Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Western
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Tento film je učiněným balzámem na duši. Chvílemi je možná smutný, ale jeho poselství je natolik pozitivní, že se po jeho shlédnutí budete cítit moc hezky. A to, co v roli Forresta Gumpa předvádí Tom Hanks, už není hereckým výkonem, nýbrž učiněným vtělením. Oscar za hlavní mužskou roli byl jen málokdy zaslouženější! Nezapomenutelné okamžiky? Forrestův běh napříč Amerikou, setkání s prezidenty Kennedym, Johnsonem a Nixonem, splněný slib poručíka Dana a mnoho dalších.

Dobyvatelé ztracené archy

Dobyvatelé ztracené archy (1981)

Největší filmové dobrodružství všech dob! Skvěle vyvážená směs akce, napětí, romantiky a suchého humoru. A Harrison Ford je jedním slovem báječný!

Králova řeč

Králova řeč (2010)

Obávám se, že má slovní zásoba není dostatečně bohatá na to, aby plně vystihla krásu tohoto filmu. Králova řeč není žádnou nostalgickou vzpomínkou na "starou dobrou" Anglii, je to příběh o jednom velmi neobvyklém přátelství. Příběh, jenž je vyprávěn s neuvěřitelnou lehkostí a odzbrojující starosvětskostí, aby vás ve svém závěru srazil na kolena svoji emotivností. Lví podíl na jeho vyznění pak mají samozřejmě Colin Firth (zasloužený Oscar) a Geoffrey Rush (Oscara by si zasloužil také), kteří jsou fantasticky sehraní a jeden druhého báječně doplňují. Králova řeč je zkrátka nejlepším oscarovým filmem za několik posledních dlouhých let!

Nebožtíci přejí lásce

Nebožtíci přejí lásce (1972)

Billy Wilder natočil za svůj dlouhý život spoustu báječných filmů. Ale kdybych si měl z nich vybrat pouze jeden, byl by to právě tento! Krásnější a zároveň jízlivější romantickou komedii jsem ještě neviděl. Spousta nezapomenutelných hlášek. Malebné italské prostředí. Roztomilý Jack Lemmon. Neodolatelně půvabná Juliet Millsová. Šarmantní Clive Revill. Mám pokračovat? Asi by to bylo zbytečné, tenhle film je prostě - navzdory jedné kultovní hlášce z jiného Wilderova slavného filmu - dokonalý. A mohu jej doporučit také jako ideální lék na splín. Permesso? Avanti!

Pan Smith přichází

Pan Smith přichází (1939)

Film, o kterém se velmi těžko píše, protože je tak krásný, že se to slovy nedá vyjádřit. Za naivní jej může označit pouze cynik, za nepravdivý ten, kdo už přestal věřit v dobro. Frank Capra moc dobře věděl, co jeho diváci chtějí - cítit se lépe ve společnosti hrdiny, který by byl stejně obyčejný jako oni. Zní to prostě, ale pravdou je, že dnes už se takovéto filmy (bohužel) netočí. A zřejmě ještě nějakou dobu nebudou, pokud vůbec. Nemluvě o tom, že naše politická scéna by nějakého toho Jimmyho Stewarta potřebovala jako sůl.

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)

Ze všech šesti dílů mám tento jednoznačně nejraději! Hlavní postavy procházejí velmi zajímavým vývojem a mezi některými se objevují nečekané souvislosti. Romantická linie je mimořádně osvěžující, emoce s každou další minutou hlubší (konec mě pokaždé dostane) a technická stránka propracovanější. Síla tvůrce očividně provázela na každém kroku.

Tanec s vlky

Tanec s vlky (1990)

Málokterý film je hoden tolika superlativů! Ve své době byl Tanec s vlky učiněným zjevením a víte, co je na něm nejúžasnější? Že od doby svého vzniku ani trochu nezestárnul! Pořád je to NÁDHERNÝ film, který vůbec nevypadá na to, že je dílem debutanta. Kevin Costner podal za kamerou i před ní svůj životní výkon a nikdo mu nemůže mít za zlé, že tento majstrštyk dosud nepřekonal. Protože dokonalé filmy se překonávají těžce, pokud vůbec.

Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka

Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka (2005)

Je třeba to komentovat? Moje přezdívka na ČSFD je Gromit. A určitě to není žádná náhoda. Tenhle plastelínový pejsek z boudy studia Aardman si získal mé srdce hned napoprvé. Se svým pánem Wallacem se objevil ve čtyřech báječných krátkých filmech (dodnes nevím, zda se mi víc líbily Nesprávné kalhoty nebo O chloupek) a několika epizodách miniseriálu Úžasné vynálezy. Ale celovečerní formát jim sluší ještě víc! Snad se k němu ještě někdy vrátí...

Zachraňte vojína Ryana

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Co napsat o filmu, který řadím mezi své vůbec nejoblíbenější? Že je dokonale zrežírovaný, bezchybně napsaný a fantasticky zahraný? Že je to nejlepší film o válce, jaký jsem kdy viděl? "Zachraňte vojína Ryana" je tím nejlepším, co Steven Spielberg zatím natočil (a že toho nebylo málo), takže mě nikterak nepřekvapuje, že byl za něj ověnčen tolika cenami. Nezapomenutelná scéna? Vylodění na Omaha Beach. Odpočinek v kostele. Přehrabování se ve známkách po padlých vojácích. Útok na německý kulomet. Plačící Tom Hanks. Závěrečná bitva... A mohl bych pokračovat do nekonečna, protože nezapomenutelný je vlastně celý tento film, každičký jeho záběr. A propos herci: Tom Hanks nikdy nebyl lepší a nikdo zatím nebyl lepší než on.