tady však nejde jít s hodnocením níže. Nemá asi cenu nosit dřívý do lesa, Nolan co točí dělá na 100%. Výběr herců, nikdy nekončící "hudba" a hlavně atmosféra bezradnosti kdy nevíte kdy a jak to "schytáte". Jsou tu ale i záblesky hrdinství, kterého jak se obávám v dnešní době moc není a dojít k podobné události dnes tak by asi válka dopadla jinak. Na filmu je ale zajímavé mimo jiné, sledovat výrazy herců. Nevidíme sice co se děje před jejich zraky, ale z jejich tváří to vycítíme. Na tuto válečnou událost vzpomíná i jiný film, na dnešní dobu vynikající Víkend na Zuydcoote ( https://www.csfd.cz/film/32452-vikend-na-zuydcoote/prehled/) z pohledu francouzského řadového vojáka (Belmonda) a troufám si napsat kde se Nolan inspiroval. Na závěr si musím rýpnout do americké kritiky a pousmát se nad poznámkou genderové a rasové nevyváženosti ve filmu.

plakát

Peníze těch druhých (1978) 

Boj jednotlivce proti obrovské společnosti. Film který šáhne do svědomí nás všech kteří pracují v nadnárodních společnostech, o kterých víme že na cestě za ziskem nekoukají klidně "odklidit" kohokoliv i z vlastních řad. Přesto že tušíme jak tento nerovný boj asi dopadne, v podání oběti J. L. Trintignanta mu držíme palce až do hořkého konce. Vynikající a nadčasový snímek, jak po technické, hudební, ale hlavně herecké stránce.

plakát

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) 

Bohužel žijeme v době kdy režiséři v důchodovém věku ukazují mladší generaci jak se točí filmy. George Miller před 36 lety patřil spolu s Georgem Lucasem, Stevenem Spilbergem, Rydley Scottem a Jamesem Cameromen k vlně filmařů kteří bořili mýty a ukázali světu že film nezná tvůrčích hranic. Umetli cestičku a ukázali správný směr svým následovníků. Následná generace režisérů si ale k srdci vzala pouze to nejhorší ponaučení a to jak z diváků vytřískat co nejvíc peněz za vstupné do kina a za prodej dvd + různých blbůstek kolem jejich "díla". Až na pár vyjímek potvrzujících pravidlo (sourozenci Wachovští - Matrix, Christopher Nolan - Počátek a svého času Luc Besson - Pátý element) úroveň akčních (katastrofických) filmů klesá a nebýt výše zmíněných "důchodců" nebyl by prakticky důvod proč vlastně ještě chodit do kina. George Miller nám všem ukázal že naděje na vzkříšení pořádného bijáku stále je a laťku kvality zvedl natolik že bude trvat jistě dlouho než režisérské titány někdo z jejich trůnu sesadí. Nevím zda-li je to dobrá zpráva či ne, ale v tomto okamžiku to není důležité. Po delší době jsem měl důvod jít do kina a nelitovat svého rozhodnutí - film je jedním slova PERFEKTNÍ!!!

plakát

Penny Dreadful (2014) (seriál) 

Po prvním díle jsem si řekl že to bude jen další z řady porno seriálů (tentokrát s příchutí emo), kde se hledají záminky jak a s kým se vyspat, ale dal jsem tomu ještě šanci - další díl a světe div se, z odpudivé seriálové larvy se vyklubal krásný motýl.... ehm smrtihlav. Vše je nakonec jinak než se na první pohled zdá a Eva Green válcuje svým hereckým uměním všechny ostatní, včetně filmového veterána Timothy Daltona. Jediný kdo jí dýchá na záda je Rory Kinnear, představiel stvoření doktora Frankensteina. Bez povšimnutí nelze opomenout dokonalou výpravu a atmosférickou hudbu Abela Korzeniowskiho, který ne náhodou odvádí podobně skvělou práci jako svého času vynikající polský filmový skladatel Wojciech Kilar (Dracula 1992)

plakát

Ztraceno v překladu (2003) 

Rád bych napsal komentář k tomuto filmu, ale znělo by to natolik kýčovitě..... zkrátka.... nevím proč jsem si tenhle film pustil až nyní, ale teď vím že to byla obrovská chyba, možná by se můj život ubíral jiným směrem, takovou sílu on má. Zhlédněte a pochopíte)))

plakát

Jeden musí z kola ven (2011) 

Když scénář vychází z předlohy Johna le Carrého, člověka který v tajných složkách působil a posléze o zákulisý hry bezpečnostních agentur i psal, tak jako svého času Frederick Forsythe v Šakalovy (1973) a filmu se ujme schopný režisér a prvotřídní herci s Gary Oldmanem v čele, máme téměř 100% jistotu že nebudeme litovat peněz za lístek do kina. Jestliže Jamese Bonda - agenta 007 bereme jako zábavnou pohádku o špionech, tak při zhlédnutí tohoto filmu nám je jasné že takto to asi ve skutečnosti chodí. Je to hra nervů, k fyzickému střetnutí dochází až když selžou všechny možnosti a nejhorší je tušení že "někdo" spolupracuje s nepřítelem. Velmi realistické ztvárnění chodu tajných služeb, deprimující prostředí, bravurní herci, napětí do poslední okamžiku podmalované trefnou hudbou Alberta Iglesiase.

plakát

Kingsman: Tajná služba (2014) 

Akční komedie a tak trochu parodie na bondovky ve finále předčí i tu poslední "bondovku" Skyfall. Harry Hart v podání Colina Firtha je excelentní a (nejen on) celé natáčení si vysloveně užívá. Samuel L. Jackson je také ve svém živlu a jeho útlocitný padouch nám dává nevzpomenout na pana Skleněného z filmu Vyvolený (2000). Dokonce velmi překvapil i mladý Taron Egerton jemuž se podařilo zdárně sekundovat jeho učiteli. Je smutné že tento film je o 100% kvalitnější než jeho předoobraz, nemluvě o velmi kvalitním soundtracku, ale to je vlastně známka toho že "dílo" se podařilo.

plakát

Poldark (2015) (seriál) 

Stále platí že dobrý seriál dělá hlavně příběh a dobří herci. V okamžiku kdy vnímáte už pouze a jen děj a nezajímá vás jestli herci odvedli dobře svojí "práci" tak sledujete dokonalé dílo. BBC nemá v tomto směru konkurenta a Česká televize se každým rokem vzdaluje době kdy padla poslední klapka čs. seriálu podobného ražení (Jana Eyrová - 1972).

plakát

Ze srdce... (1998) 

Aby našinec pochopil indické filmy, tak je tento film správná volba. Hlavní devízou Bollywoodu jsou především pěvecké vstupy, ty jsou jak chytlavé, tak po choreografické stránce dokonalé. Po zhlédnutí tohoto díla uvěříte že nikdo jiný než Indové nedokáží dát do jednoho filmu všechny možné žánry, chvílemi koukáte na komedii, posléze na drama, muzikál, "akčňák" no a pak vás překvapí politické vyznění, dokonce dojde i na smazání rozdílů mezi Pakistánci a Indy a přitom všem zjistíte že vše spojuje pořádná dávka love story. Myšmaš? Kdepak! Vše má své místo a jedním slovem jsou herecké i pěvecké kusy dokonalé, po technické stránce perfektní... Milionář z chatrče a jeho tvůrci brali inspiraci i z tohoto filmu, to je bez debaty.

plakát

Kalvárie (2014) 

Zářný příklad toho že být dobrákem se prostě nevyplácí. Myslím že časem se tento snímek bude vysílat pravidelně na Boží hod velikonoční, protože je zde jasná paralela s historickou postavou, díky které máme Velikonoce. Název odpovídá ději a to doslova a do písmene. Dvanáct zastavení a konec se kterým musíme počítat. Dnešní svět dobru nepřeje a lidem podobného ražení vůbec. Brendan Gleeson v hlavní roli válcuje svým výkonem všechny ostatní a přesto máte pocit že se ani nemusí moc snažit, v jeho případě to ale není z mé strany kritika, ale obdiv nad jeho herectvím. Hudba Patricka Cassidyho tomu všemu dodává trnovou korunu.