Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eugenia „Skeeter“ Phelanová právě dokončila školu a je rozhodnuta začít se živit psaním. Na rozdíl od dívek, v jejichž společnosti ve městě Jackson v Mississippi vyrostla, touží Skeeter po kariéře a je zcela smířena s tím, že manželství a děti budou muset nějaký čas počkat. To se setkává s velkým odporem jak u jejích vdaných kamarádek, tak především u její matky. Když se jí podaří získat práci v místních novinách, požádá o pomoc Aibileen, služku své nejlepší kamarádky, a následně začíná na popud nakladatele pracovat na tajném spisovatelském projektu.
Aibileen Clarková strávila celý život jako služebná v domech bílých lidí v Jacksonu. Vychovala pro své zaměstnavatele 17 dětí a jednoho vlastního syna, který tragicky a zcela zbytečně zemřel během nehody. Aibileen, zarmoucená ztrátou svého jediného dítěte, je velkou oporou jak víra, tak její nejlepší kamarádka Minny. Když jí do života vstoupí Skeeter, Aibileen zjišťuje, že je poprvé v životě ochotna se s někým podělit o své zážitky a zkušenosti – ačkoliv tento zdánlivě prostý čin s sebou nese velká rizika.
Přímočará Minny Jacksonová je třiatřicetiletá služebná, která má pověst nejlepší kuchařky v Mississippi. Pracuje pro Hilly Holbrookovou (Bryce Dallas Howard), ale následkem vzdoru je z práce vyhozena a nucena vydat se na periferii Jacksonu, kde pracuje pro osamělou Celii Footeovou (Jessica Chastain). Minny je Aibileenina nejlepší kamarádka a pomáhala jí vyrovnat se se ztrátou jediného syna. Ačkoliv je silná a nezávislá, je Minny současně velice rozumná a také zdravě skeptická, co se Skeeteřina projektu týče.
Mezi trojicí žen vznikne doslova sesterské pouto, které jim pomáhá překonat těžkosti, jimž jsou během svého snažení vystaveny, a pomáhá jim uvědomovat si, že občas je třeba vybočit ze zajetých kolejí – i pokud to znamená nutnost konfrontovat celé město tváří v tvář a ukázat mu, že doba se mění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (57)

Trailer

Recenze (1 026)

POMO 

všechny recenze uživatele

Mrzí ma, že u nás nevieme o našej minulosti nakrúcať takto krásne filmy. Formálna stránka učebnicovo dokonalej hollywoodskej filmárčiny je tu iba prostriedkom k rozprávaniu kuriózneho príbehu, ktorý má obzvlášť dnes, s Barackom na americkom tróne, obrovskú váhu a historickú hodnotu. Perfektne vybraní, oblečení a vedení herci - v podstate čo postava a herecký výkon, to čerešnička na torte - bez potreby vrieskať, dramatizovať a depresiť. Či ako film sa hrať na veľkú hĺbku. The Help je od základu hlboký svojou story. A úžasný jej jemným podaním. Skôr iba "z povinnosti” som išiel na ‘ten oscarový fabrikant, plný hysterických ženských, a rasových problémov, ktoré sa ma netýkajú’ - a dostalo sa mi najmilšieho filmového pohladenia za posledný rok. Celá sála smrkala. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.0/10] | me: Herecký koncert, ktorý neuveriteľne emotívne a pútavo ukazuje zložitosť a komplikovanosť americkej "farebnej" histórie. Je to silný film, ktorý má veľkú filmársku aj ľudskú hodnotu. Je skvelo vyvážený - úsmevné pasáže veľmi elegantne striedajú ťažké a bolestivé situácie ... Je to proste film odzrkadľujúci pestrofarebné životné momenty bez príkras využívajúc dokonalé herecké výkony k dosiahnutiu krásneho filmového zážitku. Klobúk dole. Your eggs are dying. Would it kill you to go on a date? ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to sice tak jednoznačně skvělé jako například Spielbergova Purpurová barva, ale dobré je to dost a dost. A vůbec ne černobílé. Scénář umně míchá dojemné příběhy s citlivým humorem a nepotřebuje ukazovat násilí a jiná zvěrstva, která by jistě ukázat mohl, aby nám řekl, co nám říct chce. Navíc nejde jen o téma různých barev pleti, ale zároveň i o dost dobrou kritiku mezilidských a rodinných vztahů... Člověk má skoro pocit, že v tom filmu je všechno. Včetně poněkud nahořklého závěru, který je však v knize ještě drsnější (a ve filmu měl původně být také, viz vynechané scény na DVD). Obě hlavní černošské herečky byly úžasné, moc se mi líbila i Emma Stone, ovšem naprosto mě nadchla Jessica Chastain! Příběh její jedinečně zahrané postavy, o níž jsem zpočátku vůbec nevěděl, co si myslet, na mě nakonec zapůsobil ze všech nejvíce. Dvě hodiny dvacet utekly jako hodina a půl. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Must-see-feel-good movie o rasové problematice vyšší střední třídy USA šedesátých let. Paradoxně nejvíc černobílé je dávkování emocí, které je místy přílis zjednodušené a na efekt - rozuměj naprostá většina bílých jsou povrchní šmejdi a naprostá většina černých jsou hodní a vzorní pracanti. Pokud se ale přehlédne tento tvůrcovský neduh škatulkování a šablonovaní postav jinak zajímavého příběhu, dostane divák řadu scén s ohromnou paletou emocí, které umí chytnout za srdce a patřičně dojmout. Intenzivní divácký zážitek, stimulující oscarovka s hvězdnými herci a zaslouženě pozitivními ohlasy. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

60. léta, Mississippi, to byly časy: Afroameričané ještě byli negři, od otroků to dotáhli na služebnictvo a bílí zaměstnavatelé oplývali takovou laskavostí, že pro své služky a zahradníky nechávali stavět dokonce i speciální barevné záchody! V této osvícené době popisuje chůva a služka Aibileen životní příběh svůj i několika dalších žen. Ano, žen - homo sapiens s bimbasem totiž hrají v "The Help" zcela zanedbatelnou roli. Před lety jsem bývala velmi citlivé dítě, později slečna s vyvinutým sociálním cítěním: u každého filmu, ve kterém se ubližovalo minoritám, jsem se spravedlivě rozhořčila a bylo mi stydno za mou pleť pracovnice z vápenky. Ovšem osobně zažívaná česká multikultura v praxi postupně změnila můj postoj a momentálně je dost těžké dojmout mě osudy ubohých diskriminovaných menšin. Obvykle tato snaha o citové vydírání nejen vyjde naprázdno, ale rovnou drtivě narazí na zeď zvanou "nesnáším asociály a parazity!" Jsem teda docela překvapená, že "Černobílý svět" vytloukl z antipakážové mentální bariéry pár cihel a dokázal mé smýšlení udržet ve správné, politicky korektní rovině, tedy stranit ponižovaným černoškám a pro bělošky mít převážně pohrdání a odpor. Čekala jsem drtivější finále, méně cukrkandlové, více tragické, a místy by neškodilo zabrousit hlouběji pod povrch, také přiznat nějaká negativa nejen bělochům... přesto mi tenhle film udělal radost, koukalo se na něj vyloženě příjemně. "Eat - my - SHIT!" 75% ()

Galerie (123)

Zajímavosti (23)

  • Keďže vo filme hrá dôležitú úlohu južanská kuchyňa, kuchárky sa dosť zapotili. Navyše museli zohľadňovať aj špeciálne požiadavky herečiek. Pre vegánku Jessicu Chastain (Celia Foote) pripravili vyprážaný sójový závitok v tvare kuracieho stehna a Bryce Dallas Howard (Hilly Holbrook) zasa neje pšenicu a cukor, tak do hotovej torty vložili kus špeciálne upečeného koláča, z ktorého si potom nenápadne odkrajovala. (krasomama)
  • Octavia Spencer, představitelka hospodyně Minny, byla se snímkem spjatá už před začátkem natáčení. Osobně se totiž zná s autorkou knižní předlohy Kathryn Stockett a také účinkovala v rozhlasové dramatizaci knihy. (Beagle)

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama