Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (120)

plakát

Bod obnovy (2023) 

Připomíná mi to ruský film Guardians.  Přiznejme si to, Bod obnovy asi někdy nebudou cílem klasickým cinefilů,  Takže je jeho béčkovost a divadelní, místy až ochotnické herecké výkony něco co  vlastně nevadí . Horší je však ubíjející tempo a  veskrze hnusné lokace . Čemuž navíc vůbec nepomáhá otázka v které realitě se film vlastně odehrává.  Jestli v této roku 2041, tak jsem ochoten dát i odpad . Protože v tom případě je sofistikovanost gadgetů a většina rekvizit ( Citroën XM ,Škoda Octavia, Smart, obchodní dům Kotva, chybí snad jenom Libeňský most ) opravdu wtf.  Všudypřítomné Iveca vartující po městě je pouze takový cukřík na vrchu koláče s tím že v této vizi budoucnosti to vypadá že slovo robot stále označuje brigádníka se čtyřmi exekucemi na krku. A to je právě největší problém tohoto filmu.  Pojem Sci-fi bývalo až dosud vnímáno jako dílo  zabaleno  doslova v kulisách smyšleného pokroku . V podání Bodu obnovy je to ale spíš naopak . Bod obnovy je asi první Sci-fi u kterého si připadáte jako když koukáte na stránky Wishe a ani z legrace vás nenapadne :jé to je cool  to bych chtěl.  A je to  právě cit pro detail který mohl Bod obnovy zachránit.  Bohužel.  Zkrátka rok 2023 by se dal číst i jako rok neuvěřitelně prázdných sci-fi  filmů. Ani v tomto film nevybočuje.

plakát

Can't Get You out of My Head (2021) (seriál) 

Hrozně se mi líbí že Curtis vlastně dělá to ,co v dokumentu popisuje jako postup při tvorbě AI. Sype do uživatele fůru dat a ten si vytváří vzorce které zná ze "svojí reality". Anebo vypráví příběhy. Dříve se tomu říkalo historie. Ale čemu se dá dnes ještě věřit? Sobě samému?  Možná je to celé o tom desetkrát zaklepat a dostat zob,. Možná je to o tom věřit. Nejkrásnější na tomhle dokumentu je že síly, ( napadení Ukrajiny Ruskem, umírání důchodců na vlny veder na jihu, viry, peníze, mafie, banky kulturní války, narcisové proti altruistům, bitcoin, Pokemon Go) i v tuto chvíly mutují a vyvíjejí se stejně jako tento dokument a můžete je v této době  sledovat na bok, vzhůru nohama, pozpátku, klidně v jiných filtrech a stejně většina  z nás na spoustu z toho co vidí nedostane odpověd. Nebo je můžete nechat dál mutovat ve své mysli. A to dělá z tohoto díla až organickou věc.

plakát

Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) 

Překvapení se bohužel nekoná. Jakmile odejdete z kina,pravděpodobně zapomenete na většinu toho co jste v kině,někde mezi sledováním filmu a poočku ujišťováním jestli ten človek vedle vás již není zadušen popcornem,viděli. Dokud se první polovina filmu pokouší přiblížit hrdinu realitě,je to ještě fajn. Narozdíl od Nolanova Batmana Cap působí precijen toporně,viz třeba scéna kde potká svojí milou z prvního dílu,jejiž biologické hodiny zřejmě již dotikaly. V takových scénách bohužel už dialogy tahají za uši a případáte si jako byste se prenesly do osmdesátých let. Nicméně pokud se smiříte s tím že sledujete jednoduché béčko,připadají vám naivní detaily(třeba proč má nájemný zabiják odkrytou kovovou ruku s chromovou úpravou a rudou hvězdou navrch,což by při pokusu třeba někoho zastřelit z velké dálky mohl být problém) a téměř parodující scény vlastně fajn. Zimní Voják vás nejspíš zajímat vůbec nebude a ve filmu by vlastně nemusel být ale není tam navíc,navíc je tam spousta scén v druhé části filmu. Jakmile hrdinové v New Orleans( jak symbolické) potkají svojí deux machinu( překvapivě doslova v roztomilém retro designu a švýcarským přízvukem) dojde na finální bitvu,která trvá neúměrně dlouho a nezbude než zavzpomínat na Transformers 3,které postihl stejný osud. Bohužel klišé se stupňují a potitulková scéna s Buckym by klidně bez okolního kontextu mohla figurovat na YouTube s taggem Worst movie ending ever. Herci zkrátka nemají co hrát a režije na to kašle. Tedy až na Scarlett Johansson která si za své peníze odříkala svých pár vět o přátelství mezi tajnými agenty v alternativním 21. stol. v Americe. To je ale všechno jedno,protože je to film od Marvela a vy ho chcete vidět. Film je a vypadá podstatně dražší než první díl. A pokud byste ho neviděli nejspíš byste se u Avengers 3 nechytali,což ale neznamená že zaplatka celé série není víc stupidní než animované seriály od Marvel, jež jste sledovali dost možná jako malí. Je to čistě na vás.

plakát

Černé zrcadlo - Pád střemhlav (2016) (epizoda) 

Vzhledem k dnešní době, situaci kterou nám ukazují vlády Francie ,Británie a další, pokroku spotřební elektroniky, sociální situaci v Číně atd atd jsem se na tenhle díl zkrátka musel podívat znovu. Mimochodem tento sociální systém se těch pár měsíců od premiéry mezitím stal v Číně a vzhledem k tomu že se ve spoustě vyspělých zemí objevují termíny jako šílenství nebo konec civilizace, je jen otázkou času kdy západní vlády začnou hledat alternativu . Bryce tady má doslova hroší kůži a všechny polohy zvládá jako by se nic nedělo. Nezbývá než dát pět hvězd. :)

plakát

DogMan (2023) 

Pro mě je zkrátka Besson filmař s velkým F, kterej se nebojí experimentovat takřka se vším. Nevím kde bych na týhle žánrovce hledal chyby. Skutečně: dinamika a originalita scén, styl vyprávění -  to jak divák postupně  odhalujeí v jakém průserů  se hlavni hrdina vlastně nalézá a  vlastně vůbec Landry Jones a i ty psy. Všechno tady funguje na jedničku. Navrh chytrá zábavná kamera. Luc to při stopáži pod dvě hodiny drží na uzdě, což je samo o sobě šílený. Říkal jsem si že tomu chybí jediný - zajímavej konec a ten mi do hlavy vtlačil vzpomínku na devadesátky a Ghost Dog :  The Way of the Samurai. In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.

plakát

Dr. No (1962) 

I z dnešního pohledu kvalitní Bondovka. Navíc Sir Connery je už zde ve vrcholné formě a i ve scénách kde se vlastně,z dnešního blockbuster pohledu,nic vyjímečného neděje,mu stačí charisma a John Berry James Bond Theme.Skutečné zhmotnění snové elegance padesátých let,kterou lehce přenáší do šedesátých.Bohužel rozpočet pouhých 10 mil. Kč se podepsal na většině akce a samotném tempu.To s příchodem Dr. No na scénu opadá a finální scéna stejně jako třeba v Italian Job rozhodně nepatří k největším kladům snímku. Dospělá Bondovka,která má nezpochybnitelnou stopu v historii kinematografie a charisma jako hrom.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Typický Villeneuve.  Chladná podívaná, zaměřená čistě na vizuál, která si s nějakou diváckou satisfakcí, tedy pokud nejste náhodou fan,  absolutně neláme hlavu. Jestliže  jsem si do teď nebyl jistý že Duna je nezfilmovatelná, teď jsem si tím zcela jistý.  Filmu i celému příběhu chybí dvě zásadní esence : myšlenka a smysl existence.  Pokud je to být atrakcí, musím se ptát jak se Hollywood opětovně dostal do tohoto bodu kdy čeká na nové Čelisti a nového spasitele. I tak je to  nejlepší Villeneuveův film.

plakát

Focus (2015) 

Nevím proč ale když někdo řekne název tohohle filmu, proletí mi hlavou představa jak někdo dává jednu Smithovi na oko. Né kecám. Nikdo jméno tohohle filmu neřekne. Proč by to dělal. Ok v tý představě jsem to já. ...