Reklama

Reklama

Aniara

(festivalový název)
  • Švédsko Aniara (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pozemšťané chtějí opustit poničenou planetu a Aniara je jednou z mnoha kosmických lodí, která je převáží za novým životem na Marsu. Nálada je optimistická a podmínky na palubě skvělé. Brzy po startu je však Aniara vychýlena z kurzu a čelí oklice, která potrvá celé roky. Znepokojivý a velice věrohodný sci-fi snímek našel inspiraci v básni „Aniara“ spisovatele Harryho Martinsona, oceněného Nobelovou cenou. (Febiofest)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (38)

Merenre 

všechny recenze uživatele

Milionkrát omletý námět, ale zpracovaný velmi silným, tísnivým způsobem. Ale když pominu silnou atmosféru, není to žádná hitparáda. Necelé dvě hodiny filmu jsou takřka nekonečné a v podstatě jsem pořád čekal, kdy se začne něco dít. Jen tak abyste věděli...nedočkal jsem se. Přesto to nepovažuju za ztrátu času. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Niekto tu spomínal podobnosť k pre mňa už kultovému The Divide (2011), no nebolo tomu tak. Jediné čo tieto dva filmy majú spoločné je izolovaná skupinka ľudí, ktorí sa nemôžu nikam hnúť. Navyše The Divide bolo viac zamerané na budovanie atmosféry a na psychologický ponor do jednotlivých postáv. V tomto prípade sa divák iba tak nezaujate pozerá na jednotlivých nešťastníkov, kde sa hľadí najmä iba na sociálny rozmer - postupne si tu prejdeme všetkými štádiami od všelijakého zgrupovania až po vznik kultov a podobne. Celkovo som však spokojný, ten posledný záber bol pekný.... Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

brumbrum odpad!

všechny recenze uživatele

Ohromne sklamanie: namiesto scifi-cka s presunmi casu, som sa dobru hodinu trapil s udepkovanou lezbou. Vsetko je tu hodne hnusne: herci, herecky (vyzite, psychopaticke a navyse skarede), este aj ten debilny akoze virtualno-realny poondiaty computer ma depresie, a tak ludom namiesto krasnych vizii do hlavy tlaci sracky. A pribeh? Kdeze action, kdeze scifi, kdeze vesmir ci drama! Keby neukazali obcas ten akoze-vesmir a tu akoze-raketu, tak je to proste o depresivnej lezbe, co sa pravidelne venuje skumaniu prdele kolegyne kozmonautky. Preco jej dalsia kolegyna vypada a hovori jak kibel hnoja, zostava zahadou, ale do celeho psycho-kaleidoskopu to pasuje celkom perfektne - hned nas zavali svojimi depresiami z rozvodu a zivotnou apatiou. Reziser aj scenarista museli byt hodne zhleni, ked totok vrasnili. Vocpat do rakety rozvedenu bednu hnoja a depresivnu lezbu, to je fakt ODPAD! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Atmosféricky zachycený úpadek společnosti v obří vesmírné lodi vychýlené z kurzu. Pár dobrých nápadů, skoro až snová atmosféra a pěkný audiovizuál vs. nepříliš výrazné či snad dokonce sympatické postavy a až příliš pomalé tempo. Film se nesnaží nic moc vysvětlovat, spíše jen tak plyne a tvůrci si s tím dost umělecky prohrávají a máchají diváka v bezvýchodné depresi. Finální pointa je ovšem snad to nejúdernější shrnutí vesmíru, co jsem kdy viděl. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak moc jsem na to byl zvědavý a nakonec je z toho jen velké zklamáni. Prvních 20 minut mělo atmosféru, vypadlo to nadějně, akorát mě překvapilo, jak rychle ten děj začal. Ono trvalo jen čtvrt hodiny, než ta Aniara byla vychýlena z kurzu a já byl zvědavý, co se tam teda bude dít. A co jsem dostal? Utahané drama o dvou lezbách na vesmírné lodi, která je předurčená ke zkáze. Wow. Navíc se v tom filmu nestane naprosto nic jiného, nic navíc, žádná překvapení, takže už od začátku je naprosto jasné, jak to celé dopadne. Já chápu záměr režisérů, chtěli ukázat, jak bezradná a depresivní by tahle situace byla, ale když se tam nestane nic překvapivého a od 15 minuty je naprosto jasné, jak se to bude vyvíjet a jak to celé skonči, co mě na tom má bavit? Takhle mi tu zůstane jen depresivní nuda vesmírných rozměrů. A o realističnosti bych asi taky moc nemluvil, silně pochybuju o tom, že by se tam ta společnost v nějakém normálním stavu udržela SPOILER 10 let a pak až po těch 27 letech se rozpadne úplně KONEC SPOILERU, kdyby to bylo realistické, rozpadne se ta společnost rychleji. Má to dobrou kameru a dobré herce, taky pár zajímavých nápadů, třeba s tím přístrojem, co umožňuje pasažérům vidět jejich vzpomínky ze Země, ale jinak je to opravdu jen filmařsky dobře vypadající depresivní nuda o ničem. 2* ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Film se inspiroval básni „Aniara“ od spisovatele Harryho Martinsona. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Reklama

Reklama