Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (224)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

V rámci katastrofických filmů a v rámci ruské tvorby, kterou standardně nevyhledávám, se jedná o zajímavý přírustek. Při sledování jsem si vybavil Denní světlo se Stallonem, se kterým má tento film spoustu společného, ale nekoukaní herci, zajímavé napětí a především minimum nelogičností činí z Metra jeden ze zajímavých filmů na téma: co by, kdyby?! ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Tak si nejdříve řekneme, co to Metro je. Katastrofický film z Ruska, a aby nebylo toho dramatu a napětí dost, ještě do toho tvůrci zapasovali dva kohouty společně tonoucí i peroucí se o jednu slepici. Kromě azbuky, přiblblých jmen a tradičnímu nešvaru většiny katastrofických filmů - debilnímu ději, je to blbost a zcela obyčejná kopie. Love story jak z Titanicu, katastrofa z Denního světla a metro z Únosu vlaku 1 2 3. Pročpak tento film vznikl, to je mi vskutku záhadou. Kdo neuvidí, o nic nepřijde. 20% ()

Reklama

Honzek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem nechytl. Podle hodnocení jsem usoudil, že by se mělo jednat o pořádný biják. No, spletl jsem se. Námět na katastrofu pěkný, ale špatně zpracovaný. Všechny charaktery naprosto hloupé, situace, ve kterých se ocitají, řeší tím nejhorším možným způsobem a to je jen příklad. Hudební stránka je absolutně mimo, hodí se do naprosto jiné sorty filmů. Do některých scén jednoduše ani nezapadala. A místy působila opravdu směšně, ostatně jako film samotný. Snaží se být světový, ale každých 10-15 minut klopýtne o další a další klacky, které si sám hází pod nohy. Zhruba úvodní hodinku je to koukatelné, dokonce jsem přemýšlel nad čtyřmi hvězdami. Ale pak už to mělo rychlý spád a šlo to s kvalitou jen dolů. A stopáž samotná filmu též hodně vadí. Tolik náhod, které se ve filmu dějí, jsem nezažil snad v žádném jiném snímku. Při koukání jsem byl místy nucen se smát a to má být prosím katastrofický film. Raději to shrnu. Je dost možné, že vás film pohltí, protože vám stačí samotné efekty, které nejsou špatné, nebo samotná katastrofa a její průběh. Já se ale nemohl zbavit pocitu, že je to nízkorozpočtové béčko. Tři hvězdy s odřenýma ušima :( ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Katastrofálně katastrofický film po rusky. V Moskvě vlivem spodních vod zkolabovalo metro. Prostory jsou zaplaveny. Rozhostila se panika. Hrstka lidí z vagonu mezi nimiž je táta s malou dcerou, kterého podvádí jeho atraktivní žena, shodou okolností je zde i její nový nabíječ, astmatička, agilní mladík, sociálně slabá žena a hodný tlouštík, se vydávají na pochod chodbou metra, aby zase spatřili slunce nad Moskvou. K charakterům postav nelze divácky přilnout. Jsou dost přehrávaně zahrané, působí nablble a navrch se chovají idiotsky, ale pár vyjímek se našlo a mezi dvěma soky v lásce to pořádně nevraživě jiskřilo. Sošná Světlana Chodčenkova, jejíž půvabů si všimli i v Hollywoodu a která oslnila ve Wolverinovi, je tady v role nevěrnice dost upozaděná a už ne tak prvoplánově sexy a tudíž se ani kvůli ní nevyplatí oprášit znalosti ruského jazyka. Podle mě ztvárnila svůj charakter dost nudně. Od technického zpracování nešlo čekat zázraky a hlavně vizuál je na slušné úrovni. Ve více jak dvouhodinovém filmu jsem však hodně postrádal nějaké bombastické scény a větší vyhrocení nastalé situace. To se nekonalo a film plyne vlažným tempem, kdy střídá nudu s několika napínavějšími momenty. Konec v ničem nepřekvapil. Film bych výrazně zkrátil, protože nejednou jsem pocítil výrazné přepálení stopáže. Tvůrci zřejmě nevěděli kdy skončit. Film se vám bude líbit pokud neodsuzujete ruštinu a nemáte přehnané nároky na katastrofické filmy.Tenhle daná kritéria pro takové snímky podle mě příliš uspokojivě nesplnil. Zajímavé pro mě bylo, že se i v současném Rusku se oslovují jménem a příjmením. Doufám, že američané v blízké době nebudou usilovat o remake. Oni jsou v důsledku nedostatku námětů schopní všeho. Mé hodnocení: 40% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

A za tohle dávám na rok 4750,-? ~~~ Na 132 minut to absolutně a rozhodně nemá. Katastrofického je tam tak třetina filmu, Třetina je jakési romantické drama o manželčině ujasnění si priorit mezi manželem, dcerkou a milencem, a třetina o cestě za světlem, cachrajíc se vodou. Ta cestovatelská třetina je poněkud nezáživná, ta romanticky-existenciálně-dramatická třetina ja zcela zbytečná a do katastrofického filmu naprosto nevhodně nehodící se. Ta katastrofická třetina se ale celkem povedla a vypadá zajímavě, uvěřitelně a až reálně jednoduše. ~~~ Za *** jen díky vyobrazení toho marastu, co se rozpoutal, záhy utichl a nevydal ni hlásky. Od té chvíle se neměl divák vůbec podívat nad povrch. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)
  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)
  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)

Reklama

Reklama