Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (364)

teutates 

všechny recenze uživatele

Trochu mi trvalo, kým som sa v tomto filme zorientoval. Nevedel som či ide o prelínanie sna a skutočnosti alebo len o skutočnosť. Hneď od začiatku snímku sa na diváka valí hromada myšlienok hlavného hrdinu, ktoré sú chaotické a pesimistické. Celé dielo je premyslené a snaží sa podať ešte nepodaný príbeh. Čo sa mu aj darí, ale niečo málo tomu ešte chýba. Psychologická sonda zasadená do scénaristických kruhov... Skvelý Nicolas Cage 7/10 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, ikdyž velmi zajímavý film. Dějové linie se tu střídají stejně rychle jako přichází jeden z bratrů Kaufmanů s nápady do svého scénáře. Film sleduje scénáristickou dvojci a dějovou linii spisovatelky píšící knihu, podle které jeden z bratrů vymýšlí scénář. odskoky do hlubší minulosti někdy se šokujícími srážkami prospívají příběhu. Musím se zastavit u geniálních srážek aut, které jsou ve filmu 2-3. Naprosto mě pokaždé dostali. Nechápu jak to tak věrohodně někdo natočil :-) . Jinak herecké výkony jsou moc dobré, ale film mě chvílemi uspával a nudil. Proto musím dát slabší 4*. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Kaufman je určite originálny scenárista, ale keď si po skončení nejakého filmu, ktorý je podľa jeho scenára, položím otázku: O čom to bolo?, vždy si odpoviem: O ničom. Je obdivuhodné, že niekto ešte v dnešnej dobe dokáže napísať originálny scenár, no len originalita sama nestačí. Pri písaní tohto proste dostal "blok" a tak napísal o tom, ako písal tento scenár. Ešteže zachraňujú film aspoň skvelí herci (Cage, Streep, Cooper), inak by to bolo maximálne za 3. Už sa teším, kedy napíše niečo originálne, čo bude zároveň aj zaujímavé. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najoriginálnejších hollywoodskych scenárov posledných mnoho rokov. A zároveň aj najšialenejších. Je podivuhodné, že sa Kaufmann dokázal tak etablovať, že mu štúdio zaplatí aj takýto umelecký úlet. Film bol pre mňa pôsobivejší až po vzhliadnutí, keď som si ho nechal poriadne uložiť v hlave a uvedomoval so si postupne jeho originalitu. Keď má zaňho oscara Cooper, mal ho dostať aj Cage. Jeho najlepší výkon po vegaskom ožranovi. Keby vedeli, ako to s ním dopadne, dali by mu ho. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film filmov. Jeden z najsilnejších, najlepšie napísaných a zahraných filmov desaťročia. Čo tu treba vyzdvihnúť? Každý jeden aspekt. Film je sebaparódiou, drámou, komédiou a všetky tieto zložky akokoľvek pomiešané dávajú vďaka všetkým zúčastneným a hlavne vďaka uvoľnenej réžií Spike Jonzeho neskutočne silný emotívny nádych. Ja mám takéto filmy jednoducho rád. Nie sú všedné. Sú plné nápadov a dejových vychytávok a aj vďaka neuveriteľnosti sú plné uveriteľných postáv. Nicolas Cage vo svojej najlepšej úlohe. Charlie Kaufman je považovaný za jedného z najlepších scénaristov súčasnosti. Neviem či je to pravda. Videl som veľa filmoch, ktoré mali rovnako dobrý scénar ako má aj adaptácia, ale sú momenty, hlavne v tomto filme, ktoré sú prešpikované úprimnosťou. S ktorých jednoducho cítite človeka a to ako sa na danú látku a problém pozerá. A následné jeho vyriešenie vás vďaka tomu hreje pri srdci. To spravila adaptácia so mnou. A preto ju mám tak rád. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Keď Charlie Kaufman v roku 2003 získal cenu BAFTA za Najlepší adaptovaný scenár, nemohol sa zúčastniť na ceremoniáli a Meryl Streep pre neho prevzala cenu, prečítala jeho prejav. Namiesto toho, aby povedala "I would like to thank Spike Jonze" ("Chcel by som poďakovať Spikeovi Jonzemu"), povedala  "I would like to spank..." ("Chcela by som dať výprask...") a publikum reagovalo divokým potleskom. (Pat.Ko)
  • Postava Martyho Bowena, ktorého hral Ron Livingston, bola inšpirovaná skutočným talentovým agentom rovnakého mena. Bowen bol agentom scenáristu Charlieho Kaufmana a napriek Kaufmanovým obavám, že jeho scenár pre film V koži Johna Malkovicha (1999) sa nepredá, Bowen sa vsadil, že áno, a podarilo sa mu to. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama