Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (321)

plakát

Černobílý svět (2011) 

Opravdu dobrý film, který ukazuje, že lidskost není většinou v tom, co očekává společnost okolo. Slečna Skeeter se postavila ostatním a zavinila si odsouzení. Není to však to jediné co si zavinila - kromě odsouzení od amorálních "kamarádek", které jsou ovládány (do absurdních důsledků dovedenými) předsudky, získala přátelství žen, které se zabývají opravdovým mateřstvím pro mladé dívky a chlapce. V té překvapivě nedávné době se mění dějiny amerických dětí, které přestávají být citově zaostalé a jejich biologičtí rodiče se mohou stát i opravdovými rodiči. Nakonec Skeeter sklidila zásluhy za mnoho, jak už to u odvážných, pravdou motivovaných činů bývá.

plakát

České století (2013) (seriál) 

Musím pochválit všechny díly, které jsem viděl. Celé je to natočeno nezvykle syrovým způsobem. Je to vidět především na emocích, které osobnosti českých dějin projevovali v těžkých chvílích. V jeden moment jsem uvažoval, jestli jsou autoři v pořádku, když si to tak představují, ale potom jsem si uvědomil, že to nepochybně svou hodnotu má. Dovolil bych si takovou poznámku, že jde o výklad dějin, který v pořadí od 1. dílu nenahrává moc legitimitě vzniku naší republiky (naprosto souhlasím s britským premiérem Lloydem); 2, 3 a 4 díl je vlastně jednou velkou grafikou o Benešovi - výstavbě a (naprosto volném) pádu jeho představ o diplomacii a politice. Poslední díl je již klasickým modelem, který znají čeští diváci z četných filmů s tématy z dob komunismu - akorát tentokrát je to zevnitř té komunistické mašinérie. Celkový dojem? Češi jsou malý nárůdek, který povstal z monarchie nepřipraven na republiku, vzdal válku a živil Hitlerovu armádu a následně našel spasitele v Rusku, které jej pohltilo na 40 let. Kdyby to nebyl vývoj národa ale osobnosti - byla by to osobnost, která postrádá odvahu, jakoukoli ochotu riskovat, trpělivost - připsal bych zoufalství a míru infantilní naivity. Je ovšem otázka, zda potom hovořit o národu, nebo spíš o davu lidí, žijících na jednom místě.

plakát

Číslo 9 (2009) 

Devět pytlových panáčků se ocitne v apokalyptickém světě bez života a bojují proti zlu. Dobrá myšlenka filmu je, že " devítka" jsou rozložené části jedné duše - tedy pokud chtějí něco dokázat je zapotřebí, aby bojovali jako jeden muž :) Dokonce je potřeba i oběti. Tím, ale páska pozitiv končí a zbytek výčtové pásky je ponořen v blátě roztahanosti. Graficky se mi film líbil, nápad dobrý - dokonce i myšlenku to mělo. Nuda to rozhodně nebyla - doporučuju.

plakát

Čistá duše (2001) 

Myslím si, že spíše než "Čistá duše" by se film mohl jmenovat "Síla vůle", aneb schizofrenie nemusí být neřešitelný problém. Když pomineme, proč se John do tohoto stavu dostal, můžeme obdivovat jeho matematickou filozofii života. Snažil se přistupovat k problému znovu a znovu, různými způsoby řešení, než dosáhl vytouženého výpočtu/výdledku. V životě Johna Nashe ale nastala situace, která by pořádně zamávala s každým matematikem, kteří - jak nám bylo na začátku fimu řečeno mění dějiny Ameriky Bylo mu řečeno, že jeho nejlepší přítel a celoživotní práce jsou vlastně pouhou představou. Kdo z nás by to dokázal přijmout - nebo se s tím alespoň přijatelně vyrovnat. Byl to problém s nálepkou "neřešitelný", ale John se po prvním neúspěchu nevzdal. Nedostal se z toho sám a nedostal se z toho bez utrpení a usilovné snahy. Měl dostat Nobelovu cenu za sílu vůle...

plakát

Čokoláda (2000) 

Maloměšťáci vždycky dávají skvělý prostor pro humorné scény. Čokoládu mám rád, takže tomuto sladkému filmu rozumím... Dík ;)

plakát

Den Šakala (1973) 

Kniha mě nadchla - obdivoval jsem na ní Šakalovu přísnou chladnokrevnost vyzařující každým coulem profesionalitu. Přesně tato charakteristika nesla celý děj a pozvedala příběh vysoko nad hranici průměrnosti. Ale bohužel přesně tato charakteristika se nehodila na Šakala v tomto zpracování...

plakát

Desperado (1995) 

Did I thank you, Carolina? >No< But I will... xD

plakát

Dexter (2006) (seriál) 

Je tam mnoho dobrých prvků, a ještě je to víc, než suma částí... Přesnost Sherlocka Holmese, nepřítomnost emocí (která na druhou stranu zvýrazňuje jejich úlohu v životě), síla vůle (když se Dexter drží, aby nezabíjel), hodně pochybná morálka (dovolující mu zabíjet a "přežít"), jeho touhy a starosti, příběh odcizence od společnosti, život dvou tváří, podmanivá hudba, krásná Florida...mohl bych asi psát ještě dlouho. Viděl jsme první sérii a je to dobrý seriál - zajímavý především svou psychologií. DRUHÁ ŘADA Takže viděl jsem už i druhou řadu a bezchybný přesný Dexter se stává o něco více pochybovačným, přemýšlejícím - lidským. Objevuje se tu problém (zprvu vystupujícím pod domněnkou "řešení"), který má jméno Lila. Jak říká Dexterova sestra bílá chodící mrtvola. Ta rozkýve Dextera spolu s tím, že celá Miami Metro a FBI jdou po něm jako "řezníkovi ze přístavu". Nicméně touto patálií prochází a nastává renesance jeho zabijáckých choutek.TŘETÍ ŘADA Není tak dobrá jako přechozí dvě. Ale je zde nejzajímavější problém, který se sice řeší i v předchozích řadách, nicméně až tady (v té třetí) vyplouvá na povrch jako hlavní téma. Jde totiž o téma přátelství - a to Miguela Prada a (koho jiného, než...) Dextera Morgana. Příběh o důvěře, zradě, zjištění nutné osamocenosti po celý život. To jsou témata, která vedou tuto řadu. Nový detektiv Quin je výbornou vsuvkou - těším se na další pokračování.