Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (182)

plakát

Extraktoři (2023) (seriál) 

Naprosto irelevantní vedlejší dějové linie a rozplizlost. Toť za mě dvě hlavní negativa, která srážejí hodnotu tohoto počinu s atraktivním tématem založeným na skutečných událostech. Ne, mě fakt absolutně nezajímá, jak patnáctiletá sestra hlavní postavy pátrá po svém otci. Mě nezajímá, jak ti dva zpravodajci spolu hrajou šachy, nezajímá mě sexuální život jednoho z nich ani to, jak si maluje kamínky. Přesně tyhle zbytečné scény vkládané mezi ty dramatické a napínavé ruinují ono drama a napínavost. To drama a napínavost, které mě třeba v případě Teheránu přimělo dát 5*.

plakát

Život po večírku (2021) 

Vtipné a dojemné - a místy trapné v obou těchto směrech. Ale na mě to prostě zafungovalo, mně se to líbilo. Už od Ducha je pro mě vtipné to téma ovlivňování věcí pozemských duchem zemřelého, dočasně uvězněného between up & down. A do toho je napasovaná ta dojemná linie, tedy druhá šance k nápravě věcí, které za života člověk zpackal nebo neměl možnost dokončit. A Život po večírku je adolescentní až raně dospělácká verze tohoto. Sympatičtí herci. No a jak to dopadne, to je snad úplně jasné už od úvodního netflixovského eNka :) Což nijak nevadí prožitku z filmu. Ano, je to americký doják, ale ty aspekty pomoci druhým, odpuštění, odsobečtění se atd. jsou na tom fajn. Příjemná oddychovka, u níž se divák - když se povznese nad ty trapnosti - i několikrát zasměje.

plakát

Mělas to vědět (2020) (seriál) 

Zezačátku pomalé a nepříliš zajímavé, ale postupně to graduje a graduje až do brutálně napínavého a nejlepšího možného konce. Skvěle zahrané (není divu, když je tam tolik hereckých kapacit). Z důvodu chybějících a postupně průběžně dávkovaných informací si prakticky až do posledního dílu nemůžete být jistí, kdo je vrah. Takže to zjevně vidím dost opačně než mnozí zde komentující. Souhlasím ale s tím, že to mohlo být kratší a svižnější.

plakát

Mladý Wallander (2020) (seriál) 

Parádní, lepší než starý Wallander, který mě kdovíjak neoslovil. Herecky skvěle obsazené, severské, poměrně svižné.

plakát

Nadějná mladá žena (2020) 

S pětihvězdičkovými hodnoceními filmů hodně šetřím. Poslední jsem dal před sedmi měsíci. Tehdy to byli Freaks, kteří mají s dějově i typově odlišnou a nesouvisející Mladou nadějnou ženou jedno společné: bavily mě tím, jak si se mnou, s divákem, dokázaly hrát. Oba patří mezi filmy, u kterých je lepší nic předem nevědět (přečtení obsahu ale nevadí, zhlédnutí traileru už potenciálně ano). Mé čtyřhvězdičkové rozpoložení proměnil v pětihvězdičkové ten cunning & cool & smart konec. Místy je film předvídatelný, ale mnohonásobně víckrát překvapí. Herecky skvělé, pobaví cover verze známých písní (obzvlášť creepy verze Toxic, přičemž touto scénou začíná onen parádní konec). Postupné odhalování křivd minulosti je skvěle dávkováno. A jednotlivé mstící scény jsou natolik pozoruhodné svou vychytralostí, že o nějaké nudě v průběhu filmu nemůže být řeč. Snad jediné, co může vadit, je jakési tendenční podání onoho metoo tématu. Ale jelikož jsem se o tento fenomén nikdy blíže nezajímal, bral jsem ho jen jako nosnou tématickou konstrukci příběhu, a ne jako tendenční morální poselství. Suma sumárum: ┼┼┼┼

plakát

Virus (2019) 

Velmi povedený film o epidemii smrtícího viru Nipah! Dvou a půl hodinová stopáž působí děsivě, ale díky velké porci napětí v průběhu celého filmu a zakomponování mnoha zajímavých kulturních aspektů Indie se divák rozhodně nenudí a ta přemrštěná stopáž není v tomto případě na škodu. Hodně chválím i odbornou lékařskou a virologickou přesnost, která často ve filmech tohoto zaměření pokulhává. Ke všemu je film velmi lidský, ukazuje pestrou paletu mezilidských vztahů i hodnot. Obrovskou devizou je také to, že film vychází ze skutečných událostí a má díky tomu i jistý dokumentární charakter. Taky se mi líbily ty poučky o kouření, alkoholu, volání při řízení a nošení helmy na motorce v příslušných scénách:) Je též úžasné, že se film podařilo natočit již rok po epidemii.

plakát

Vlastníci (2019) 

Skvělí herci, skvěle vykreslené různorodé psychologické profily postav, ale hodně věcí mi tam vadilo. Celé je to přehrávané ad absurdum, a to kazí uvěřitelnost sledovaného. Některé rádobyvtipné scény ala snad 7x opakované "mám takovou malou firmičku" byly trapné a kazily komediální linii. Bernáškovi byli nadbytečnou postavovou vatou. A když už scénáristicky nevíme jak vyřešit vygradovanou situaci, zvolíme laciného a nenápaditého deux ex machina v podobě nastalé závažné životní novinky. Kterou vzápětí absurdně převedeme do komediální polohy. Přesto jsou ze všech těch tragických českých filmů Vlastníci zřejmě tím lepším a snad i zkouknutelníhodným. Jen je škoda, že to bylo tak přepálené a že na druhou stranu chyběla civilnost. Pak by byl film uvěřitelnější a i jako satira by fungoval lépe.

plakát

Dukla 61 (2018) (TV film) 

Chválím snahu o autentičnost použitím ostravštiny, ale z úst některých herců z Čech to bylo utrpení. Zvlášť Plzeňák Langmajer byl příšerný, jeho verze ostravštiny byla neskutečně umělá a trhala uši, naprosto neuvěřitelná. Ale jinak po všech stránkách kvalitní film s hutným námětem, tísnivou atmosférou a perfektní výpravou.

plakát

Elita (2018) (seriál) 

Naraziv na Elite náhodou na Netflixu a nejsa již řadu let cílovou skupinou, zaujalo mě na popisu seriálu prostředí elitní střední školy a do děje usazená vražda. Pustil jsem si to tedy, a nelituju. Po dokoukání třetí série dokonce zvažuju i 5* a možná bych je i dal, kdyby to touto sérií skončilo. Všechny tři série totiž dohromady tvoří ucelený a díky poslednímu dílu třetí série zcela vyřešený příběh. Takže se bojím, že to čtvrtá série zbytečně pokazí, ale třeba překvapí. Ve třetí sérii jsem si užil především to, jak se jednotlivé postavy vyvinuly a zejména jak se vyvinuly vztahy mezi nimi, takže pokud někdo ukončil sledování seriálu po první sérii, tohle není schopný ocenit. De facto ke všem postavám jsem měl ambivalentní vztah. Trochu mi už časem lezl na nervy počet těch pártís. Taky je tam dost sexuálních scén, což úplně nemusím, ale Španělé je umí podat. Samozřejmě jsou tam obligátní sexuální a národnostní menšiny. Žádný jiný seriál z high school prostředí jsem neviděl, předpokládám u nich určitou povrchnost, ale tento mi povrchní nepřipadal. Jako jo, všechno to drahé oblečení, luxusní obrovské vily a život smetánky určitou povrchnost předpokládá. Ale na jednu stranu si to prostředí člověk vizuálně užije, na druhou i v tomhle prostředí postavy občas projevují až překvapující lidskost. --- Edit po čtvrté sérii: Čtvrtou sérii moc nepokazili. Elite není v mnoha směrech dokonalá, v mnoha jiných leze na nervy (všechny série). S odstupem tedy zůstávám u čtyř hvězd, i když je to za mě subjektivně skoro na pět.

plakát

Labyrint: Vražedná léčba (2018) 

Are we serious? Banda nedomrlých dementních puberťáků se zvládne postavit skvěle technologicky vyzbrojené společnosti a za pomoci pouliční spodiny dokonce tuhle společnost zničit, včetně celého perfektně fortifikovaného Města. A těch klišé! "Půjdu Miňa zachránit sám." "Nenechám tě jít samotného, je to nebezpečné. Půjdu s tebou." "Nemůžu tě vystavovat nebezpečí." "Záchrana Miňa je priorita, je to i můj kamarád, půjdu s tebou! Neopustím tě!" Trapnější a klišovitější dialogy snad stvořit nejde. Z logických kiksů jeden za všechny: tři z těch nedomrlých dementních puberťáků přežijí skok do vody ze snad stometrové výšky. A nesmí chybět fakáč nakonec pro pronásledovatele. Are we serious?! První film se mi líbil, byl originální a snad bez výše zmíněných negativ. Dvojka byla už trapná, stejně jako trojka. Ještěže už to nebude pokračovat. Byť ta poslední scéna, kdy si Thommas-the-pretty-face (možná) uvědomil "aha, kdybych nebyl takový dement, nemusel jsem přijít o polovinu přátel, o svou lásku, a ke všemu jsem mohl zachránit miliony lidí" mě trochu vystrašila. Tedy že tenhle Thommas bude chtít ve čtvrtém díle jít zachránit zbytek světa, který tak sobecky zavrhnul kvůli pár fakanům. Celé triologii se každopádně nedá upřít kvalita zpracování, skvělé efekty, akčnost od začátku do konce, našlapaný (byť děravý a notně nelogický) scénář. Ale vzhledem k výše uvedeným negativům, které film v mých očích srážejí, a taky protože nejsem cílová skupina tohoto filmu (náctiletý divák), nemůžu dát víc jak dvě hvězdy.