Reklama

Reklama

Matrjoški

(seriál)
TV spot 1
Belgie, (2005–2008), 16 h 40 min (Minutáž: 50 min)

Scénář:

Guy Goossens, Marc Punt

Kamera:

Michel van Laer

Hrají:

Peter Van den Begin, Axel Daeseleire, Luk Wyns, Marc Van Eeghem, Lucas van den Eynde, Ljubomiras Laucevičius, Manou Kersting, Veerle De Jonghe (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Jsou mladé a jsou krásné. Jedni je prodávají, druzí kupují. Belgický kriminální seriál z prostředí obchodu s bílým masem. Každý rok jsou stovky žen na celém světě odvlečeny ze svých domovů a donuceny k prostituci a k sexuálnímu otroctví, z kterého jen obtížně a někdy vůbec nacházejí únik. Seriál Matrjoški vypráví osudy deseti z nich. Ukazuje složitou situaci těchto žen, nevybíravé kriminální postupy mafiánských živlů, stejně jako si všímá toho, jak policie často jedná pomalu a mnohdy toleruje obchod s bílým masem. Seriál byl kromě Belgie uveden ve Finsku, Švédsku, Velké Británii, Španělsku, Francii, Polsku, Maďarsku, Německu, Austrálii a Brazílii. Vzhledem k diváckému zájmu o ztvárněné téma o rok později vznikla druhá desítidílná seriálová řada. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (27)

Ezis

všechny recenze uživatele

K tomuhle seriálu jsem měla pro ČT napsat titulky k místům, kde se mluví litevsky, ale byl na mě moc drsný, tak jsem tu zakázku nakonec nevzala. Nevím, jestli měl sloužit jako vzrušující thriller nebo děsivé varování. Těm, kdo tu říkají, že si za to ty holky mohly samy, protože byly lačné peněz - s tím nesouhlasím, pro některé to tedy sice otázka peněz byla, ale jiné chtěly jen získat pracovní zkušenosti v zahraničí. Nezapomeňte, že Litevci se v té době teprve probírali z umělé sovětské odtrženosti od světa a vytvářeli si realistický obraz o západní Evropě. Pamatuju se, že v letech 2002-2005 na Litvě všude visely varovné plakáty "PRODAJÍ TĚ JAKO LOUTKU". ... Název seriálu mě hrozně irituje, i když odráží zjednodušený pohled Belgičanů na východní Evropu. Některé dívky sice měly za mateřštinu ruštinu, ale většinou pocházely z Litvy, a Litva není žádné Rusko a matrjošky se tam nevyrábějí. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

I když zákulisí byznysu prostituce a sexuálních otrokyň není zrovna mým oblíbeným šálkem čaje. Tak jsem ze zvědavosti zhlédl. Hned na úvod mohu konstatovat, že dějový rámec se vší pravděpodobností je vybudován na základě možných reálných zločineckých praktik se všemi negativy. Tudíž v dané problematice nelze upřít seriálu mírnou nadprůměrnost. A po pravdě řečeno, obecně se dá říct, že občas to nebyl hezký pohled, ale pro holky, které láká čtvrť červených světel a hodinových hotelů, je to možná jedna z cest, jak možná pootevřít oči. I když v závěru seriálu je to už poněkud únavné, tak za zhlédnutí to určitě stálo. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To téma se dalo uchopit daleko atraktivněji - bylo to nevyvážené - nejprve cestou zabijou jednu holku, aby ostatní byly poslušné a když dorazej do belgie tak je přemlouvaj a škemraj , aby udělali striptýz. Vzhledem k tomu, že opravdu není moc filmů s touto tematikou ( solidní byl sex traffic a Whistleblower, dokonce i americký Human trafficking - zde ale převládla ta americká korektnosti dy ty holky vražděj a mučej ale bojej se ukázat byť jen bradavku ), takže za výběr tématu dávám body. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Drsný seriál, fakt drsná vec, kde si človek uvedomí ako ho môže túžba po peniazoch zatiahnuť až do hlbokých sračiek. Ako vravel Jules - já som uši a ty si až po uši v sračkách. Presne tak mi pripadajú osudy týchto naivných dievčat. Je to pritom tak ľahké pre tých kokotárov, len ich nalákajú na € a boom zrazu má sexi pipka péro v hube. Výborné herecké výkony, ktoré fantasticky svojim charakterom zapadli do tejto skladačky týkajúcej sa obchodu s bielym mäsom. Myslím, že aj dĺžka seriálu je veľmi vhodne zvolená. Zabezpečuje to, že divák nestráca napätie a nemusí sa to ťahať, len kvôli sledovanosti. Je len smutné, že takto funguje realita. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších počinov na tému "biele mäso", a to na poli filmovom aj seriálovom. Realistické zobrazenie toho, ako to vlastne funguje, ako lacno sa dievčatá z východnej Európy a Ázie získavajú, že su vlastne dražené ako otrokyne za nejakých pár stoviek eúr. V obidvoch sériách sú najlepšie podľa mňa stredové časti, teda 3-7, ten finiš už potom bol nejak tak dokopaný. Najlepší na tom sú herci. Ani neviem, či sa vlastne o hercov jednalo, pretože tie ksichty, to je ako zo zločineckého časopisu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v Belgii, Litvě a na Kypru, a to celkem 135 dní. (eMeMko)
  • Belgičtí filmaři neovládali jazyk, kterým dívky při natáčení mluvily. Museli si proto najmout několik překladatelů, kteří hlídali, zda se dívky drží scénáře. (eMeMko)
  • V seriálu si zahrálo 120 herců z několika různých zemí, a to z Belgie, Ruska, Nizozemí, Moldavska, Kypru, Řecka, Litvy či Velké Británie. (eMeMko)

Reklama

Reklama