Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Přestože se tu jedná o velmi vážnou záležitost a tou převoz nebožtíků do jejich rodné vlasti stoprocentně je, tak je tenhle film velmi milý, pohodový a plný hřejivého sluníčka. Moc pěkně mě pohladil po duši a zahřál u srdce. Všechno jsem si užívala s hlavními postavami. Jack Lemmom byl nepřekonatelný a sympatický a Juliet Millsová roztomilá. Jejich postavy byly pro sebe přímo stvořeny. Ta lehce přepálená stopáž mi vůbec nevadila. Zapomněla jsem při sledování na okolní svět. A tak by to mělo být. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jmenujeme tvého otce obchodním atašé na ambasádě v Římě a z toho titulu má právo na diplomatickou imunitu a na pas.“ - „Počkej, počkej, ty ho chceš jmenovat…?“ - „Proč ne?“ - „Když je mrtvý?!“ - „To jen dokazuje, že rozhodně nikoho nediskriminujeme. Ať už kvůli rase, vyznání, vzhledu…nebo zdravotnímu stavu.“ Ironický, neotesaný a nerudný Lemmon válí a s Mills se skvěle doplňují. Ale baví i italské figurky, např. hoteliér co vše zařídí, vybavený koroner, šmírující fotograf, kníratá pokojská či rodina Trottů. Ta noblesa a lehkost v podávání fórů či gestech se tak často nevidí. K tomu rozpustilá, pohodová, prosluněná atmosféra…5*, pro mě zatím nejvtipnější Wilder. „Já jsem v USA žil. Báječní lidé, tak přátelští, milí. Když jsem opouštěl NY, odvezli mě na letiště v limuzíně. Posadili do letadla. A zamávali.“ - „A kdo?“ - „Imigrační úředníci.“ - „Byl jste deportován?!“ - „Ano. Ale první třídou. Američané umějí deportovat, to vám teda povím. Boeing 747. Místo u okna. Nádherná blonďatá letuška mě celou cestu krmila lžičkou…pouta, chápete?“ ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vy dodáte německý franky a my dva nebožtíky a k tomu čerstvé květiny . Zdarma!..." Podarená romantická komédia so sympatickou dvojicou a nádhernou atmosférou slnečného Talianska. Oceňujem i český dabing, ešte zo starej školy, keďže som film videl na Čt2. Film má trochu pomalší rozjazd, ale potom to ide ako po masle, film je plný dobrého, nenásilného humoru a navyše kvalitná filmová hudba. Jediný problém vidím v trochu prehnanej stopáži. Pár minút ubrať a bolo by to úplne super. Niektoré pekné zábery na J. Millsovú sú na vtedajšiu dobu trochu odvážne, ale my si oči rozhodne zakrývať nebudeme. 80%. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Toto je zatial najslabší film J.Lemmona. Je to cele také preafektované, myslím si, že tomu trocha pomohol i dabing, niečo sa mi na ňom nezdalo. Film sa snažil byt strašne vtipný a tak dochádzalo nie až tak k zábavným scénkam. Malo to byt milé, zábavne, troska naivné, ale hlavne v Jackovej reziji, ale ani jedno z toho film nenaplnil, asi okrem tej naivity, tej mal na rozdávanie. Remeselná stránka bola ako u B.Wildera je štandard, vynikajúca. Destinácia prenádherná a najviac to tu bavil riaditeľ hotela, ukážkový C.Revill. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 15.4.1979 (R: ČST 2 = 27.7.1986+27.9.1987), réžia českého znenia (ČST Praha) = MIROSLAV KRATOCHVÍL - Romantická komédia v ktorej je presne toľko nahoty s presne takou herečkou, ako sa mi to páči. A žiadna "tlustoprdka" to nie je. :-) Divím sa, že to za komančov nescenzurovali a tlieskam pôvodnému dabingu ČST, ktorý kedysi v 90 - tych rokoch NOVA "natiahla" do remastrovanej kópie. (4.8.2009) ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Naprosto bez debat bylo obsazení Wendella Armbrustera Jr. – ostatně Jack Lemmon už předtím čtyřikrát s Billym Wilderem spolupracoval. Společně s Juliet Mills (Pamela) pak vytvořili jedno novum – poprvé se v režisérově filmografii objevila nahá scéna, ovšem skvěle vyšperkovaná jediným „oděvem“, jenž po plavbě v zálivu Lemmonovi zbyl. Jeho snaha zakrýt Pameliny vnady ponožkami je jednou z kultovních scén filmu. Ostatně Juliet Mills k tomu podotkla: „Pokud už člověk musel natočit nahou scénu, Jack byl perfektním partnerem. Myslím, že byl víc nervózní než já, ale choval se legračně a pomohl mi se přes to přenést.“ (classic)
  • Scenárista Diamond nesúhlasil so zahrnutím nahej scény vo filme: "Myslím, že nahota zabíja smiech. Chcem povedať, že ak sledujete niečie prsia, nepočúvate dialóg." (Arsenal83)
  • Menší potíže čekaly režiséra při výběru herců – zejména s Pamelou to nebylo lehké. Původně Billy Wilder oslovil Lynn Redgrave, ale herečka proslulá úspěšným hubnutím odmítla znovu nabrat váhu. Poté zvažoval Hayley Mills, ale ta svými proporcemi Pamele vůbec neodpovídala. V představení „Five Finger Exercise“ ho nadchla Hayleina sestra Juliet, ale ani ta nebyla „rozkošně baculatá“. Když si přečetla scénář, okamžitě Wilderovi volala: „Chci tu roli. Dej mi osm týdnů a přiberu dvacet liber (asi 9 kg)!“ Nakonec zvládla 11 kilogramů o dva týdny dříve a v Itálii, kde se film natáčel, mohla naplno vychutnávat místní lahůdky: „Po celou jsem jedla a držela si váhu. Billy mě neustále krmil, brával na večeři se svou ženou a Jackem. Byla to skvělá doba, úžasný zážitek. Povinností byla tři velká jídla denně a kopec zmrzliny na závěr!“ (classic)

Reklama

Reklama