Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (108)

plakát

Aristokratka ve varu (2024) 

Sám od sebe bych na to asi nešel - nakonec musím říct, že je to svižná komedie, u které jsem se ani minutu nenudil. Dokonce mi netradičně přišla dvojka lepší než první film. Kdyby to tady bylo možné, Aristokratka ve varu by si zasloužila 3,5 hvězdy.

plakát

Identita - příběh českého grafického designu - Veřejný prostor (2024) (epizoda) 

Atraktivní téma! Ale zatím mi to přijde spíš jako průměr. Je z toho příliš cítit, že tvůrci nejspíš bojovali s tím, co mají říct. Je to propagace těch, které uctívají? Nebo snaha vysvětlit, k čemu grafická identita je? Proč je průvodcem někdo tak provařený, jako Aleš Najbrt? Ocenil bych, kdyby to byl víc dokument, než snaha o umění - byť se v úvodu říká, že grafický designér není umělec. Že žluté titulky nejsou skoro vidět je u seriálu o grafické komunikaci úsměvně amatérskou chybou :)

plakát

Kosmonaut z Čech (2024) 

Přiznám, v prvním poločase jsem málem usnul nudou, pak to ale dostalo šťávu a myslím, že 3 hvězdy jsou slušné hodnocení  Chybně se často uvádí, že ve filmu hrají roli komunistické reálie - mluví se tam o České republice, nikoli ČSSR. Chvílemi má člověk blíž k pavouku Hanušovi než hubenému člověku :)

plakát

Občanská válka (2024) 

Na čí straně v občanské válce bys stál, kdyby Praha spolu s Ostravou obsadily východní Čechy a vytvořily vlastní stát nezávislý na zbytku republiky? Něco takového se stalo v USA - Kalifornie a Texas vytvořily Západní síly s cílem svrhnout prezidenta ve Washingtonu ve filmu Alexe Garlanda. Výhodou příběhu je, že neříká, která strana je v právu. Divákovi to dává větší prostor přemýšlet o nesmyslnosti jakékoli války. O to zajímavější je, že ji film líčí očima novinářů, kteří konflikt mapují. Tým tvoří ostřílená fotografka s reportérem, ke kterým se přidal starý zpravodajský matador a mladá holka, zjevně budoucí hvězda... Určitě stojí za viděnou, i když jako celek je to spíš průměrný film. Silné téma si zasloužilo zapsat se do filmových dějin, což se režisérovi spíš nepovedlo.

plakát

Problém tří těles (2024) (seriál) 

Seriálu jsem delší dobu unikal, ale svátky a víc volna byly příležitostí věnovat tomu dva večery. Dal bych i 70 %, ale ČSFD rozděluje jen 5 hvězdiček, víc než tři si to nezaslouží. Je to typicky netflixové, což pro mě pořád znamená béčkové. Čertví proč, peníze jistě mají. Přitom seriál obsahuje spoustu zajímavých myšlenek i scén, ale současně vedle sebe dokáže vršit jednu kravinu za druhou.

plakát

Smršť (2024) 

Čerstvá novinka v distribuci nenudí (jen místy, je to zbytečně dlouhé). Smršť si zaslouží tři hvězdy, je to přesně ten film, kdy jednou vstupného nelituješ, ale podruhé už by to bylo drahé. Skvělý námět, silná mysteriózní atmosféra, jen ten konec je laciný jak z béčkového filmu. Oceňuju, že celou dobu jako divák máš pocit, že to není úplná realita, je tam spousta nápověd, které na konci zapadnou do sebe.

plakát

Smysl pro tumor - Epizoda 1 (2024) (epizoda) 

Silný námět, hlavní hrdina dobrej, ale přesto první pocity jsou spíš, že jde o průměrný seriál. Definitivní názor si ale udělám až později, má smysl dát tomu šanci.

plakát

To se vysvětlí, soudruzi! - Ostře sledované UFO (2024) (epizoda) 

Mega slabé! Proč se v ČT nenašel nikdo schopný korigovat přesvědčení tvůrců, že Státní bezpečnost byla více méně hodná instituce zaměstnávající neškodné tetky a strejdy, to fakt nechápu.

plakát

Air: Zrození legendy (2023) 

Kdo z vás ví, jak se jmenuje zakladatel značky Nike? Pravděpodobně málokdo. Ale jméno Michael Jordan nejspíš zná většina z vás. I když je vám nakrásně basketbal ukradenej. Je mnohem víc důvodů, proč stojí za to jít do kina na film Air - který právě popisuje genialitu či náhodu, se kterou vzniklo spojení značky a hráče. Nejenom proto, že mám rád marketing, dávám na ČSFD 100 % Herec Matt Damon je skvělý. Ale v tomhle filmu mi snad poprvé byl i lidsky blízký. Skoro jsem měl pocit, že je to film o něm.