Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Ve své době to musela být neskutečná pecka. Dnes už tolik neoslní, ale z chladného HALa stále mrazí. Dle mého názoru nejprogresivnější film, o jaký se kdy kdo pokusil.

Matrix

Matrix (1999)

Čím vícekrát ho vidím, tím víc si myslím, že je to pravděpodobně best movie ever made. Můžu ho kdekoli a kdykoli.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Film o setkání s neznámou formou života na opuštěné planetě patří právem mezi klasiku žánru. Nedokážu si přestavit filmový život bez téhle nestvůry. Patří k nám.

Interstellar

Interstellar (2014)

Je to tam, těsně za Kubrickem! Protože dnes už není možné předběhnout dobu tak, jako ve zlatých šedesátých. Nicméně bylo to velké, i když vlastně překvapivě komorní, vlastně rodinné drama. Viděno už tak 4-5x, pořád je to nejlepší o samotě a v originále. Ty dabingy by měl někdo skutečně zakázat!

Počátek

Počátek (2010)

Nebyla to láska na první pohled. To určitě ne. Vlastně jsem byl z mnoha jiných filmů, které jsem za ta léta v kinech viděl, více nadšený než z Počátku. Ale něco mi zůstalo v hlavě (že by vnuknutí?) a tak jsem si film pustil znovu a znovu, až jsem mu nakonec zcela propadl. Podle mého názoru nejde o dokonalý snímek. Mám z něho spíš pocit, že jde o pokus, kam až se dá s filmovou imaginací dojít a že nás ctitele všeho nového čeká nějaká dvojka, která nemusí být třeba stejně revoluční, ale mohla by být o to více nezávislá (ve smyslu produkce). Hudba je v tomto filmu kapitola sama pro sebe. Tady snad nejlepší, co jsem slyšel a film je jejím prostřednictvím dotvořen. Celkově vzato - bezpochyby monstrózní dílo!

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Co všechno by byl člověk schopen snést pro dobrou věc? A kdy má právo vzít zákon do vlastních rukou? Batmanovská "rozprávka" na toto velké téma jako nejlepší thriller posledních let? Už v předchozím filmu bylo jasné, že netopýří série směřuje ponovu jinam. Bizarnost předešlých dílů zůstává zachována pouze v podobě Batmana samotného a jeho padoucha, všechno ostatní je zatraceně reálné a přibližuje tuto filmovou sérii i běžným návštěvníkům kin. Skvěle zahraná role Jokera, výborný scénář a hudba netvoří z tohoto snímku nejlepší díl batmanovské série, ale jeden z nejlepších filmů vůbec. Bravo!

Osm hrozných

Osm hrozných (2015)

Tohle je bez debaty jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl. Vůbec do toho nepočítám přehnaně a typicky krvavý konec, ale právě to, co se děje před ním - perfektní dialogy zasazené do nádherné zasněžené krajiny a vytříbený charaktery, pokud je lze takto pojmenovat. Výjimečný filmový zážitek, který chytne a nepustí.

Zmizelá

Zmizelá (2014)

Ten film je tak brilantní a perfektní, že jsem si ho musel pustit už minimálně pětkrát. Je to ten druh filmu, který patří jak do skupiny oblíbených, tak do skupiny ceněných filmů. Mně osobně strašně sedl. Svůj zážitek jsem ještě doplnil o přečtení knihy a soundtrack. Netroufám si filmu nic vytknout snad kromě viditelné (možná ne úplně napoprvé) pohybové stylizace některých postav (např. scéna ve sklepě při nalezení deníku), která působí prvoplánově. Jinak 95% zážitek. Díky!

Na hraně zítřka

Na hraně zítřka (2014)

Sice viděno opět v mém oblíbeném IMAXu, ale tady to super 3D nebylo vůbec nutností. Zase po nějaké době film, který má delší trvanlivost než je jeho stopáž. Dost dobré.

Mistrovská úroveň

Mistrovská úroveň (2020)

Trochu to preženu: Už by se měly točit jen filmy podle podobnejch chytrejch a inovativních scénářů. Všechny ty lineární tuctový produkce bez invence jsou jak z minulýho století. Zastavme to!