Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (85)

plakát

Hledá se Dory (2016) 

Natočeno podle osvědčené metody "Podruhé a úplně stejně". Kdyby se to odehrávalo na souši, tak jde o čistě průměrnou rodinnou podívanou s vyváženým poměrem vtipů a moralizování. Ztvárnění oceánu a jeho obyvatel se ale Pixaru zase povedlo na výbornou, takže to nakonec vidím na slabší 4*

plakát

Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017) 

"Nenávist plodí další nenávist" - prostě jeden z těch prázdných aforismů, jaké najdete na záložce v knize o parkuru. Ale když ho někdo vezme vážně, dějou se věci... Pointa filmu je docela přímočará, ale díky skvělému obsazení se podařilo vyhnout patosu, takže to nevadí.

plakát

Serenity (2005) 

Serenity je úplně jiná než Firefly, v některých ohledech to chápu - uvolněná atmosféra povídkového seriálu se v dvouhodinovém filmu napodobit nedá, taky zdůraznění role River na úkor dalších členů posádky je pochopitelné (a vzhledem k tomu, jak dobře ji Summer Glau zahrála to ani tak nevadí) v jiných podle mě zbytečně - úplně se vytratil westernový rozměr a film celkově působí mnohem víc konvenčně/hollywoodsky. Na druhou stranu dostal Whedon možnost naplno předvést, že umí točit skvělé akční scény - ať už jde o kung-fu rvačku, bitvu vesmírných lodí (která se pohodlně vyrovná úvodu nepoměrně dražšího SW III) nebo hororový boj s Reavery, evokující hru Left 4 Dead, vždy jsou nápadité a technicky vyspělé. Snad jenom závěrečný střet Mala s Operativem byl až moc předvídatelný a trochu jsem se u něj nudil. V souhrnu jde ale o velmi kvalitní sci-fi, na které se příležitostně rád podívám podruhé.

plakát

Firefly (2002) (seriál) 

Firefly si mě získala od první epizody. Zpočátku mě trochu mátl způsob vyprávění - není zde kompaktní, silně gradující dějová linie, která by poháněla seriál kupředu (způsob oblíbený v HBO), místo toho představují jednotlivé epizody krátké ucelené příběhy, které jsou navzájem propojeny spíše volně. Jakmile jsem si na tohle "sit-comové" pojetí zvykl, už nebylo co kritizovat - plynulost, s jakou přechází sci-fi do westernu a zpět, všechny hlavní a některé vedlejší (Saffron, Early) postavy, úvodní country hitovka "Serenity", nápadité prostředí a nepředvídatelné zápletky většiny epizod dělají z Firefly jasnou pětihnězdovou záležitost. Kultovním se tenhle seriál stal zcela oprávněně.

plakát

Sestra v akci 2: Znovu v černém hábitu (1993) 

"Tenhle film už jsem někdy viděl... ne, počkat, to byl jinej, ale děj byl úplně stejnej, aha... " Na rozdíl od jedničky, která fungovala celkem dobře i jako komedie, je tohle čistě hudební film - a když se zrovna nezpívá, tak nemá co nabídnout. Písničky jsou ale opět skvělé (pěkný průřez černošskou hudbou od gospelu přes soul po hip-hop) a Wendy Makkena je snad ještě hezčí, než v prvním díle, což dohromady na tři hvězdy stačí.

plakát

Interstellar (2014) 

Sci-fi ze staré školy, kde se místo laserů a emzáků staví Cooperovi do cesty gravitace, vakuum a hlavně čas. Matematikou a fyzikou jsem za svých gymnaziálních let zůstal téměř nepolíben, takže nedokážu posoudit, v jakém poměru jsou zde zastoupeny Science a Fiction - ale i kdyby byla Nolanova astrofyzika snůška keců (což patrně není), tak si minimálně dal práci, aby to tak neznělo, což dnes v tomhle žánru rozhodně není standart. Celkově příběh působil "nolanovsky" chytře, přesto se nemůžu ubránit pocitu, že zde hraje pouze druhé housle - hlavním esem je hypnotická kombinace audiovizuálního zpracivání a Zimmerova soundtracku. Nejsem snob, ale nějak si nechci představovat že bych tenhle film viděl na malém monitoru s DD 2.0 zvukem...

plakát

Breakheartský průsmyk (1975) 

Napínavá westernová detektivka s výborným Bronsonem a skvělou titulní skladbou. V době nadužívání digitálních triků potěší kvalitní postaru točená akce (hlavně rvačka na jedoucím vlaku). Škoda jen, že si scénárista nedal práci s vychytáním logických chyb, kterých bych si v klasickém westernu nejspíš ani nevšiml, ale vzhledem k detektivně pojaté zápletce z filmu trochu trčí a v závěru přímo bijí do očí.

plakát

Red (2010) 

Red je zábavná oddechovka, která vnáší svěží vítr do dvou vyčpělých žánrů - agentských akčňáků a komiksových adaptací. Svým netradičním pojetím hrdinů trochu připomíná Kick-Ass - místo společenských outsiderů tu ale spravedlnost do parkinsonem sužovaných rukou vezme parta vitálních důchodců. Největší devizou filmu je skvělé herecké obsazení, potěší i technicky vyspělé akční scény a humor, který je černější než Morgan Freeman po zásahu plamenometem.

plakát

Špion, který mě miloval (1977) 

Opravdu slabá bondovka - nudná zápletka, až komicky amatérské souboje, směšný záporák a Moore, který neřekne jedinou vtipnou hlášku. Nejlepší britský agent skáče z jedné léčky do druhé s naivitou, hraničící s demencí a z toho, jak pitomá je jeho sovětská souputnice lze usuzovat, jak nízké mínění měli Britové o KGB. Tolik oceňovaný Mr. Zoubek mě vůbec neoslovil, podmořské scenerie jsou sice pěkné, ale kdybych chtěl koukat na ně, pustím si dokument od Cousteaua. Jediným světlým místem filmu tak zůstávají úvodní lyžařská scéna a přestřelka na tankeru, která je natolik přehnaná, že celkem zabaví. No, doufám, že se jedná o výjimečně slabou Moorovskou bondovku, jinak radši zůstanu touto kapitolou britské kinematografie nedotčen.

plakát

Wild Wild West (1999) odpad!

dobrá westernová komedie musí zahrnovat obřího mechanického pavouka, milion "sarkastických" vtipů na téma černý a beznohý, bubnování na kozy a transku, to ví přece každý. Škoda, že tvůrci zapomněli na zhuleného mluvícího koně, jinak by to bylo jasných 5*