Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (2 377)

plakát

Abigail (2024) 

Fajn hororový výplach s prvky černé komedie. Mám rád tvorbu Radio Silence, protože dělají zábavné horory, které se nebojí měnit pravidla hry a hrát si se žánrem. Fungovalo to u Krvavé nevěsty, i u obou nových Vřískotů. Proto jsem se taky těšil na jejich nejnovější film Abigail. Agigail je fajn hororová jednohubka, která má jeden zásadní problém. Tím problémem je to, že je v poslední třetině zbytečně překombinovaná a vrší jeden zvrat za druhým. Dokud se tvůrci soustředí na "klasickou naháněčku", tak je to zábavné a dobré. Jakmile začnou vymýšlet různé zvraty a změny chování postav, tak to jde do kopru. Po režisérské stránce odvedli Bettinelli-Olpin a Gillett hodně dobrou práci. Je vidět, že mají řemeslo moc dobře v rukou, umí pracovat s žánrem, napětím a vytvářet funkční atmosféru. Velkou pochvalu si zaslouží i za práci s charaktery, které jsou zde velmi hezky napsané. Každá postava je zajímavá a není to jen maso na porážku. Melissa Barrera má hodně vděčnou roli a je v ní dobrá. Dan Stevens si moc užil svou roli a je vidět, že se královsky bavil. Totéž platí i pro Kevina Duranda, který má nejsrandovnější scény. Kathryn Newton a Angus Cloud jsou dost fajn, ale na hlavní trojici se nechytají. Alisha Weir je ve své roli hodně dobrá a její výkon se mi líbil. Film má velmi slušné dvě třetiny, kde funguje všechno. Bohužel pro nás se to v poslední třetině zlomí směrem, který mi vůbec nesedl - ale třeba někomu sedne. Abigail je zábavný hororový výplach, který neurazí, ale taky nijak extra nenadchne.

plakát

Absolvent (1967) 

Existuje spousta filmů, které jsem neviděl a proto se to snažím napravovat, že se na ně konečně kouknu. To je taky případ, tohoto snímku. Nebudu popírat, že jsem byl velmi zvědavý. A proto mě mrzí, že jsem si film nevychutnal, tak jak jsem doufal. Určitě na tom má podíl i český dabing. Jinak jsem si film užil a dobře se u něho bavil. Dustin Hoffman, jako stydlivý mladý muž je perfektní, a když ho svádí Paní Robinson, tak je naprosto uvěřitelný. Anne Bancroft dává své postavě skoro tragický rozměr. Hodně moc se mi líbil konec filmu. Zrovna, když toto píši poslouchám dvojici Simon and Garfunkel a jejich písně, který filmu hodně pomáhají. Nadčasový film s jednoduchou a o to údernější zápletkou.

plakát

Ace Ventura: Zvířecí detektiv (1994) 

Parádní komedie. Jako dítě jsem to viděl mockrát, jako dospělej nikdy. Prakticky jsem si pamatoval jen pointu. Tak jsem se rozhodl si tuto komediální pecku zopakovat. Režisér Tom Shadyac a Jim Carrey si hodně sedli a díky tomu je film, tak zábavný a má desítky originálních fórů a gagu. Carrey se zde znovu utrhl ze řetězu a předvádí jeden šílený moment za druhým. Courteney Cox je tady velmi dobrá a krásně doplňuje Carreyho. Potěšila mě účast Sean Young, protože si svou roli užívá a má dobré momenty. Ace Ventura je dobrá a zábavná komedie.

plakát

Adamova jablka (2005) 

Adamova jablka jsem měl na seznamu filmů, na které mám kouknout několik let. Rozhoupal jsem se před pár dny a stálo to za to. Film má specifickou atmosféru a žánrově ho nelze úplně přesně zařadit. Chvilku komedie, pak drama, pak přijde thrillerová část a málem došlo i na akční film. Režisér Anders Thomas Jensen bravurně skáče z jednoho žánru do druhého, mezi scény mění rytmus vyprávění a každou chvilku dokáže překvapit absurdním momentem či geniální vtipnou scénou. Jensen má film pevně v rukou a zvládá pobavit, dojmout i sdělit nějakou myšlenku. Jelikož jde o dánský film, tak je zde luxusní herecká sestava. Ulrich Thomsen předvádí perfektní výkon a je radost na něj koukat. Mads Mikkelsen dostal hodně prostoru na to, aby mohl předvést jaký je herecký chameleon. Mikkelsen má zde několik poloh a já si užil každou z nich. Adamova jablka je hodně povedený a zábavný film. Opět moc děkuji uživatelce leila22 za filmovou výzvu.

plakát

Adaptace (2002) 

Jak správně sepsat zážitek z toho snímku? Začátek úplně perfektní, představí nám hrdinu s tvůrčí krizí a pak příběh poskočí dozadu za lovcem orchidejí, aby znovu mohl skočit dopředu. Takhle to zní divně, ale film je nádherně přehledný co se týká rovin filmu. Nicolas Cage v dvojroli velmi příjemně překvapil a postava Charlie Kaufmana Vám v lecčem připomene hlavního hrdinu v Americké krásy. Chris Cooper a Meryl Streep to je kategorie sama pro sebe, v jejich postavách je toho tolik, že i když si jen povídají, tak je to nádhera. Tohle všechno je opravdu moc pěkný, ale asi tak kolem osmdesáté páté minuty přijde moment, kdy jsem si říkal, že sledují úplně jiný film, než na začátku. Konec vrátí výhybku zpět do správné polohy a za aretuje ji. Vynikající Kaufman a skvělí herci.

plakát

Ad Astra (2019) 

Mírné zklamání. Ale není to ten typ zklamání ze špatného filmu, protože k němu má Ad Astra dost daleko. Je to ten typ zklamání, když čekáte něco více, a film se i tak tváří. A o to více pak zamrzí to co dostaneme. Film rozhodně není špatný a má spoustu kvalit a určitě se nad ním dá diskutovat a rozebírat ho. James Gray je kvalitní režisér, který umí točit zajímavé filmy. Je to dobrý vypravěč a dokáže perfektně vtáhnout do děje, a nebo vytvořit napínavou scénu. Gray odvedl slušné řemeslo a film vypadá a zní nádherně. Problém je s příběhem a s jeho vystavěním. Film má spoustu nelogičností a staví na nich děj. Jsem si vědom, že to byl částečně účel vystavit hrdinu zkouškám, dělat rozhodnutí jako jeho otec, ale z jiných důvodů a i morální hledisko je jiné. Tyhle oslí můstky sice vypadají nádherně, ale jakmile se o nich začne přemýšlet, tak se dějová stavba bortí. Opět je mi jasné, že to celé má fungovat jako cesta. Hrdina si musí něčím projít, vyzkoušet osamělost, pochopit otce a svůj úděl, a rozhodnout se. Líbí se mi i jak je hlavní hrdina vykreslen a ta jeho civilnost a osamělost je hmatatelná a uvěřitelná. Ve výsledku je mě ta celá pointa filmu velmi blízka a dost se mi líbí. Ale nelíbí se mi jak je ve filmu provedená. A díky doslovnosti a tím vším co k tomu předcházelo mě to nezasáhlo, tak jak by mělo. Brad Pitt je zde dost dobrý a jeho výkon dokáže prodat i slabší scény. Tommy Lee Jones hraje dobře, škoda že mu scénář podráží nohy. Ruth Negga nemá tolik prostoru, přesto nehrála špatně. Mrzí mě, že Ad Astra tolik nesedla, protože se Gray, Pitt, Max Richter a Hoyte van Hoytema opravdu snaží abychom si z filmu odnesli jen to nejlepší, a zamysleli se nad svým životem a našimi rozhodnutí. Velká škoda, a jeden z nerozporuplnějších filmů tohoto roku.

plakát

Adéla ještě nevečeřela (1978) 

Klobouk dolů. Po každé, když vidím nějaký starší český film a vidím tu kreativitu, nápady, propracovanost a skvělé triky a boží herecké výkony, tak mám obrovskou radost a zároveň mi je trochu smutno. Smutno, že dnešní česká kinematografie se k tomu ani trochu nepřibližuje. A nemáme ani tvůrce, kteří by to chtěli zkoušet, a diváky co by to ocenili.

plakát

Adikts (2024) (seriál) 

Jsem spokojený. Mám rád tvorbu Adama Sedláka a těším se na každý jeho nový projekt. Sedlák je velmi talentovaný a šikovný režisér, který se nebojí dělat věci jinak, a krásně všem dokazuje, že máme v Česku schopné filmaře, kteří dokáží tvořit moderně a světově. A nejnovější Sedlákův přírůstek je toho krásnou ukázkou. V první řadě je dobré zmínit to, že je Sedlák uvědomělý a originální tvůrce. Když si pustíte Domestika, Banger! či Semestr, tak si uvědomíte, že Sedlák vždy zná své limity. Ať už jsou filmařské nebo finanční. A o to více o svých projektech přemýšlí. Přemýšlí jak je natočit, jak pracovat s postavami, jak odvyprávět příběh, na co se zaměřit, a jak to udělat, aby to bylo, co nejvíce originální a progresivní. A já jsem z jeho přístupu nadšený. Netvrdím, že je jeho tvorba dokonalá, protože není a má spoustu nedostatků, který tam vidím, ale na druhou stranu si strašně moc užívám to, jak je Sedlák filmařsky suverénní a točí si, co ho baví. Co se týče seriálu Adikts, tak tady si mě trailery moc nezískaly a popravdě jsem tomu moc nevěřil. A o to více mě těší, že mohu napsat, že jsem se spletl, a že mi Sedlák zas vytřel zrak. Nevím jak to Sedlák dělá, ale má úžasnou ruku při výběrů herců a hereček. V každém projektu má méně známe herce nebo herce, co nikdy nehráli a dokáže z nich dostat vynikající výkony. Obsazení Adikts je naprosto lahůdkové a ústřední pětice si to neskutečně dává a já doufám, že si jich všimnou i ostatní tvůrci a budou je obsazovat i jinde. Ústřední pětice podala fakt super herecký výkon a já jim fandím do budoucna. Další věc, co se mi na seriálu líbila, je samozřejmě vizuální stránka. Sedlák si zas vizuálem vyhrál jako málokdo. Od barevné palety, střihu, kamerových jízd, rámování, a dalších vypravěčských postupů. Prostě z mého pohledu vynikající práce. Osobně jsem dost nadšený jakým způsobem se pracuje s postavami, protože tady znovu Sedlák dokazuje, jak moc je dobrý scénárista. Po příběhové stránce jsou tu věci, co mi tolik nesedly a rozhodně si myslím, že některé věci nejsou úplně dotažené do konce. Ale jelikož jsem přistoupil na hru, kterou Sedlák s diváky rozehrál, tak jsem to přijal a v rámci možnosti jsem si ten příběh užil a bavil se u něho. Adikts je povedený seriál, který mi hodně sedl, nicméně budu chápat každého, kdo mi bude tvrdit, že to nebylo nic pro něho a nesedlo mu to.

plakát

Adult World (2013) 

Ani nevím kdy, ale někde jsem zahlédl trailer na tento film a řekl jsem si, že by to nemuselo být špatné. Asi to bylo v době, kdy jsem koukal na třetí řadu American Horror Story, kde též hraje Emma Roberts a Evan Peters. Problém filmu je, že má hodně nevýrazné tempo. Začátek rozesměje, pak se dvacet minut chodí z místa na místo, pár zajímavých scén a pak zas trochu nudy a konec. V určitých momentech jsem se hodně dobře bavil, ale jako celek mě film neoslovil, tak jak měl. Emma Roberts je to nejlepší na celém filmu, její energie a charisma pomáhá filmu ve slabších pasáží a třeba opilecká scéna patří k vrcholům filmu. Zbytek herců hraje nudněji. Evan Peters toho moc nepředvede a John Cusack zkouší styl protivného a znuděného mentora. Adult World se dá v klidu dokoukat a není to žádná hrůza, jen je spoustu zajímavějších filmů, u kterých můžete strávit hodinu a půl.

plakát

Aftersun (2022) 

Je to hezky natočené a určitě to má přesah. Nicméně přes všechny očividné kvality mi to nesedlo, tak jak by mělo. Režisérka a scénáristka v jedné osobě Charlotte Wells má velký cit pro vyprávění. Její příběh je něžný a vyprávěný od srdce. Hodně z něho cítím, že je ze života. Bohužel mi tam něco chybělo, co by mě zasáhlo a já si to naplno užil. Paul Mescal hraje parádně a svou roli moc dobře zvládl. Frankie Corio je dost talentovaná a pokud bude mít štěstí, tak se ve filmovém průmyslu neztratí. Líbila se mi atmosféra filmu, vztahy mezi postavy, i náznaky, že ne všechno je tak v pohodě, jak to na první pohled vypadá. Aftersun je hezký indie film, ale z mého pohledu nenabízí nic, co bychom někde jinde neviděli lépe a zajímavěji.