Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Fantasy

Recenze (28)

plakát

Moonfall (2022) odpad!

K tomuto filmu zkrátka nemám slov. Větší blbost jsem dlouho neviděl. A nejradši bych použil ostřejši slovník.

plakát

Drákula: Neznámá legenda (2014) 

Když jsem viděl trailer, řekl jsem si, že půjdu na nového Draculu do kina, ale z nostalgie jsem si pustil Draculu z roku 1992 a opět jsem musel usoudit, že Garryho Oldmana nemůže žádný Evans ala Bloom překonat. A usoudil jsem správně. Opravdu nevím, kam dnešní kinematografie spěje, když se neustále snaží navazovat na opravdové filmy z let minulých a vytvářet z nich mutanty. Možná tento komentář bude chvílemi připomínat spíše obdiv Draculy s Oldmanem, ale kam se prostě tento Untold hrabe se svými netopýřími efekty, které jsou vlastně naprosto jedinou Draculovou schopností, na jednoduché triky se stíny a skvělými maskami z roku 1992. Války s turky, zobrazené jen okrajově na začátku, abychom měli představu, o co šlo a zbytek si mohli domyslet, bez nutnosti vidět, jak Vlad sám pobíjí tisíce turků, byl v již zmiňovaném Draculovi z 92. naprosto dostačující a na místě. Tyto sólové netopýří akce, které by mu mohl závidět samotný Batman, byly naprosto směšné, připomínalo mi to spíše scény z Harryho Pottera. Jak už někdo pode mnou psal, světle-temnější chvilka nastala jen v jeskyni, kam si Vlad došel pro nesmrtelnost. Ale znovu nedokáži nesrovnávat a nevyzdvyhnout Oldmana, když na začátku filmu propichuje kříž, který rázem krvácí a po napití se stává upírem. Jen tato jedna scéna strčí do kapsy polovinu "Untoldoviny". A závěr? Nesnáším závěry typu "a hra může začít", a tady více než kdekoliv jinde to připomnělo spíše závěr k filmu SAW10 nebo kolik už jich je? No, asi bych dal dohromady pár minut, během kterých se mi to líbilo, a proto snad dávám dvě hvězdy. Pro nás, staromilce a milovníky kvalitních filmů, je zkrátka v tomhle směru dnešní doba těžko stravitelná, ale mluvím samozřejmě jen za sebe.

plakát

X-Men: Budoucí minulost (2014) 

Co na to říct, stejně jako předchozí X-meni je i Budoucí minulost povedená práce. A jak nemusím filmy našláplé efekty, tohle tvoří výjimku, protože narozdíl od ostatních filmů nepsal scénář stupidní člověk. Žádná postava není zbytečná a jakkoliv jsou příběhy mutantů už všelijak nastavovány, stále je to koukatelné a smysluplné. Nádherně se v tomto filmu urovnají předchozí spory, i když to tak nevypadá po celou dobu a vše do sebe zapadne. Dialogy mezi jednotlivými postavami mají náboj a to už se opět vracím ke scénáři. Nejednou mi během sledování naskočila husí kůže, ať už na základě příběhu samotného, tak místy ve spojení s hudbou. I zvuky byly slušné, repráky v kině občas nezvládaly. To ale možná byla chyba zvukaře v kině. Přestože se dá říct, že v tomto případě stál modelem film Inception, dá se také říct, že jen decentně a nijak výrazně mi to nevadilo. Jiná možnost jak pokračovat už totiž snad ani nebyla. Jsem rád, že jsem se zase po čase v kině díval na hodinky ne proto, že jsem chtěl zjistit, kdy už bude konec, ale právě naopak. Dojem ze závěru mám ten, že je kruh uzavřen a další pokračování by být nemuselo, ale kdo ví...

plakát

Mezi vlky (2011) 

Jak už bylo řečeno, Liam Neeson je skvělý herec a osobnost, ale pokud jde o tento film, je to vše. Souhlasím s ostatními názory. Ohledně dialogů byl proti tomu i Predátor se Schwarzeneggrem megafilm. Digitální vlci byli opravdu směšní a závěrečná scéna, kdy se Neeson vrhá s holýma rukama na bestii, k tomu za doprovodu hudby z filmu Ink (ta se mi mimochodem líbí, ale ve filmu Ink), je také spíše úsměvná. Takže dvě hvězdy patří asi jen plakátu s Liamem a názvem filmu.

plakát

Počátek (2010) 

Po Mementu můj nejoblíbenější Nolanův film. Musel jsem ho ale zhlédnout asi pětkrát, aby mi to došlo. Co se námětu týče, velice dobrý nápad a skvěle zrealizovaný. Každá otázka má svoji odpověď, a přestože ne všechny odpovědi dávají smysl, v klidu jim věříte a užíváte si je. S každým dalším zhlédnutím mě Inception oslovoval víc a víc. Navíc skvělá hudba, kamera (nebo řekněme raději efekty).

plakát

Dům snů (2011) 

Film Ti druzí měl atmosféru, celé to na ní bylo postavené. Nebylo třeba mnoho k vytvoření napětí, k navození strachu. Příběh plynul přirozenou rychlostí až k závěrečnému vyvrcholení. K tomu skvělá kamera, skvělý střih. Dream House je velmi slabým odvarem. Dvě hvězdy, které jsem mu dal, patří první půl hodině filmu. Řekněme, že první polovina filmu plyne příjemným, normálním, tempem a ta druhá, jakoby se najednou splašila a utíkala neznámo kam. Toto zrychlení je hodně nepříjemné. Scénář je krom zmíněného spěchu v druhé polovině předvídatelný a je vám hned jasné, co bude následovat. Ti druzí jsou jen jedni. Ale toto se stává každou chvíli, že? P.S. souhlasím s POMO a jeho návrhem Craiga na roli Hannibala Lectera. I když ten je taky jenom jeden a jen nerad bych někdy viděl takový remake :)

plakát

Zloději paměti (2004) 

Konečně jsem se na tento film podíval a musím říct, bohužel. Jednou jsem totiž viděl začátek v televizi a nedokoukal, protože jsem musel ráno brzy vstávat a tak jsem si šel lehnout. Nicméně, tenkrát mě právě tento začátek velice zaujal, mám pro tento žánr slabost. Matka, která utrpěla trauma kvůli ztrátě dítěte a vytvořila si alternativní verzi svého života, která v okamžiku nešťastné události startuje. K tomu psycholog, o jehož tvrzení se můžete opřít , věříte mu a naopak zlomená matka, o které si stále více myslíte, že je šílená. Začíná se postupem času uzdravovat a tak ji její uměle vytvořené vzpomínky začínají opouštět. Je pravda, že bychom vlastně tímto způsobem byli ani ne v polovině filmu, ale zároveň i na konci. Nicméně, do této chvíle mě to bavilo a jsem si jist, že každá jiná varianta pokračování scénáře by byla lepší než tato. Ve chvíli, kdy se jí podaří přesvědčit skoro cizího muže, že měl dceru, ačkoliv si to nemyslel, se z toho stává neskutečný soubor otázek, na které nikdy nedostanete odpovědi. Neustále se ptáte, proč tohle a proč ne tamto, proč on a ne ona, proč teda takhle, když...a pořád dokola. Její manžel, kterého obviňovala z toho, že se ji snaží ukrást vzpomínky, najednou zmizí z příběhu pouze se slovy, že ji nezná a to je vše? Ale to je jen zlomek. Zkrátka, připadá mi, jako by se v polovině psaní scénáře vyměnili scenáristi, kteří se neznali a ve chvíli, kdy si předali materiál, se viděli poprvé. Mám rád Julien, ale toto by prostě nemohla zachránit. Souhlasím s hezkou myšlenkou mateřského pouta mezi matkou a dítětem, to jediné a první polovinu filmu bych ušetřil, spolu s herci samozřejmě. Ti totiž byli zavlečeni do něčeho, s čím nechtěli mít nic společného, stejně jako divák. Alespoň pokud jde o diváka jako jsem já a myslím, že takových je nás celá spousta. No, byl jsem zklamaný, těšil jsem se a takhle to dopadlo. Ale samozřejmě, že jsou i mnohem horší díla. O to víc zamrzí, když vidíte potenciál a následně jeho zkázu.

plakát

Čarodějův učeň (2010) 

Hezký efektový film....a že někomu připomíná místy Harryho Pottera? I mně...proto je na to třeba koukat jako na Čarodějova učně :)

plakát

Identita (2003) 

Mám rád filmy, o kterých si celou dobu myslíte, že je vše jinak, než to ve skutečnosti je, pak vás navedou na falešnou stopu, na jejímž základě celou svoji domněnku přehodnotíte a to jen proto, abyste nakonec zjistili, že to bylo ale úplně jinak. Super.

plakát

Prokletý ostrov (2010) 

Teď jsem se vrátil z kina a jsem z toho filmu na prášky, v dobrém slova smyslu samozřejmě. Nemám slov. Vynikající film.