Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (184)

plakát

Alice už tu nebydlí (1974) 

Paráda, byl jsem nadšen, příjemně plynoucí příběh s výbornou Ellen Burstyn a hlavně jejím filmovým synkem, který jen tak tak přežil celých 112 minut, každou chvíli jsem čekal, že ho někdo umlátí, nedivil bych se. Skvěle vybraná doprovodná hudba, čeští tvůrci se mají v tomto ohlednu ještě mnoho co učit. Scorsese zde dokazuje, že jeho žánrové rozpětí je široké a že dokáže natočit sugestivní snímek dojímající i úsměv vykouzlující. Teď koukám, že malou Audrey hrála Jodie Foster, to mě nenapadlo.

plakát

Alois Nebel (2011) 

Jednoznačné vítězství formy nad obsahem. Škoda, vždyť předloha nabízí poměrně výrazný dějový oblouk.

plakát

Americký gangster (2007) 

Až do shlédnutí tohoto snímku jsem vůbec netušil, co všichni na tom Russellovi Croweovi mají, ale teď už chápu. Je přesnej. A je fajn, že někdo natočil snímek o drogové mafii trochu jiné než té, kterou zobrazuje Scorsese, Coppola nebo DiPalma, tedy té "taliánské". Řemeslně se asi dá vytknout máloco, já nemohu nic. Stran děje mi trochu vadilo, že na konci vypadá Frank Lucas trochu (opravdu jenom trochu) jako klaďák, když pomáhá dopadnou zkorumpované policajty. Na masovích vrazích nelze hledat stopy lidskosti!

plakát

Anatomie lži (2009) (seriál) 

Jediné, co dělá seriálek jakžtakž sledovatelným, je charisma Tima Rotha, což však na druhou stranu hodně shazuje tradičně zoufalý český seriálový dabing - v originálním znění je to o několik řádů jinde. Kdy už konečně zodpovědné osoby pochopí, že svými bohulibými úmysly ničí minimálně polovinu kvality snímků? A proč Anatomie lži? To je jeden z nejzoufalejších "překladů"! Vyšetřovací metody mi přijdu místy pitomé, ale chápu, že to je asi v rámci formátu takovéto typu seriálu nutné.

plakát

Annie Hallová (1977) 

Kbybych chtěl někomu představit tvorbu Woody Allena, půstil bych mu Annie Hall, nejlepší film z jeho tvorby, jaký jsem zatím viděl. Obsahuje vše, co dělá Allena výborným režisérem-vynikající dialogy, (sebe)ironické poznámky, vtipná (velmi) situační komika (vaření humrů!!!) a vztahově neurotické problémy jeho postav. Navíc jsou zde objevné a překvapivé momenty, kdy vychází z role a promlouvá k divákům a rozmlouvá s nimi. Výborný je také nápad s napsaným myšlenkovým pochodem při seznámení Alvyho a Annie a pozorování vlastních postav v minulosti. Jedním slovem-paráda.

plakát

Baader Meinhof Komplex (2008) 

Scénář filmu napsal sám život, lépe řečeno dějiny, tedy nelze k němu mít přílišné výhrady. Achilovou patou filmů snažících se reflektovat život a činy nejrůznějších diktátorů, teroristů, bojůvek, narkobaronů atd. apod. je to, že ve snaze o zjištění motivací k mnohdy brutálním činům, jsou tyto osoby, event. organizace vykreslely tak, že jim lze podlehnout, jinými slovy, že divákovy sympatie bývají (ať už chtěně nebo nechtěně) na straně zla. Ulrike Meinhof zde vystupuje jako manželem podváděná matka dvou dětí a levicová novinářka, která se změní v hybatelku teroristické bojůvky-jasné a zřetelné důvody tak radikální životní změny ve filmu vykresleny nejsou, povrchově to vypadá jako jakési utržení se ze řetězu po opuštění manžela, toto je samosebou nesmysl. Ještě více (vlastně méně) se to týká i Andrease Baadera, ten zpočátku působí jako šílenec (no, on jím vlastně ve skutečnosti asi i trochu byl). Evidentně se tvůrci soustředili na vytvoření dokonalé rekonstrukce několika zásadních let v životě RAF s důrazem na autentičnost, což se jim podařilo v míře vrchovaté. Představitelé hlavních rolí neměli chybu, krásná Dylanovo píseň na konci filmu také ne, z kina jsem odcházel navýsost spokojen a měl jsem o čem přemýšlet (nejen o tom, proč v sále byly celkem 2, slovy dva diváci)!

plakát

Báječné ženy u vody (1998) 

Snímek byl uveden na 33. ročníku MFF v Karlových Varech pod názvem "Báječné ženy u vody". Režie : Claes Olsson

plakát

Batman začíná (2005) 

Se změnou režiséra došlo i k razantní změně v přístupu k tématu, nutno uznat, že ke změně k lepšímu. Batman začíná je skutečným filmem a ne jen barvotiskovou přehlídkou komicsových, co možná nejprapodivnějších, postav, jak tomu bylo u filmů Joela Schumachera. Konečně je to tvor z masa a kostí ( i když taky s jistou licencí) a taky s jasnou minulostí, která dává jeho činům motivaci. Leitmotivem snímku je strach, téma pomsty a spravedlnosti zde sice mohlo být rozvinuto více, ale bylo by to asi na úkor děje. Film šlape jak čerstvě namazaný batmobil. Výběr Christiana Balea do hlavní role byl jistě správným krokem, neokoukaná tvář, úsporné herectví a ztlumený hlas. Katie Holmes však není příliš přesvědčivá v roli silné právničky, působí příliš dětsky a zranitelně. Těším se na opětovné shlédnutí Temného rytíře, hodně věci mi bude jasnějších.

plakát

Bezva finta (1985) 

Vtipná lehkonohá komedie se spoustou vtipných Belmondových průpovídek je ideálním relaxem, u kterého není třeba hlubšího přemýšlení, ale u kterého se lze královsky bavit. Zajímavá je "sexoška" Kim Cattrall, která se už tenkrát uměla ukazovat nahá:-)

plakát

Big Lebowski (1998) 

Hodně vtipných situací by asi v jiném filmu vyznělo docela trapně (např. židle zapřená o dveře otevírající se opačným směrem), ale tady to všechno sedí. Výborné obsazení ústřední dvojice a jejich třetího spoluhráče Steva Buscemiho, který však svůj vrchol zažívá až po zpopelnění. Pěkně zpomaleně natočená úvodní sekvence z bowlingové herny a Jesusův výstup – do detailu vymakaná fajnová prácička. K tomu příjemná hudba. Dude říká, že ve svém volném čase dělá to, co všichni, tedy hraje bowling a jen tak jezdí kolem. Chtěl by někdo dělat něco jinýho ? Ještě tak potkat Julianne Moorovou…