Reklama

Reklama

Pan Smith přichází

  • USA Mr. Smith Goes to Washington
Trailer
USA, 1939, 129 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Sidney Buchman

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Thomas Mitchell, Eugene Pallette, Beulah Bondi, H.B. Warner, Harry Carey, Astrid Allwyn (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý poctivý senátor Jefferson Smith (James Stewart) odhaluje s pomocí své sekretářky (Jean Arthur) korupci mnoha politiků, a stává se proto velice obávaným bojovníkem proti mocným. Jeho triumf nad předsedou strany, guvernérem a senátorem vrcholí jeho třiadvacetihodinovou řečí v Senátě, v níž pranýřuje jejich machinace.

Frank Capra ve filmu PAN SMITH PŘICHÁZÍ znovu obměňuje své oblíbené téma o vítězství dobra nad zlem a o triumfu venkova nad městem. Americký Kongres marně protestoval proti uvedení tohoto filmu, který se stal velmi populární. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

misterz 

všechny recenze uživatele

Ohromná vec! Dvojka Capra-Stewart znova zafungovala na jednotku, pričom ide opäť o jednu z rolí, v ktorej sa Stewart - miláčik národa - našiel a ktorá mu padla ako uliata. Nikto na svete nedokáže zahrať stelesnenú dobrotu, poctivosť a vlastnecectvo tak ako to vedel tento herecký maestro. Prirodzene a bez pátosu. Určite to takto videl aj Capra a preto tohto herca obsadil. Stewart sa podľa môjho názoru ani nemusel ktovieako snažiť, jemu všetky vlastnosti predstavované postavou mladého idealistického senátora, ktorý sa rozhodol postaviť čelom skorumpovanej politickej mafiánskej mašinérii, boli totiž prirodzené už od narodenia. Je známe, že to bol veľký vlastenec, verejný aktivista, skaut, poctivec a dobráčisko. Nechápem tie výčitky ohľadom naivity snímku, pripomínať slušnosť, čestnosť a poctivosť medzi ľuďmi predsa nemôže byť naivné, veď predsa je to tá najelementárnejšia vec, ktorá by mala byť vlastná každému, skôr naopak, je škoda, že to treba pripomínať. Nádherný film akých je naozaj len málo. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Neveril bych, ze neco takoveho napisu chvili po tom, co jsem malem umrel nudou u Lincolna, ale tohle byla naprosto famozni politika! Nikdy nebyl zaznam z US senatu tak strhujici a inspirativni. Mezi Jean Arthur a Jamesem Stewartem to navic krasne jiskri, takze i letma romantika funguje vyborne. Frank Capra byl pro me se svymi nejvetsimi hity doposud silne prehodnocovany, ale tenhle kousek si veskery hype zaslouzi. 9/10 ()

Reklama

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv to tak možná podle hodnocení nevypadá, beru nakonec Smithe na milost. Hodněkrát v průběhu jsem měl sto chutí dát tomu odpad. Stewart tady hraje takovýho přerostlýho skautskýho šulina a tomu šedivýmu dědovi trvá zatraceně dlouho, než si uvědomí, že ojebávat americký demokratický systém je prostě tfuj tfuj. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Americká verze pohádky "O hloupém Honzovi", který si v zajetí svého zápecnictví nevidí na špičku nosu a po výpravě do světa je konfrontován se zlem, aby se za přítomnosti nadpřirozených úkazů (tím největším je on sám) neodchýlil od výstavby žánrového syžetu ani o krok, a to včetně zázraků... Patrně právě tenhle pan Smith přišel, viděl a zvítězil jako průkopník rétorického patosu s náplní neuskutečnitelných ideálů a ti, co přišli po něm, povýšili koncepci oblbování lůzy na vrcholné umění... Inu, nebýt bombastického zakončení, mohla to být krásná konspirační teorie, aplikovatelná na naši současnost, neboť všechny tyto pohádkové výdobytky dorazily i do našich končin... ale to už je jiná pohádka - aneb jak pravil sám Smith - jsou to všechno žvásty. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Je fascinující, že zatímco nad výpotky socialistické kultury nebo díly fašistické propagandy se znechuceně zvrací, v případě Pana Smithe, který je ideologicky podobně obtěžkán, se vyzývá k chápavému přivírání očí. Nechápejte mě špatně: Vím, že doba se mění, stejně tak i způsob, jakým se pojmenovávají její ideály. Ale když prosťáček Smith dorazí do Washingtonu a jako naprostý retard nastoupí do autobusu, aby v následné "podkožní" montážní sekvenci nacpal do diváků všechny tvárnice tvořící americký demokratický chrám, zužují se mi možnosti k tomu, abych měl Pana Smithe rád. Samozřejmě že James Stewart nabil i šablonovitou figuru neobyčejnou impulzivností a z Caprovy režie můžete vášňivou víru v látku odečíst už dávno před strhujícím proslovem v Senátu. Nepřijde mi ale košer úplně odhlédnout od toho, co nám pan Smith říká (a jak), a bez rozmyslu převzít americký patník a počůrat jej na stejným místě jako generace tamějších diváků. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (26)

  • Když byl v roce 1942 v Německem okupované Francii zaveden zákaz amerických filmů, kina si zvolila film Pan Smith přichází pro své poslední projekce, než zákaz vstoupil v platnost. Jedno pařížské kino údajně promítalo film nepřetržitě po dobu 30 dnů před zákazem. (Zdroj: ČSFD)
  • Film byl původně plánován jako pokračování filmu Mr. Deeds Goes to Town (1936) s názvem „Mr. Deeds Goes to Washington“ a Gary Cooper si měl zahrát hlavní roli. Avšak Cooper nebyl k dispozici, a tak hlavní role připadla Jamesi Stewartovi, kterého si studio Columbia Pictures vypůjčilo od MGM. (HellFire)
  • Jedním z důvodů, proč chtěl Frank Capra natočit tento film, byla touha překonat ztrátu svého nezletilého syna, který zemřel na následky odnětí mandlí. (HellFire)

Reklama

Reklama