Reklama

Reklama

Nadějná mladá žena

  • USA Promising Young Woman (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Cassandra (Carey Mulligan) hraje zvláštní hru. Chodí do barů, předstírá v nich těžkou opilost, nechává se sbalit chlápky, kteří v ní vidí snadnou kořist, a když má dojít k „nejlepšímu“, tak na ně nemilosrdně zaútočí. Útoky bývají spíš psychického rázu, ale její oběti i tak poznamenávají velmi bolestivě. A proč to bývalá perspektivní medička dělá? Protože na vysoké potkala kluka, který jí způsobil takové trauma, že rezignovala úplně na všechno, opustila školu, vrátila se k rodičům, začala pracovat jako servírka v kavárně a jediné, co jí jakž takž baví, jsou výše uvedené noční lovy. Tenhle koníček nabere novou dynamiku ve chvíli, kdy se v jejím životě znovu objeví „pachatel“ jejího současného stavu, pohledný pediatr Ryan (Bo Burnham). S ním přichází lehké znejistění, co že se to vlastně tenkrát na vysoké doopravdy stalo, protože Ryan se chová jako by nic, dokonce začne s Cassandrou flirtovat a nebrání se ani představě, že by z toho mohlo vzejít něco vážnějšího. Cassandra jeho city, zdá se, opětuje. Protože se ale pohybujeme v žánru cynického thrilleru, je jasné, že tahle nadějná mladá žena milostné mimikry používá k tomu, aby zosnovala plán pomsty, proti kterému budou její dosavadní barové eskapády pouhými kanadskými žertíky. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (335)

somnar 

všechny recenze uživatele

To, že to z jedné strany schytává hejt za to, že "všichni muži přece nejsou takoví", a z druhé, že to skrze hlavní postavu "znevažuje hlas oběti sexuálního násilí", asi spíš znamená, že Emerald Fennell dělá něco dobře. Oproti třeba takovému I Care a Lot to umí přesvědčivě uvolňovat a zase utahovat napětí, aniž by to drhlo, což je mazané, protože tomu filmu nesvědčí, když se nad ním moc přemýšlí. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Carey Mulligan v Britney Spears módu říznutým lehounce Jokerem? Count me in! Režisérka/scenáristka Emerald Fennell natočila provokativní female sondu do zkaženýho světa obviňování obětí, toxické maskulinity a společenského ignorantství, kde mají všichni přetvářku dokonale zmáknutou až do té doby, než jim někdo metaforicky (ale i doslovně) přiloží nůž ke koulím. Je to fér na obě strany? Ani maličko. Ale hej, welcome to women's world. Tenhle hořkosladkej koktejl z hlavy jen tak nevypustím, zejména díky procítěnýmu výkonu parádní Mulligan, k níž mimochodem jeden debil z nejmenovaného filmového plátku napsal, že na roli sladké dámy v nesnázích není dost sexy. Ne, že by to totálně míjelo pointu tohohle filmu, ale i tak si dovolím zásadně nesouhlasit. A byť bych téhle neoficiální sólovce Harley Quinn bez komiksového pozlátka moc rád nadělil těch pět hvězd, přece jen tomu občas chyběla větší šťáva. Přitom kdy jindy jít až na dřeň než tady. Škoda, ale i tak velice solidní debut. 8/10 ()

Reklama

tomeš 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době jsem si pustil thriller, nalákal mě trailer. A nezklamalo mě to. Tématicky i filmařsky je Promising Young Woman na celovečerní debut velký sousto, ale Emerald Fennell to podle mě zvládla výborně. Tři věci, co se mi líbily. 1) Obsazení - místy zahraný tak, že mrazí, plus chuťovky typu - velmi vtipná role! - stand-up komika Bo Burnhama nebo parádní štěk zlomenýho právníka Alfreda Moliny. 2) Soundtrack mě takhle už dlouho nebavil. Skvělá hudba skvěle sedící k ději. Viz cover od Donny Missal k mýmu oblíbenýmu sleeper hitu Nothing's Gonna Hurt You Baby nebo Toxic Britney Spears v excelentní předělávce od houslového (sic!) kvarteta Archimia. 3) Kostýmní design, zejména v případě hlavní hrdinky. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Emerald Lilly Fennellová si mě dnes večer povodila jako marionetku a vůbec mi to nevadilo.. Příběh Cassie a Niny mě rozhodně nenechal chladnou a celé to dění jsem sledovala s vnitřním napětím, kam se dostanu.. Té potřebě vyřčené pravdy nahlas, vysvobození z minulosti a oproštění se od ní, upřímné omluvy a následného odpuštění, nastolení spravedlnosti, rozumím a chápu ji..  Dle mého názoru nejde v tomto snímku o pomstu, neb hlavní postava sama hledá cestu, není si jistá, strádá a trápí se, že v danou osudnou chvíli nebyla přítomná a ztratila to nejcennější.. Carey Mulliganová to zvládla v kvalitě A+.. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Takových historek ze střední a z vejšky existují mraky, třeba na střední žila byla jedna dívčina, co se na párty zdupala jak hovado, pak šla s dvěma borcema do trojky a ti jí to udělali mobilem - no a dnes prodává mobilní telefony u nejmenovaného operátora. Není to náhoda? Jasně, to že, kolovalo to video, je blbý, ale naštěstí všichni přežili, a tak její kámošky nemusí objíždět viníky v kostýmku sestřičky z laciné porno produkce a nutit je zpytovat svědomí... na první zhlédnutí je film relativně přesvědčivý, hlavní postava Mstitelky nevyvolává ani sympatie ani nesympatie, občas byste jí liskli, občas objali, ale...napodruhé už to fungovat nebude. Takže jo, fajn, příjemná jednohubka, vadí mi jen okaté moralizování á la chlapi jsou zlí, áááno? Jsou to plačtiví agresoři, nebo zbabělí čumilové... tím se dostávám k postavám, které jsou napsané jak pro obrázkový příběh na pokračování určený náctiletým školačkám, který je má odradit od pití alkoholu ve smíšené společnosti...femina z toho filmu čiší na sto honů, no jen si to představte, nadějná mladá žena se nemstí, ale otvírá oči a její výprava dojme i ostříleného právníka....no wow... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (15)

  • Natáčelo se v Los Angeles (Kalifornie, USA). Točilo se od března do dubna 2019. Natáčení trvalo 23 dní. (BMW12)
  • Ani jednou zde za celou dobu neslyšíme slova „znásilnění“ nebo „sexuální napadení“. (TaNya_)

Související novinky

Akční Ballerinu pomůže napsat Emerald Fennell

Akční Ballerinu pomůže napsat Emerald Fennell

16.07.2022

Režisérka a scenáristka Nadějné mladé ženy Emerald Fennell byla údajně přizvaná herečkou Anou de Armas (Není čas zemřít, Na nože), aby pomohla napsat scénář k chystanému akčnímu spin-offu Johna Wicka… (více)

Filmová Barbie doplňuje obsazení

Filmová Barbie doplňuje obsazení

16.04.2022

Christopher Nolan (Tenet, Temný rytíř) a jeho Oppenheimer zřejmě není jediný film, do kterého se v těchto dnech snaží tvůrci obsadit celý Hollywood. Podobně na tom je i chystaný snímek režisérky… (více)

Byly uděleny 34. Evropské filmové ceny

Byly uděleny 34. Evropské filmové ceny

11.12.2021

Dnes byly v rámci svého 34. ročníku uděleny Evropské filmové ceny (EFA). Slavnostní večer se kvůli stále trvající pandemii covidu-19 opět odehrál bez přítomných diváků a celý ceremoniál proběhl v… (více)

93. Ceny akademie - výsledky

93. Ceny akademie - výsledky

26.04.2021

Dnes v noci proběhl 93. ročník předávání Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Ceremoniál se odehrál kvůli stále trvajícím protiepidemickým opatřením zcela netradičně ve velmi… (více)

Reklama

Reklama