Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (478)

genetique 

všechny recenze uživatele

#2 - Scenár je upletený majstrovsky, no vidno, že v druhej bondovke sa Connery ešte stále len stotožňuje s rolou agenta a tvorcovia ešte stále nemajú namiešané to pravé, orechové. Cez to všetko je tu akcia, odstupný anglický humor aj v tých najvážnejších situáciách a bondovské hračky ako sa patrí. Bond ale ešte nemal svoje auto, na dievčatá zabudnúť nemohol a znova mi chýbala fráza 'Vodku s martini. Potrepať, nemiešať!'. To všetko ale už nabudúce. 75%. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další parádní Bondovka s Connerym. Tentokrát se děj přesunul do Evropy, konkrétně do Istanbulu. Bond se zde má setkat s údajnou ruskou zběhlou agentkou, která mu má předat šifrovací zařízení. Nic ale není tak jednoduché, jak se zdá. Za vším má totiž prsty ona záhadná organizace Spectre. Bond musí spolu se zařízením utéct před jejími zabijáky a zároveň se snaží chránit svou novou lásku. Těším se na další díly. Opět nechybí dobré hlášky. "Mají o jednu helikoptéru méně." :D ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po famózním sukcesu Dr. NO přemýšlelo producentské duo Saltzman-Broccoli, kteráže knižní předloha by se nejlépe hodila jako pokračování triumfální pouti agenta 007 po stříbrném plátně. Pro Srdečné pozdravy z Ruska nakonec promluvil dosti nečekaný faktor... J. F. Kennedy prohlásil tuto knihu za jednu ze svých nejoblíbenějších, prodeje vzrostly a pánové od MGM měli vystaráno. A tak se půl roku po kubánské atomové krizi objevil v kinech film, v němž Rusko i západ stojí nevědomky na jedné straně barikády, zmanipulováni chytrým gambitem Čechoslováka Kronsteena a organizace SPECTRE v čele s tajemným Blofeldem (všimněte si, že v titulcích je u jeho jména otazník). Zápletka je tentokrát velmi slušně zamotaná, ale v důsledku vyznívá trochu "do ztracena" (či spíš do dalších dílů). Mýtus Jamese Bonda coby superagenta začíná nabývat tvar, na scéně se objevuje Q, víceúčelový kufřík a fotoaparát-záznamník, přesto se tenhle snímek odehrává ještě spíše v intencích klasické špiónky. Hodně dialogů, několik sympaticky odsýpajících akčních sekvencí (zejména pěstní souboj s Grantem v expresu stojí za to), ještě více lechtivých scének než v Dr. NO, krásná Bond girl s ruským akcentem... a trochu slabší Connery, který jen stínuje svému famóznímu výkonu z prvního filmu. Srdečné pozdravy z Ruska mají však jeden z nejlépe zapletených příběhů ze všech bondovek a samozřejmě čirou šedesátkovou atmosféru, pročež nemohu dát méně, než dostal Dr. No... vlastně, co bych nemohl, debut je debut. Terence Young prostě bondovky točit uměl. ___ Bond song: "From Russia with Love" (Matt Monro) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Mně to přišlo na podobné úrovni jako Dr. No. Ano, je tu více akce, jedna z nich (rvačka v kupé) se určitě vymyká v pozitivním slova smyslu. Od nástupu do vlaku to nabralo relativně dobrý směr. Naopak celá část v Istanbulu byla dost špatná. Celkem solidní byl hlavní blonďatý záporňák, ale až od doby, kdy začal na konci filmu mluvit, protože do té doby, to byl prostě nějaký Ivan. A pobavil mě fakt, že Bond byl celou dobu úplně mimo. Fajn bylo využití speciálního kufříku, ačkoliv je prostě od začátku jasné, že "náhoda" tomu vždycky bude chtít, aby hračka uvedená na začátku byla později stoprocentně využita. Nejvíce trapný na celém Bondovi mi přijde celý koncept bond girl. To, jak mu všechny padají k nohám hned, jak ho uvidí, jak v podstatě první interakce je polibek, okamžitě jde o sex, který ale nikdy neuvidíme, neustále jsou záběry na jejich křivky, ale nikdy se žádná neodhalí. Je to tam jen pro to, že je to jakože pro chlapy, aby mohli slintat, ale zároveň Bond je ten macho, kterého máme my chlapi obdivovat, jak to s nimi válí a jak ho poslouchají na slovo. Směšné. Obecně ty filmy nemají, snad krom hudby, žádnou uměleckou hodnotu, takže bych čekal, že to bude fakt špičková zábava, ze které budu napnutý jak kšanda, jenomže já musím hledat ty střípky, u kterých si řeknu "ok, tohle bych mohl asi ocenit", ale vůbec tím nežiju, protože je to sterilní, pokud to nějaké emoce má, tak jsou strašně umělohmotné a většinově je to prostě nezábavné. Nejzajímavější na tom celém jsou ty dobové lokace. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na to, že trvá téměř hodinu, než se doopravdy začne něco dít, a že záporáci nevyrukují s megalomanským plánem na zničení půlky světa, je to pořád zajímavé po celou dobu, čemuž napomáhá svižná Youngova režie a chytrý jednoduchý scénář, který nenabídne příliš akčních sekvencí, ale za těch pár kousků uctivá poklona; především Bondova rvačka s Grantem ve vlaku je něco, co svojí fyzičností musel Bourne znovuobjevit až za 40 let. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Skládací puška, kterou dal Q Bondovi (Sean Connery), byla AR 7 Explorer Survival  Rifle, která se vyráběla v ráži .22 LR a nikoli v ráži 6,35 mm, jak uvedl Q. Do pouzdra se však už standardně nevešel dalekohled. (JohnSmith)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama