Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Recenze (7 137)

plakát

Scream - Season 1 (2015) (série) 

Samozřejmě, že vše je spíš ve stylu Vřískotu 4, ale když už mi tu chybí Gale, proč si neužít alespoň tu teen paranoiu a obligátní zápletky "každý spí s každým", "blondýna spí s učitelem", "podcasterka a baristka táhnou za jeden provaz" okořeněné o "mami, ty jsi na střední škole přežila masakr" nebo "moji kamarádu včera zabili". Je to takové poklidné. A dokonce ani v každém díle není nová mrtvola, takže se přežívající teenageři mají šanci někam charakterově posunout.

plakát

Rudý baron (2008) 

Je mi líto, ale ze skvělého námětu vznikl velmi podprůměrný film. Je příliš snaživý ve svém mezinárodním přesahu, být čistě německý, byl by mnohem lepší. Nelze vybrat uspokojivou zvukovou stopu, anglický i český dabing je špatný, obsazení je slibné, ale nevyužité (hlavně Til Schweiger a Joseph Fiennes). Matthias Schweighöfer a Volker Bruch se dobrými herci teprve měli stát. Smutná je i česká složka, mnoho komparzistů, nádeníků a lokací je našich a nefunguje to ani omylem.

plakát

Zatímco jsi spal (1995) 

Definice romantické komedie se Sandrou Bullock. Je to čistá žánrovka, tak čistá, že je to jenom o tom, jestli na tu hru přistoupíte nebo ne.

plakát

Bídníci (1958) 

Velkolepé zpracování Bídníků 50. let je typickým velkofilmem této epochy. Na rozdíl od prvního francouzského zvukového zpracování se jedná o širokoúhlé barevné plátno hýřící spektakulárními barvami Technicoloru. Bída a ošklivost se netrpí, i ten největší chudák má jen méně elegantní účes a obyčejnější šaty. I ten příběh Fantine je prost onoho hmatatelného pádu na dno. Tito Bídníci jsou především přehlídkou klasického herectví Gabina, Bliera a Bourvila, ale o vystihnutí ducha románu hovořit nelze ani v nejmenším.

plakát

Ubožáci (1982) 

2/2 Robert Hossein vtiskl Bídníkům novou podobu. V 80. letech už byla pryč doba dekorativního historismu 50. let, nový pohled přinesl více špíny a beznaděje. Stoická tvář Lina Ventury se stala synonymem pro nové tempo vyprávění, pro novou zkratku. Hossein se rozhodl některé detaily vynechat, například pád Fantine zobrazil v působivé montáži lidské tváře, která se z krásné stala k nepoznání ošklivou. Nelze se divit, že si Evelyne Bouix za takové mistrovství brzy vysloužila hlavní roli v jiné francouzské národní látce, v Edith a Marcel.

plakát

Bazén (2001) 

Hodně špatný slasher, ve kterém Geislerka představuje Drew Barrymore z Vřískotů, mezi maturanty najdeme Lindu Rybovou a mezi policajty Jana Vlasáka. Je až neuvěřitelné, že tu své roličky mají i Isla Fisher a James MacAvoy, ačkoli celé je to takové jako od Kučerovců.

plakát

Washingtonovo náměstí (1997) 

Z respektu k Agnieszke Hollandové a ze zájmu o látku Henryho Jamese zkouším i tuto adaptaci Washingtonova náměstí, které dříve ve filmech fungovalo v úpravě podle divadelní hry Dědička. Ale je to slabé v mnoha ohledech, nerespektující ke své látce, neúspěšné ve snaze o aktualizaci, a i ta Maggie Smith mívala v této době lepší chvilky. Tenhle příběh prostě nestačí vyprávět jako pohádku o ošklivém káčátku.

plakát

Bubu, malý duch (2013) 

Dobrý rodinný film. Společně s Malou čarodějnicí a novým Krabatem představuje Bubu to nejhezčí z poct věnovaných Otfriedu Preußlerovi, které točí v Německu v posledních letech. Vtipné, milé, hravé dobrodružství, která vás přiměje si večer před spaním otevřít stejnojmennou knížku. A třebas to vydání s původními ilustracemi.

plakát

Vivárium (2019) 

Druh hororu, který bych v předcovidové době snášela lépe.

plakát

Das kleine Gespenst (1992) 

Laciný animák podle klasické skvělé pohádkové knížky Otfrieda Preußlera, která u nás vychází ve třech různých překladech (zřejmě aby se to dětem nepletlo). Malé strašidýlko je to nejroztomilejší a nejzábavnější, co nám ten slavný liberecký rodák zanechal, ale na dobrý film si muselo ještě chvilku počkat. Tenhle animák nestojí ani za minimální pozornost. Naštěstí hraná verze z roku 2013 je už hodně příjemná.