Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Western
  • Akční

Recenze (644)

plakát

Československý filmový zázrak (2014) (seriál) 

Seriál vlastně přinesl to, co se od něj čekalo. Mně ale chybí širší pohled na tu dobu. Pořád se všude píše jen o tzv. nové vlně, obraz tehdejší kinematografie byl ale mnohem širší a patrně nikdo nechce tvrdit, že filmy nové vlny byly vždy těmi divácky nejvyhledávanějšími a vždy nejkvalitnějšími. Což bylo také správně doloženo na filmech Karla Kachyni nebo Kadára a Klose. V té době vznikla řada dalších pozoruhodných filmů mimo módní trendy. Přivítal bych třeba zmínku o Fantomu Morrisvillu, ano, je to jen komedie, ale jak vytříbená a originální, nebo o fimech Karla Zemana, či Vorlíčkových komediích Kdo chce zabít Jessii či Konec agenta W4C.

plakát

Jurášek (1956) 

Film pro děti, jednoduchý, s jasně odlišeným dobrem a zlem. Co mne nejvíce překvapilo, byla absence nějaké komunistické propagandy.

plakát

105% alibi (1959) 

Provedení solidní, jen případ sám mě nějak nestrhnul.

plakát

Temno (1950) 

Příběh se sice odehrává v konkrétní době, ale je možné jej chápat univerzálně jako příběh o netoleranci, fanatismu, nesvobodě, útlaku, emigraci apod. A stejně tak jako kritiku dějů dvě sta tři sta let starých je možné jej chápat jako kritiku doby, kdy film vznikl. Nevidím důvod se pořád ohánět komunistickou propagandou. Film je možná místy zkratkovitý, přece jen literární předloha je velmi košatá, ale je to koukatelný historický film.

plakát

Americké dopisy (2015) (TV film) 

Já jsem velmi spokojen, už dlouho jsem nedal filmu České televize plný počet hvězdiček. Čekal jsem nějakou ušlechtilou nudu a dočkal jsem se velmi zajímavé podívané. Odpůrcům filmu pouze připomínám, že se nejedná o dokumentární film, takže každý ví, že není možné vše řečené brát vážně. Svou distanc autoři dostatečně projevili tím, že do titulků napsali, že existence dopisů není doložena. Jedná se tedy o jejich fantazii: takhle nějak to být mohlo, ale také nemuselo. Mimořádně šťastně byli zvoleni herci, kteří také své role velmi zdařile zahráli. Pro mne to byl skutečně koncert (což je označení, které se k filmu o Antonínu Dvořákovi i hodí). A třešničkou na dortu byl J. V. Sládek. Opravdu jsem se už dlouho u České televize takto dobře nebavil.

plakát

Svatý rok (1976) 

Absolutně pohodový film. Divák se nijak moc hlasitě nezasměje, zato se celou dobu příjemně usmívá. Zábava na vysoké úrovni.

plakát

Princezna a písař (2014) (TV film) 

Řemeslně pěkné, ale jako scénář slabota. Bohužel.

plakát

Ubožáci (1982) 

Dobrý Valjean, dobrý první díl, ale kazí to neúnosně patetický druhý díl.