Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (1 709)

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Přiznám se, že jedničku si v podstatě nepamatuji, jen vím, že mě minula. Na dvojku by mě tím pádem ani nenapadlo jít do kina, ale vzhledem k tomu mega boomu, jsem se tam nakonec také náhodou ocitnul... :) Nečekal jsem od toho vůbec nic, ovšem musím říct, že špatné to určitě nebylo Tu skvělou návštěvnost a nadšené recenze tedy jsem schopný pochopit, na druhou stranu však chápu i kritičtější ohlasy a připomínek bych měl k filmu také spoustu. Mimo mě šly například prvoplánové náboženské vtipy, nepochopil jsem "VIP role" (proč tam vlastně byly?), příběh mi přišel takový tuctový... ale nevím, mě tento "český pohádkovský humor" obecně nějak nebere, tak třeba jsem i trochu neobjektivní... Oceňuji ale třeba pěkné prostředí, hudbu a výpravu, bylo to i moc pěkně zahráno, filmařsky v podstatě opravdu fajn. Věřím, že si pohádku užije opravdu celá rodina, jen mě to prostě osobně nějak více nezasáhlo stejně jako v případě prvního dílu.

plakát

Příchozí (2016) 

Asi největší sci-fi překvapení za posledních x let. Dost jsem se bál, že půjde o nějakou magořinu s mimozemšťany. V podstatě jsem do kina šel jen tak mimochodem a vůbec jsem nevěděl, co od toho čekat. A teda wow! Můj zážitek ze sledování moc nedokážu slovy popsat, mělo to v sobě opravdu něco výjimečného. Naposledy jsem měl takový pocit při sledování Donnieho Darka (což je sakra dlouho), tedy takový pocit typu "mindfuck jak blázen, ale čert to vem, i když spoustu věcí nepobírám, stejně mě to fascinuje". Filmařsky navíc SKVOSTNÉ, naprosto jsem byl nadšený z těch všech nádherných záběrů doplněných neuvěřitelně poutavou hudbou, samozřejmě excelentní režie, střih, kamera, celkově nádherná gradace a jakési věčné napětí. Amy Adams úžasná (letos měla fakt dobrý rok, už v Nočních zvířatech byla skvělá), fakt doufám, že jí ten Oscar letos už vyjde. Jinak se mi líbily všechny ty diskuze a příspěvky po zhlédnutí na téma "jak jsi to pochopil/a", kde každý přispěl úplně něčím jiným... :) Ale už se zas zbytečně zakecávám. Tenhle snímek si stejně zaslouží jen komentář typu "ozbrojující" nebo tak něco. Jediný, co jsem chtěl v podstatě říct je to, že Příchozí jsou zážitek a opravdu mě mrzí, pokud si to někdo nedokáže užít. Takový film přijde fakt jednou za čas. Na toto téma už však zde více méně kolegové napsali dost kvalitní komentáře, absolutně TOP jsou závěrečné dvě věty od Isherwood, které dokonale shrnují mé bezprostřední pocity po skončení filmu.

plakát

Noční zvířata (2016) 

Tak tohle mi sedlo. Při sledování jsem se trochu bál, že snímek přijde s nějakou rádoby šokující pointou na závěr (jakože je hlavní postava třeba šílená či ještě větší fantasmagorie) jako to má v poslední době ve zvyku x jiných thrillerů, které mě silně přestávají bavit a mnohdy i iritují. Naštěstí to není případ Nočních zvířat. Film jde naopak tak trochu proti proudu a ve svém žánru je to naprosto něco jiného, nebál bych se tvrdit, že je to i tak trochu nenápadná perla. Je mi teda jasné, že ne každý to bude takto opěvovat, protože se nejedná o žádný mainstream - není to doslovný film a má to pomalé tempo, což věřím, že někomu bude vadit. Ovšem je to přesně ukázkový příklad toho, že napětí se dá vybudovat třeba i jen spojením geniálního střihu s geniální hudbou. A pak taky ta práce s tichem, neuvěřitelný! Po celou dobu sledování jsem měl celkem hodně nepříjemný pocit, neustále jsem byl napjatý, prostě a jednoduše parádní budování atmosféry. Po skončení jsem si akorát říkal, že bych to potřeboval hned zkouknout znovu, aby mi stoprocentně došly všechny souvislosti (a že by jich asi bylo, snad se k tomu brzy dostanu). Každopádně bezva propojenost a myšlenka, která mi v žádném případě nedošla hned. Víc takových thrillerů, prosím!

plakát

Pohádky pro Emu (2016) 

Už v prvním filmu Zejtra napořád od Rudolfa Havlíka jsem si všiml záblesků velmi pěkných filmových momentů a potenciálu, bohužel to ale nedrželo pohromadě a scénář byl vyloženě slabý. Pohádky pro Emu už jsou ale úplně na jiné úrovni a ze snímku mám fakt radost. Návštěvu českých filmů v kinech pečlivě zvažuji, nicméně už trailer mě velmi zaujal a po zdejším hodnocení jsem neváhal. Film je opravdu pěkný a umím si představit, že se z toho časem může stát třeba i částečně česká pohodová klasika na Vánoce, je to přesně takový ten sympatický typ filmu pro celou rodinu. Občas to pobaví, občas to i lehce dojme a na české poměry je to více než nadprůměr po všech stránkách. Byla tam vidět určitá inspirace ze zahraničních snímků, mě osobně to však nijak nerušilo. Krom toho Geislerové i Vetchému role opravdu báječně sedly. Za mě určitě palec nahoru.

plakát

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (2016) 

No to mi je, pane jo, zase hype! Uf. Absolutně nechápu tak vysoké hodnocení, paradoxně bych to chápal u první půlky filmu, které bych také neměl důvod nedat 5*, každopádně druhá půlka je sotva na 2*. Z filmu jsem byl ze začátku nadšený, taková trochu pohádka, ale ve snesitelné míře, dobře se na to koukalo, těšil jsem se na průběh. Od té doby, co začala akce, jsem si ale jen klepal na čelo. Ztratilo to u mně na reálnosti a ačkoli neznám podobněji událost, nevěřil jsem tomu už ani ťuk. Působilo to na mě jako typická americká hrdinská kravina - jedem, teď ho vylíčíme jako největšího kinga, bude běhat v bitvě sem a tam, támhle skočí, ještě pro dalších dvacet, všude to bombardují, ale on se pomodlí a ještě dalších dvacet, skoro ho trefí, ale neva, jede se dál, zahrabe ho, pak ho skoro probodnou, nic, šup lano a spouští dalšího, drama v krytu, Japončík sem, Japončík tam, ale vždycky se těsně schová. Filmařsky asi dobrá i druhá půlka, ale otrávilo mě to a zkazilo celkový dojem, jako už dlouho nic. SLABÉ tři.

plakát

Anthropoid (2016) 

Hned na úvod musím říct, že jsem absolutně nepochopil význam angažovanosti českých herců. Místo toho, aby snímek využil možnost autentičnosti, tak zde nepadne jediná česká věta a atmosféru zničí czenglish. Vážně by mě zajímalo, proč už radši tvůrci nevyužili anglicky mluvící herce... V každém případě to není zdaleka jediný zádrhel filmu. První polovina jde odnikud nikam a mnohdy vyloženě nudí. Druhá polovina je pak typická sázka na jistotu, naopak se "přitvrdí" a celkem viditelně a prvoplánově začne film využívat kostru "pojďme divákovi ukázat, jak hrozné to bylo", kterou známe už z x historických filmů. Upřímně řečeno, nevím, jestli je moje hodnocení zcela objektivní, jelikož si nemyslím, že natočit podobný snímek je nějaké kdo ví jaké umění - událost je samozřejmě sama o sobě emotivní a film má jednoduchou úlohu, protože velmi snadno zapůsobí na diváka. Podobné filmy tedy obecně nemusím, ale na druhou stranu mi tentokrát ani forma nepřišla nejšťastnější...

plakát

Pride (2014) 

Je to přesně mezi 3-4*, ale nakonec spíš tři... Pride je takový ten typ filmu, který se tváří "podle skutečné události", ale nemusíte být ani znalci události, abyste z toho jasně nevycítili, že je to silně přitažené za vlasy... :) Opravdu mi to v mnoha momentech připadalo na míle vzdálené realitě, každopádně, že je to příjemný film se sympatickými hereckými výkony a plyne jako voda, o tom žádná. Celkový dojem tedy určitě fajn, ačkoli přesah to mohlo mít větší.

plakát

Deepwater Horizon: Moře v plamenech (2016) 

Silné tři, ale čekal jsem teda o hodně víc... První půlka je docela nuda, kde mi dost věcí přišlo zbytečných. Až na samotný závěr je druhá půlka už lepší, nicméně také nevyvolá nějaké intenzivnější emoce (strach či napětí). Obecně je Deepwater Horizon dobrá filmařina (hlavně efekty a střih), ale scénář je vyloženě průměrný, postavy nedostatečně propracované a celkově to na mě nepůsobilo příliš věrohodně. Obávám se, že za pár dní si na snímek ani nevzpomenu, což je škoda.

plakát

Tohle jsme my (2016) (seriál) 

PILOT (100 %): Už hóóódně dlouho jsem nebyl z Pilotu tak nadšený - bylo tam tak nějak vše, co je třeba k tomu, aby seriál nalákal k dalšímu sledování. Postavy byly přehledně představeny, díl skvěle gradoval a závěr neskutečně mile překvapil. Celé to bylo civilní, netlačilo to zbytečně na pilu, ale přesto se dílu nádherně podařilo vyvolat emoce. Navíc herci jsou sympaťáci, režie přesně ví, co jak kde udělat a výborně zvolená hudba všemu dává třešničku na dortu. Pokud se i další díly ponesou v takovém feel-good stylu, tak budu asi brečet radostí! :) Vážně doporučuji, vypadá to na kvalitní dramedii s obrovským potenciálem. // 1. SÉRIE (100 %): Ano, brečím radostí! Sice miluju tento žánr a věděl jsem, že tento seriál bude pro mě, ale takovou pecku jsem opravdu nečekal. Za sebe můžu říct, že jsem ještě nikdy neviděl lepší první řadu. Naprosto jsem si zamiloval všechny postavy a stále nechápu, kde tvůrci sehnali tak sympatickou bandu herců. Scénář je skvělý a v každém díle mě zajímá každá minuta, takže to vždy uteče jako voda. Často jsem si říkal, že takovou úroveň si přece nemůže udržet každý díl, ale ano, může. Všechny díly si fakt udržely stejnou laťku (až to nechápu). V rámci žánru je to dle mého názoru i nadmíru autentické a realistické, skoro vždy dokážu naprosto pochopit jednání všech postav. Prostě absolutní nadšenost, sledování mě bavilo snad víc než můj vlastní život... :) Jsem také nesmírně rád, že se seriálu daří a tu mega sledovanost mu fakt přeju. Kéž by se televizní stanice a tvůrci seriálů probudili a začali točit více takových seriálů a nejen béčkové Sci-Fi pitomosti. Na další řady se samozřejmě neskutečně těším, jen doufám, že se už nevytáhly všechna esa z rukávu nebo že nepůjde kvalita dolů. Ale něco mi říká, že ne. Každopádně první řada je klenot, to už vím teď. // 2. SÉRIE (100 %): Naprostý vrchol seriálového rodinného dramatu (a možná nejen seriálového). Druhá řada je nejen ještě o chlup lepší než ta první, ale navíc definitivně potvrzuje, že má seriál potenciál klidně na X dalších řad. Pokud jsem se po první sérii trochu bál, že už se vytáhly všechna esa z rukávu a seriál nebude mít dost zajímavého materiálu pro další řady, teď už jen mlčky žasnu a těším se na další a další řady (které zcela jistě budou vzhledem ke sledovanosti). To postupné rozehrávání "minulost - přítomnost - budoucnost" je opravdu geniální tah. Jinak konkrétně druhá řada je samozřejmě neskutečně emotivní záležitost - třeba takový 14. díl Super Bowl Sunday vás samozřejmě rozseká na kousky... i když vlastně zdaleka nejen tento díl. Těch silných momentů je hned celá řada a asi nemá cenu vypisovat tu všechny. Jen prostě řeknu, že This is us naprosto MILUJU. // 3. SÉRIE (85 %): Trochu fňuk, ale naštěstí né až tak rapidně moc. Stále se mi to líbilo a stále na to nedám dopustit, ale buďme zase trochu objektivní a ruku na srdce: jedná se určitě o slabší řadu. Nějaké díly už prostě lehce nudí a zbytečně se natahují a nějaké příběhové linky (např. Vietnam) mě vyloženě nebavily a nestály na silném základu. Osobně mi přišla mnohem víc v pohodě druhá půlka seriálu, kde jsem ocenil i občasné vybočení ze zajetých kolejí (např. díl The waiting room) a také lepší práci s flashbacky/flashforwardy. Takže sečteno podtrženo: stále hodně dobré a kvalitní, ale moc doufám, že další řady budou trošku více originální, udělá se už potřebný krok vpřed a nebude to až taková sázka na jistotu. // 4. SÉRIE (100 %): Jupíjou. Naštěstí se nekoná nešvar klesající kvality a This is us servíruje opět skvělou řadu dokonce i s nějakou tou invencí (nové postavy, práce s časovými posuny apod.). Emoce jsou taktéž zpět v plné síle, takže se opět vesele dojímám i usmívám o sto šest. Tenhle seroš je fakt láska. // 5. SÉRIE (95 %): Doják pokračuje v plné jeho kráse. Rozjezd a dojezd byl možná lehce za očekáváním, ale mnohé epizody naopak udeřily o to silněji. Rozhodnutí o závěrečné šesté řadě mě překvapilo, ale na druhou stranu jsem i rád, že This is us zřejmě zůstane kvalitním počinem v celé jeho délce. Tato řada byla skvělá, dokonce i v určitých ohledech lehce (ale nenásilně) edukativní, což je určitě plus. Teď už jen doufat, že šestá řada nebude až příliš uspěchaná a seriál už jen udělá skvělou tečku, kterou si zaslouží...

plakát

Dítě Bridget Jonesové (2016) 

Trailer vypadal na průměrnou vatu, ale výsledek teda naprosto šíleně překvapil a předčil má očekávání. Opravdu výborný feel-good snímek, který je vtipný od začátku do konce.