Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (468)

plakát

Sicario: Nájemný vrah (2015) 

Nevíte dne ani večera. Ať už bydlíte v Ciudad Juárez (což nechcete), nebo se díváte na Sicario (což rozhodně chcete). Jde o drogy? Hory drog? Kdo je vlastně hlavní postava? Emily Blunt? Josh Brolin? Benicio del Toro? Všichni totiž hrají přímo skvěle a vy fakt dlouho netušíte, jak to celé skončí. A k tomu ta hudba!!! Nepamatuju si kdy naposled (snad u Drive) byl soundtrack vyloženě spolutvůrcem děje. Jednoduché melodie (místy znějící jak Čelisti) vás jen o to více přikovají k obrazovce a vy ani nedutáte... Protože nic není černobílé a často se nejede podle pravidel

plakát

Květy války (2011) 

Na Dálném východě začala druhá světová už v roce 1937. Nejenže neměli Číňani dostatečnou výzbroj, ale taky je vedli naprostí trogloditi. Tudíž poměrně záhy po začátku invaze dorazila japonská armáda k branám Nankingu, tehdejšího hlavního města. V dobývaném městě se protínají osudy amerického pohřebáka (jako vždy skvělý Christian Bale​), několika studentek církevní školy a osazenstva toho nejvyhlášenějšího bordelu v Nankingu (kde vzali tolik hezkých Číňanek?!). Tihle všichni se sejdou v kostele a my sledujeme, jak se snaží dostat z obleženého města. Protože vzápětí po dobytí města zde Japonci rozjeli několikatýdenní masakr (téma Rape of Nanking na wiki je vyložené vhodné číst před spaním). Místy spoléhající na efekt, útočící na city (stále ne tolik jako korejská produkce), ale především nepříjemně dobře nafilmovaná výpověď o události, která dodnes zásadně ovlivňuje čínsko-japonské vztahy. Btw. Nanking je právně stále hlavním městem Čínské republiky aka Taiwanu. Mají v tom bordel, soudruzi.

plakát

Chappie (2015) 

Thug life, Joburg version. Samozřejmě, že se mi to děsně líbilo. Chappieho gangsta tiky jsou úplně nejvíc, DIE ANTWOORD buď milujete nebo nenávidíte a nebýt úplně zbytečné linky s Hughem Jackmanem, bylo by to naprosto dokonalé. District 9 byl asi lepší, ale Chappie ověšený zlatými řetězy si mě jednoduše získal.

plakát

Co jsme komu udělali? (2014) 

Nejsem rasista, ale... Skvělá komedie, není se co divit, že to byl ve Francii takový hit. Jistě, je svým způsobem velmi prvoplánová, ovšem to v tomto případě vůbec nevadí, protože se na vás vtip hrne snad v každé scéně. A nakonec se zjistí, že jsme přeci jen všichni úplně stejní, a je úplně jedno jak vypadáme, v co věříme nebo odkud jsme. Abych parafrázoval klasika: "Pro mě černoch jak cigán. Však co ty víš, kolik má takový cigán peněz?!" ;-) :-p - Bohumil Stejskal

plakát

Najděte mi hrdinu (2015) (seriál) 

Hmm... Příběh sám o sobě je skvělý. Přelom 80.a 90. let a rasová segregace ve státě New York je stále přítomná. Tím spíše, když je soudně vymožena stavba státem sponzorovaného bydlení pro ty 'barevné socky' v krásné, bíle čtvrti. Do toho příběhy těch, kteří se mají z ghett přestěhovat do této nové výstavby; nejmladšího starosty v celých USA; života na radnici; bílých aktivistů; 'sociálního inženýra'; federálního soudce... Až vlastně nevíte, co je důležitější. Navíc motivace mnoha postav je...divná, nelogická - a to jsem si jist, že jsem se nedíval jen na každý druhý díl. Vemte si Nicka Wasicska, onoho starostu. Volby vyhrál příslibem odporu soudnímu rozhodnutí aby pak po celou dobu bojoval za jeho prosazení. Protože mu to bylo úplně jedno, jeho jediným cílem bylo být politikem, být znovuzvolen. A tahle spalující potřeba ho nakonec i zabije. Nebo Mary Dormer, starousedlice, která rozhodně nechce tu barevnou chátru kousek za zahrádkou. A tak volí toho, kdo to podporuje. Aby nakonec vše dopadlo úplně naopak a ona byla ve výboru pomáhajícím těmto přesídlencům. Ale proč? To nám nikdo neřekne... Ale když tohle přehlédnete, tzn. nemlátí vás to do očí, rozhodně stojí tahle minisérie za shlédnutí. A navíc se potěšíte pohledem na Vínonu Ryder.

plakát

Narcos (2015) (seriál) 

Pablo Emilio Escobar Gaviria (1949-1993): nejznámější drogový boss všech dob, svého času jeden z nejbohatších lidí, otec, manžel, milenec. Taky egomaniak, který svoji rodnou Kolumbii miloval natolik, že by ji radši nechal lehnout popelem, než by se nechal vydat do Gringova. Když se konečně domluvil s vládou, postavil si vlastní (!!!) vězení, kde by ovšem chtěl žít každý. Hazard, prostitutky, BBQ, fotbalové hřiště - vítejte v La Catedral! To vše ve chvíli, kdy půlku Kolumbie ovládají FARC, M-19 a další pošuci, Noriega byl konečně v báni a Amíci se pořád děsně báli komoušů. Nezbývá než souhlasit, Internacionála je samozřejmě mnohem větší hrozba, než stovky tun kokainu, které každý rok proudily do USA. #Priority Dle CSFD.cz jde o 2. nejlepší seriál ever. A ono se moc není čemu divit. Samotný příběh je naprosto fantastický a tvůrci se reality a známých faktů drželi co nejvíce to šlo. Wagner Moura jako Escobar je taktéž skvělá volba (a třeba se něco přiučíte španělsky). To je ale jen jedna část obrázku. Tou druhou je příběh agentů DEA, kteří se snaží dostat Pabla a jeho (ne-tak-úplně)kámoše z Medellínského kartelu. Živé nebo mrtvé. Co si budeme povídat, zkuste si dělat takto záslužnou činnost na území cizího státu. Existují i lehčí úkoly. Jestli se jim to povedlo? Nevím, uvidíme v druhé řadě. Taky se už těšíte? :-)

plakát

22 Jump Street (2014) 

Můžeme se u filmů vztekat, brečet, bát, ale někdy je potřeba se smát. Úplně neřízeně, skoro dvě hodiny v kuse. Jako v tomhle případě. Tuhle terapii jsem fakt potřeboval, Tatum s Hillem vám totiž přinesou kupu zábavy, energie a radosti! Je to plné klišé? Jasně! A pokud jej zrovna nepoznáte, nezoufejte, tvůrci vám to připomenou. A významně na vás přitom zamrkají. Mnohdy trapné, ale přitom s nadhledem a rozhodně ne blbé jen proto, že by to snad blbost byla. A jestli to bylo stejné jak 21 Jump Street? Hmm...a je to snad chyba? ;-)

plakát

Spectre (2015) 

Kvalit Skyfallu a Casina Royale nedosahuje, ale taky je Spectre výrazně nad katastrofou nazvanou Quantum of Solace. Bond je tu unavený, otrávený a uštěpačně ironický - a je v tom skvělý. Ne už tak mr. Blofeld, který mohl být nahrazen plechovým strašákem a efekt by byl stejný (čti nulový). Auta má 007 tradičně skvělá (jen pozor, neodřít!), Q je parádní postavou a hudební podkres se fakt povedl (a už ani slovo o té příšerné titulní odrhovačce...). Řemeslně povedený film. Jenže není bez chyb. Monica Belucci je na míle vzdálená bond-lady ze Skyfallu, doslova jde jen o štěk. A Léa? Vážně je tohle Bondova osudová žena? Ach, přesladké to bylo. Jen chyběl závěrečný pohled na spokojenou Bondovic rodinku... Jako vyvrcholení čtyřdílné série je scénář mnohdy nedostatečný, jako jeden z bond-filmů asi nelze co vytknout. Rozhodně šlo mnohé udělat lépe, ale bond-fanbois jako já musí být spokojení.

plakát

Knick: Doktoři bez hranic (2014) (seriál) 

:-O :-O :-O On to sice tady je 26. nejlepší seriál, ale i tak mě velice příjemně překvapil. Začít můžu u pilotního dílu, což byl snad nejlepší pilot co jsem viděl. Příběh z doby, kdy se z Coca-Coly ještě zapalovaly lýtka je skvělý, nebojí se tnout do živého (doslova) a herci jsou taky perfektní. Všemu jasně vládne Clive Owen, ale postupem času až moc zabředává do svého kokainového opojení. Parádní postavy jsou i 'saniťák' Cleary nebo sestra Harry. K tomu povinná klasika bílí, černí, černý v bílé, žlutí, protože žlutí mají opium atd. Těšing jak hajzl na novou sérii!

plakát

Osmý smysl (2015) (seriál) 

Matrix jsem nepochopil ani zdaleka, proto to nebudu tvrdit ani o dalším dítku Wachowských. Tím spíš, kdy prvních pět dílů vyloženě nevíte která bije, první opravdový náznak toho, jak by to mohlo vypadat přijde v díle osmém, a teprve na konci první série to do sebe jakžtakž zapadne... Ale to ani tak nevadí, protože celé je to děsně cool a zajímavé.