Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (349)

plakát

Sicario: Nájemný vrah (2015) 

Formálně téměř dokonalý film s podmanivě znepokojivou hudbou, charismatickou dvojicí Del Toro, Brolin a hlavně perfektním nápadem napsat jako hlavní roli postavu Emily Blunt, která je na tom úplně stejně jako divák: o tom, co se děje kolem ní, vůbec nic neví, a až postupně zjišťuje, o co vlastně jde. Závěrečný žánrový zvrat je úžasný. P.S. Vizuálně jeden z nejlepších filmů za x posledních let, Deakinsova úchvatná kamera a scenérie z americko-mexické hranice již tak výborný zážitek ještě zvyšují.

plakát

McFarland: Útěk před chudobou (2015) 

V podstatě je to úplná blbost, ale Američané zkrátka tyhle sportovní "based on the true story" filmy umějí, navíc snímek produkoval Walt Disney Pictures. Šel jsem do toho hlavně kvůli Costnerovi, kterého můžu, a nezklamal, utáhl to bez problémů ačkoliv místy ani nebylo moc co hrát :-) v rámci žánru to rozhodně není žádná špičková podívaná, spíš slušný průměr. Na můj vkus až moc idealistický film, který se kontroverznějším pasážím vyhýbal a pokud k nim sklouzl, bylo to až moc rychle vyřešeno a najelo se zpátky na pozitivní vlnu. Nicméně takový byl nejspíš záměr tvůrců. Koneckonců proč ne.

plakát

Sledování (1998) 

Nolanův debut zaujme formálně i obsahově. Chvíli jsem sice tápal v časové souslednosti, ale nakonec se všechno perfektně pospojovalo a závěrečný twist mě dostal. Pobavil i Batman na dveřích od jednoho z bytů coby předtucha věcí budoucích. Bw, David Fincher se na tenhle film a hlavně jeho závěr nejspíš díval hodně pozorně :-)

plakát

Carlos (2010) (TV film) 

Viděl jsem zkrácenou cca dvě a půl hodiny dlouhou verzi, která nemá šanci nudit a děj v ní odsypá velmi rychle. Až do "slavné" vídeňské akce proti OPEC fantastická podívaná, pak je přece jen poznat, že se muselo krátit a místy je vyprávění dost zkratkovité. Ramirez je vynikající, Carlose utáhne jako mladého ambiciózního teroristu i jako stárnoucí a obtloustlou trosku. Na televizní film velmi solidní zpracování, které navíc odpovídá i historickým reáliím (o Carlosovi jsem četl poměrně obsáhlou biografii a film jeho život popisuje velmi věrohodně). Btw, fakt bylo třeba ukazovat několikrát Ramireze dole bez? Já bych se rozhodně raději podíval na některou z jeho milenek - rozuměj radikálních levicových aktivistek :-)

plakát

Rudá mašina (2014) 

Je to de facto dokument o životním osudu Slavy Fetisova, což je jeden z nejlepších obránců historie ledního hokeje (samozřejmě spolu s Martinem "Larrym" Hamrlíkem). Parádní exkluzivní historické záběry, spousta osobností světového hokeje (pobavil mě Gretzky a jeho "proti nim se prostě nedá hrát") a navrch nesmírně poutavě vyprávěný příběh sovětské sborné za časů Tarasova a Tichonova coby vrcholného a dlouhodobě piplaného produktu komunistické propagandy. Jak Rusáky nesnáším, tak záznamy branek lajny Fetisov, Kasatonov - Krutov, Larionov, Makarov jsou dechberoucí. Pro lidi zajímající se o hokejovou historii povinnost, nejlépe společně se stejnojmenným švédským dokumentárním filmem z roku 2004.

plakát

Tam na konečné (1957) 

Málo známá, ale o to větší pecka. Brilantně vystavěná psychologická studie složitých a křivolakých příběhů obyvatel činžovního domu na konečné stanici tramvaje, která neklouže po povrchu, ale jde přímo k podstatě věci a nebojí se rozehrát i dobově velmi nepopulární témata jako je role svobodných matek nebo alkoholismus. Vladimír Ráž i Eva Očenášová jsou úžasní, ale u mě jednoznačně zaválel Martin Růžek a jeho permanentně opilý krkavčí otec Pešta. Velmi doporučuji všem fanouškům starších českých snímků. Mimochodem, na to, že film vznikl v roce 1957, v něm poměrně otevřeně zaznívají ironické narážky na tehdejší režim.

plakát

Město 44 (2014) 

Válečné lovestory pro teenagery. Čekal jsem hodně a v mnoha ohledech i hodně dostal (některé scény jsou až příšerně naturalistické), ale neuvěřitelně stupidně vystavěná milostná linie filmu dost ublížilo. Chvílemi jsem dokonce váhal, zda se dodívat až do konce.

plakát

Kmeny - Hooligans (2015) (epizoda) 

Čurákova princezna na ČT2 ve 22.05. Tohle kdyby viděli Veleba s Ovčáčkem, tak dostanou infarkt :-) z hlediska recese výborný díl, jinak ovšem o fenoménu hooligans vypovídající zhruba na úrovni legendární reportáže TV Nova o heavymetalové subkultuře.

plakát

Operace Silver A (2007) (TV film) 

Jeden z největších hrdinů protinacistického odboje Alfréd Bartoš byl nezodpovědný opilec a děvkař, jemuž nezáleželo na ostatních Češích a svým podřízeným vyhrožoval, že je zastřelí. Kdyby tohle natočili komunisté v roce 1953, tak budiž, ale opravdu musel režisér Strach kvůli své snaze o dodání diváky atraktivního milostného motivu klesnout takhle hluboko?Přitom herecké výkony i obsazení jsou vynikající a kdyby postavy neměly svůj historický předobraz, asi bych byl v hodnocení podstatně příznivější. Jenže tahle černobílá dehonestace Bartoše je mi dost odporná.