Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Horor

Recenze (32)

plakát

Thunderball (1965) 

Po fantastickém Goldfingerovi přišel o trochu slabší čtvrtý díl. Connery je pořád fantistický se správným chlapáckým projevem, který už v dnešní rádoby genderově vyvážené společnosti může působit politicky nekorektně. Znovu nechybí nádherný Aston Martin i jeho nové zlepšováky. V Thunderballovi mi trochu vadila přecejnom delší stopáž a až trochu nadbytek podvodních scén, i když chápu, že v té době to musela být bomba.

plakát

Podfukáři (2013) 

Kvalitní popcornová oddychovka se vším, co k tomu patří. Film sice občas sklouzává do politické roviny, která je zbytečná a pro nelevičáky možná i rušivá. To je ale už taková holywoodská klasika trestat zlé bankéře a odměňovat chudáky na ulici. Poněkud děsivé je pak vyznění hlavního poselství linie s Morganem Freemanem, tam už je morálka postavená na hlavu a jde jen o to šokovat. Na druhou stranu, když člověk nečeká, žádné velké myšlenky ani se nebude pouštět do detailních rozborů dějových nelogičností a scénáristických failů měl by být spokojen. Pro mne hrana 3-4 hvězdiček.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Rozhodně neobyčejný filmový počin, který i navzdory nadprůměrné stopáži nezačne nudit. Film vyžaduje veškerou divákovu pozornost a i potom pravděpodobně opakované shlédnutí. Mnoho dějových linií a náznaků s filosofickým přesahem (který na mne bohužel příliš nezapůsobil) si doslova říká o tom, aby byl film časem označen za kultovní, čemuž naznačuje i zdější zařazení v top oblíbených filmech. Mezi pozitiva bych zařadil rozhodně vymáčknutí herců až na dřeň , kdy každý z hlavních představitelů hrál třeba 5 i více postav najednou (k tomu perfektní maskování). Za zmínku stojí zejména Tom Hanks v roli zhrzeného spisovatele, i kdy ž právě tato epizodka ukakzuje, že některá místa filmu jsou jaksi hluchá a v celkové mozaice děje možná i nadbytečná. K negativům bych zařadil, někdy rušivou skákavost mezi dějovými liniemi a to i v nejdramatičtějších scénách, což bylo v některých momentech dost rušivé. Sumasumárum se jedná o velmi nadprůměrný film, s velmi silným námětem a určitými slabinami ve zpracování. Každopádně bratr a sestra Wachovští dokázali, že mají talent na kultovní filmy., i když tento kult narozdíl od světa matrixu není úplně můj šálek kávy..

plakát

Srdečné pozdravy z Ruska (1963) 

Ve druhém díle serie, už je Bond přecejenom poněkud Bondovatější než v předchozím Dr.No. Máme tu první technické vychytávky od Q a nechybí ani perfektní rusko-italská Bond girl. Myslím, že právě Srdečné pozdravy z Ruska spolu s Goldfingerem vytvořily z řadového akčňáku kultovní legendu. Pro dnešního diváka sice může působit druhá bondovka poněkud naivně a vláčně, přesto se vzhledem k roku výroby 1963 jedná o nadčasový film, který pomáhal pomáhal pokládat základy akčních filmů dnešního střihu. Navíc z cestovatelského hlediska je velmi zajímavé podívat se jak vypadal Istanbul před 50 lety.

plakát

Most (2011) (seriál) 

Vysoce nadstandardní krimiseriál s chytrou zápletkou, kterému ke konci první serie tak trochu dochází dech. Na druhou stranu i toto docházení dechu je mnohem dramatičtější než většina kriminálek na svém vrcholu. Za vyzdvihnutí stojí zejména autentická severská optika skrz kterou byl nahlížen i samotný děj. Divák se pak při některých momentech nestačí divit, co je mu podsouváno za správné a společensky únosné (např. politička, která chce zavést poplatky v knihovně je vlastně záporňák a to ani nemluvím o lidech, kteří si navzdory asi největšímu zdanění na světě dokázali vydělat- to jsou vlastně chodící monstra). Navzdory těmto rozdílům je jistě zajímavé si tímto společenským exkurzem projít. Hlavní postavy jsou opravdu neobyčejné a hlavně Saga je opravdu nezapomenutelná. (hodnotil bych 4,5 hvezičkami)

plakát

Elegantní vesmír (2003) (seriál) 

Celkem prijemny dokument, ktery uvadi sam auror besrselleru Elegantni vesmir: Brian Green. Dokument je urcen pro lidi se zajmem o fyziku bez hlubsich znalosti problematiky i proto jsou nekdy pouzita prirovnani az trochu primitivni. Presto tento dokument urcite stoji za pozornost a to na vzdory tomu, ze ve tretim dile uz slysite jen velkou cast opakovani prvnich dvou dilu. A take na vzdory urcite zastaralosti vzhledem k experimentum ve Svycarskem Cernu a jejich vysledkum.

plakát

Případ Leopolda Hilsnera (1999) (TV film) 

Vcelku příjemný dokument, který poměrně zevrubně mapuje ne úplně notoricky známý kriminální případ a zároveň ne úplně chválihodnou část našich dějin. Dokument vcelku trefně připomíná některé charakteristické rysy (nejenom naší) společnosti, zejména ve vztahu národ vs. TGM a moc pěkně akcentuje skutečnost, jak celé vnímání světa může být ovlivněno prostými předsudky, desinformacemi, konspiracemi a i samotnými emocemi. Pravě v dnešní době by si lidé měli podobné události, které mají poměrně zřetelný přesah do současnosti připomínat. Z hlediska zpracování mi trochu vadilo až trochu příliš časté předvádění dobových písní spojených s Hilsneriádou a možná až příliš zdramatizovaný přesah do 20. století (s obrázky holokaustu apod.), které však lze pochopit vzhledem ke gradaci celého dokumentu a jakéhosi hledání smyslu toho všeho. Nesouhlasím s tím, že by byl dokument "výhružně prožidovský", jen možná vzhledem k protižidovskému naladění společnosti působí jakýkoliv protiargument a lidskost (pro některé lidi) podezřele a možná až konspirativně, což je další s fenoménů dnešní doby. Na druhou stranu právě pestrost názorů a svoboda jejich vyjádření, je rysem zdravé společnosti a nikoliv symbolem manipulace, kterou v souvislosti s dokumentem zmiňuje Mariin.

plakát

Den před krizí (2011) 

Solidne dramaticky film z investicniho prostredi v kterem je bohuzel az moc citit ono levicove zamreni hollywoodske smetanky, kdy i nejhloupejsi divak musi pochopit, ze vrahove z Wall Streetu stoji za vsim zlem co lidstvo kdy potkalo. Pripominam napriklad asi dedet pripominek toho jak vysoci manazeri, kteri jsou vlastne vygumovani berou platy jak cele mensi mesto, coz nam musi bxt kazdych pet minut pripominano. 3 hvezdy hlavne za surove vyobrazeni konkurencniho prostredi, kde se nikdo s nicim moc nepare.

plakát

Epizody války 9 - Odstřelovači (2002) 

Na můj vkus byl dokument až trochu moc plochý s minimem detailnějších informací o výzbroji i jednotlivých sniperech. Myslím že z tématu by se dalo vytěžit mnohem víc, navíc mnoho z iluatrativních záběrů vůbec nesouviselo s tématem a mohli by být v jakémkoliv válečném dokumentu.

plakát

DobroDRUH (2015) (pořad) 

Zdejší hodnoceni je trochu prehnane, neni to zas takova hruza. Je jasny, ze Lelek s dobrodruhem nema nic spolecnyho. Je to proste obycejnej chlapik, ktery jen jede o kus dal nez do Chorvatska jako vetsina Cechu. Prave jeho osoba je asi nejvetsi slabinou cele docureality. Momenty jako vyhozeni kukurice, protoze by mohla byt nakaazena ebolou, plivani cinskych pochoutek primo pred trhovci i jeho putovani po dzungli v keckach mu proste sympatie nepridava. Na druhou stranu nam dokument ukaze i bezne soucasti cestovani dobrodruznejsim zpusobem nez s cestovkou, tedy zalezitosti jako smlouvani a hledani noclehu v neznamem meste, coz kdyz clovek nekdy zaziil na vlastni kuzi vidi hned veci jinou perspektivou. Snad druha serie bude bez Lelka...