Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (5)

Hlubina

Hlubina (1977)

Knižní předloha a filmové zpracování se v závěru příběhu liší. Zatímco ve snímku ústřední trojice podmořskou explozi přežije a Treece (Robert Shaw) navíc zachrání i důkaz o tajemném pokladu, v knižní verzi manželská dvojice sice vylovila zlatý řetěz jako důkaz, avšak Treece explozi nepřežil.

King Kong

King Kong (1933)

Mezi filmem a knižní předlohou lze zpozorovat několik odlišností. Například v původní knižní předloze se Jack a Ann dostali z Kongovy hory pomocí proudu vody, která tekla až dolů do údolí. Ve filmovém zpracován však postavy jen jednoduše utekly. Dalším rozdílem je boj Konga s dinosaury. V původní verzi to byla trojice triceratopsů, ve filmu se jednalo o tyranosaury.

Zaříkávač koní

Zaříkávač koní (1998)

Snímek byl natočen na motivy knihy „Zaříkávač koní“ od Nicholase Evanse.

Šifra mistra Leonarda

Šifra mistra Leonarda (2006)

Oproti knižní předloze Dana Browna byli filmoví diváci ochuzeni o jednu šifru, konkrétně o kryptex v palisandrové truhlici. Původně byl zrcadlovým písmem vyluštěn klíč, jenž spočíval ve starověké hebrejské abecedě. Jejím vyluštěním se kryptex skutečně otevřel, ovšem uvnitř byl pouze další kus ve zmenšené podobě. Teprve ten obsahoval šifru odkazující na Isaaca Newtona. Od literární předlohy se liší také závěr filmu. V knize se Sophie (Audrey Tautou) setkává i se svým bratrem, o němž byla přesvědčena, že zahynul spolu s rodiči při autonehodě.

Čelisti

Čelisti (1975)

Konec filmu se od knižního liší. Zatímco ve filmu Hooper (Richard Dreyfuss) přežije podmořský útok žraloka na kleci, v knize takové štěstí nemá a je žralokem v kleci zabit.

Reklama