Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Horor

Recenze (554)

plakát

Očista: Anarchie (2014) 

Dvojce dám o jednu hvězdu navíc. Ne, že by to bylo o tolik lepší než první díl, ale tady alespoň trochu prosvítaly ty myšlenky na praktický účel oné noci a kromě totálně vyšinutejch magorů z jedničky se tu objevil i jakýsi závan reality v podobě nevěrnice nebo spravedlivé? pomsty. Jenže to vše je opět zabaleno do tisíckrát omletých scénářů v podobě bandy ze Sejmi eso nebo Soudného dne a zbohatlíků, kteří si užívají jatka (každý nechť si doplní z mnoha zástupců).

plakát

Osvobození I - Ohnivá duha (1970) 

Krásný film. 'Krásný' v českém slova smyslu. Určitě se najdou blbci, co to odsoudí jako propagandu už podle místa a doby vzniku, ale kupodivu i Stalin přiznal porážku a německý velitel měl i lidskou stránku. Jistě, že tam zazní i mohutný sovětský sbor a vše dobře dopadne, jenže tito lidé rádi zapomínají na stejné hrdinské chóry amerických filmů a výsledek války. Proto to beru vcelku nezaujatě a snad i proto je tu možnost si film oblíbit. Nejsem z těch hnidopichů, co vše hned listují v encyklopediích, zda se filmaři přesně drželi předlohy a zda tam není o jeden tank méně. Proto to beru jako více či méně přikreslený obraz toho, co se během války stalo.

plakát

Sedm životů (2008) 

Pro někoho příliš jednoduché, předvídatelné. Jenže druhému se líbí ta krása, kterou jednoduchost skrývá. A pak jsou tu tací, kteří bez ohledu na kvalitu zpracování dají rádi velmi vysoké hodnocení už za samotný obsah filmu, který strčí do kapsy drtivou většinu romantických patlanin. Smysluplných filmů na téma: 'shon je na hovno a jediná vteřina dokáže zničit vše, co si každý hrabivý zmetek nasyslil', není nikdy dost. Když se ještě přidá ukázka ze života méně šťastných, kteří si uvědomují pravou hodnotu věcí a obraz člověka, kterého až tragédie donutila o těchto lidech přemýšlet, pak tu je krásný výchovný film. Mám-li se kouknout na tu uměleckou stránku věci - jediné, co by mi stálo za výtku je hudba - takovýto film by si zasloužil něco, co bych si teď (pár hodin po shlédnutí) ještě pamatoval. S výjimkou jedné známější melodie to neplatí.

plakát

Policejní akademie (1984) 

První, vcelku originální díl, ze kterého později už jen ždímali, ždímali a ždímali. A kapalo méně, méně a méně.

plakát

Robocop (2014) 

Poselství fanatika S.L.Jacksona je to, co mne nejvíce zaujalo. Naprosto přesně, i když možná trochu moc teatrálně, bylo poukázáno na skutečné problémy, které rozhodně nejsou otázkou daleké budoucnosti. Zbytek filmu zkrátka ujde - lépe to po Já, robot-ovi a Robocopovi v.1 hodnotit nechci, hůře také ne.

plakát

Metro (2013) 

O několik tříd výš, než většina filmů tohoto žánru. Dokonce, a to snad obdivuji nejvíce, se podařilo propojit romantiku a akci (katastrofu). Vše totiž směřovalo k cíli - a to vcelku rázně, což je o to překvapivější, když přihlédnu k délce filmu. Ruské metro je vděčné téma a i tady se je podařilo přetvořit do velmi povedeného snímku. I když je výtek minimum, tak alespoň kvůli dojmu objektivity mého hodnocení .. opět jsem měl problém s frackem, co střídá nálady jako aprílové počasí - i tady ale musím podotknout, že to není nijak do očí bijící a otravné, jako u jiných snímků. A holka není vyloženě protivná, jen má své chvilky.. Také ty záběry na mrtvoly, válející se volně po chodníku, bych si odpustil. Spadá to možná do definice katastrofy a typických scén z mnoha filmů, ale nic to nemění na tom, jaká je to blbost. Teď zpátky ke kladům... Film není žádnou pohádkou a o předvídatelnosti příběhu nemůže být řeč. Je to katastrofa, jak má být a film se řídí dle hesla Cimrmanů: "nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůř". Konec samozřejmě prozrazovat nebudu, ale mně se velmi líbil, i když trochu neodpovídá předchozím větám.. PS:(rýpnutí si prostě neodpustím) .. zajímalo by mne, zda to mohli v Rusku vůbec vysílat, podle toho, jak v současné době Rusko popisují naše média, čekal bych za případné odvysílání minimálně trest smrti pro majitele dotyčného kina a jeho rodinu i psa.

plakát

Černočerná tma (2000) 

Úžasná atmosféra za vydatného přispění hry s kamerou. Téma ztroskotání je u mne velmi ceněno - pokud se to týká prostředí cizí opuštěné planety, pak snad ještě více. Jenže příběh není tím, co bych tu čekal. Je to jen jakýsi klon Resident evila o postupném ubývání členů prazvláštní jednotky za přispění odporných bestií. A to je vše - vyjma několika odboček se příběh stále drží tohoto primitivního konceptu. Riddick mi byl také milejší v Kronice temna - nemá to být normální člověk, kterým občas zahýbají emoce více, než s otcem který ztratil syna. Má to být kliďas, ne je nějaký chlápek s brejlema, kterýho přemůže kdejakej feťák.. Škoda, mohl to být plný počet.

plakát

X-Men: Budoucí minulost (2014) 

Nemám rád takovéto náhodné zapojení cestování časem. Jde o strašný zásah do toho, co už bylo natočeno. Cestování časem jako takové beru - a filosofování o něm se mi líbí, ale ve filmové sérii, kde je to násilně nacpáno až do x-tého dílu to může mít zhruba dva důsledky - a) cestování časem se ukáže jako možný způsob, jak změnit budoucnost a pak se ze všech předchozích dílů stanou jen relativní pojmy .. nic kanonického nebo se ukáže špatnost, neplatnost či omezenost cestování časem a pak je podkopán pouze ten patřičný díl. Začátek mne právě díky takovémuto radikálnímu zásahu odradil. Samozřejmě že se nemohli vrátit do doby jednoho z předchozích dílů a zkusit to třeba pro změnu stylem Magneta, ale museli se vrátit o mnoho let zpět protože "tam to všechno začalo" - což je zvláštní, protože o těch problematických zbraních a poznatcích z dávné doby, kdy ještě profesor X neměl ani tušení.. jsme dosud neslyšeli - a to i přes to, že už několikrát byla s mutanty válka vedena.. Co se povedlo je kombinace minulosti/budoucnosti, to o cestování časem sice stále platí, ale musím na druhou stranu uznat, že mladý/starý Erik nebo Charles na mne udělali moc dobrý dojem a i flashbacky, byť šlo opravdu jen o scény vystřižené z předchozích filmů se sem hodily. No nic, těším se alespoň na Upřímný trailer..

plakát

Matrjoški (2005) (seriál) 

Zatím je to perfektní podívaná. Ani nevím, proč si šetřím tu jednu hvězdu - snad abych mohl ještě zvýšit hodnocení po shlédnutí celého seriálu. Holky jsou půvabné, prostředí drsné, pasáci slizcí, zákazníci odporní. Pohled na zoufalé holky v cizí zemi s rozplývajícími se ideály o práci tanečnice. Tak nějak doufám, že se namísto lahve šampaňského holkám dostanou do rukou bouchačky a v totální zvrat á la "Plivu na váš hrob", jenže tyto příběhy nemají často šťastné konce..

plakát

Plukovník Chabert (1994) 

I když je třeba ta mrcha ztvárněna výtečně, raději sáhnu po něčem lehčím, zábavnějším (Manželé z roku II). Tohle je sice dramatičtější, ale na to já nejsem. Navíc stopáž vůbec neodpovídá ději. Na silné momenty, jakými jsou jednotlivé konfrontace manželů, člověk musí dosti dlouho čekat. Díky triu Chabert-Ferraud-notář ale nemohu dát ani o hvězdičku méně.