Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (270)

plakát

Abigail (2024) 

Doporučuju vůbec nečíst obsah (za ty obsahy by vážně občas někdo zasloužil přizabít), maximálně první 2 věty, jinak si zvrat moc neužijete. Prostě partička pochybných existencí si chce na únosu dítěte z bohaté rodiny vydělat pěkný balík, jen se jim to celé trošku vymkne z rukou. Je to originální, je to zábavné, a takhle nějak by zábavné horory i měly vypadat.

plakát

...a bude hůř (2007) 

Žádný film s podobnou tématikou mi snad nepřipomenul tu dobu více než tenhle. Santusáci v polorozpadlých hadrech, kteří cestovali vlaky odnikud nikam. Říkali jsme jim tenkrát čundráci, hašišáci akdovíjak ještě, i když jsem z toho tenkrát ještě neměl žádný rozum. Černobíle v klasickém 4:3 formátu, spolu s víceméně neznámými herci byl určitě chytrý tah. Příběh možná trošku slabší, ale atmosféra je jedinečná, a to můžu :)

plakát

Ad Astra (2019) 

Taková umírněnější a psychologičtější verze Horizontu událostí. A popravdě jsem čekal teda víc, než (POZOR SPOILER) rozbor vztahu Brada Pitta ke svému otci, který na všechny a na všechno kašle, a jediné čemu věnoval svůj život, je hledání jakýchkoliv náznaků mimozemské inteligence. (KONEC SPOILERU) Thats all. Žádná větší moudra, ani nic jiného, tedy kromě super vizuálu, nečekejte. Škoda je, že film neudělali ve 3D, protože všechny ty úchvatné vesmírné záběry na různá místa naší sluneční soustavy si o třidéčko přímo říkají. Pak by to mohl být skvělý 3D screensaver, aneb film na pozadí, protože luštit v tom nějakou hlubší myšlenku nemá smysl :) EDIT shlédnuto znovu. A za ty vizuály přeci jen dávám o hvězdičku navrch.

plakát

Adéla ještě nevečeřela (1978) 

Nádherná komedie z dob tuhého socialismu. Dar od přítele Messra :) Je fakt div, že něco takového mohlo v té době u nás vzniknout.

plakát

...a jitra jsou zde tichá (2015) 

Lituju, že jsem nad touto parodií původního snímu z roku 1972 vůbec ztrácel čas. Ponuře teskná atmosféra karelských lesů a skal je tatam, herečky vystřídaly prkenné ochotnice a soudruha stařešinu zase nahradil nesympatický recidivista. Flashbacky do života před válkou jsou zoufalé, hudba je nezajímavá a místo aby podrtrhla situaci, zbytečně ničí to málo, co mohlo z odkazu původního snímku ještě zůstat. Zmršené zpracování se snaží být nahrazeno větším množstvím krve a nahoty, ale zcela marně. Za tohle všechno by soudruh režisér a scénárista v jednom zasloužil nakopat pořádně do zádele. Ale to asi nikdo neudělá, když kouknu na jeho filmografii, kde jsou jakási díla o Donbase. Vy co nedáváte hvězdičky jen z rusofilství, vyhněte se tomuto obloukem a koukněte se raději na původní verzi. To byla sice sovětská, také ideologií prolezlá, ale na rozdíl od tohoto poctivá a oceňovaná filmařina!

plakát

Akumulátor 1 (1994) 

Shlédnuto na Seznamu v rámci filmových střed. Už při prvním uvedení v televizi jsem si jako děcko všímal v té době neobvyklých efektů použitých při natáčení. Ale nyní, po téměř 20-ti letech, musím ocenit skvělou práci kamery, různých experimentů - pohled přes žárovku, vrtání zubu, hlemýždi, píchání jehlou, letadlo.. z tohoto pohledu jde o zcela vyjímečný český film. Vlastně si vzpomínám, že různé makropohledy byly vidět i v seriálu Křeček v noční košili, ale Svěrákův film posunul hranice mnohem dál, a myslím že dodneška ho žádný podobný nepřekonal. Možná je škoda, že ho nenatočil tak o 10 let později, protože co si vzpomínám, tak i přes bombastické reklamy to tenkrát moc lidi nepobírali.. Doba vzniku bývá problém nejen u některých filmů, ale i u různých vynálezů, jak je známo. Ze scénáristického pohledu je film jednoznačná komedie, s vloženou vážnou myšlenkou (to co děláš druhým, se ti vrátí). Scéna v letadle, kdy se Labudovi povedlo zavřít dveře, a s každým si gratuluje, mě dostala do kolen :) Svěrákův humor ála Jáchyme hoď ho do stroje, je cítit na každém kroku, a tenhle humor můžu. Taky je škoda, že nedošlo na pokračování..

plakát

Aliance (2016) 

Po Rezistenci jsem si nebyl jistý, jestli chci třetí pokračování ságy vůbec shlédnout, ale nakonec jsem to zkusil, a nelitoval. Třetí díl je nabušený různými scifi parádičkami od silových polí, přes inteligentní drony, až po celá staletí trvající experimenty na lidech. Najdeme tu i novodobé rasisty, kteří jakoukoliv odchylku od ideální genové výbavy shledávají jako bezcenný odpad. Akce je tu taky dost, a i když se tu zase najdou nějaké nelogičnosti (špatný déšť asi za hradbami neprší), tak příběhově to pěkně odsýpá. Za mě asi nejlepší díl ze série.

plakát

À ma soeur ! (2001) 

Ačkoliv jsem si to nějak moc nezjišťoval, tak konec je podle mě myšlen jen jako výplod fantazie (popřípadě snu v autě) té malé holky. Vzhledem ke vztahu jejích netečných rodičů i její sestry k ní by to nebylo nic divného.

plakát

Americká krása (1999) 

Popravdě? Mě tento americký blázinec vůbec neoslovil, nic krásného mi na něm nepřijde, a neustálé hysterčení herců ve mně vyvolává spíš pocity hnusu (shlédnuto 2x). Umaštěný pytlík u zdi, na který filmaři pouští vzduch, to vůbec nezachraňuje a nevidím na tom pranic uměleckého. Navíc nemám rád podobně vyostřené dramata, kde se osudy všech rozuzlí v jednom "velkolepém" okamžiku - tohle opět nemá podle mě s uměním nic společného. Dávám hvězdu za dobrou kameru a druhou za tu svlíkající se holku.

plakát

Aniara (2018) 

Tenhle film je jedna velká depka. Cestující meziplanetární lodě jsou uvězněni v jejích prostorách, a mají jen velmi chabé naděje na nějakou záchranu. Během postupujících let v nekonečném kosmu jsme svědky různých proměn komunity, kdy i přes všechny možné berličky, co si lidi vytváří, postupně všichni propadají v naprosté zoufalství. Zvlášť když loď prolétne hypotetickým Oortovým oblakem, a tím defakto opustí sluneční soustavu. Pro uvědomění si, jak malincí vlastně jsme, a jak moc je důležité chránit naši vlastní planetu (protože to je, a ještě hodně hodně dlouho bude naše jediné místo pro život), splnil film svůj účel bez jakýchkoliv výhrad.