Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (760)

plakát

Maso a krev (1985) 

Strašně zvláštní to je. Od poraněné jeptišky mi bylo jasný, že si Verhoeven ten středověk zase trochu "unese" a rozjede to po svým. A tak se na pozadí takřka pohádkového příběhu o ukradené princezně otevírá spousta témat jakoby jen tak mimochodem. Nástup "vědy" a učenců, víra, touha, přitažlivost síly a násilí. Člověk si mezi vším tím masem a krví najde to, nad čím se mu chce přemýšlet. A Verhoeven to tam mastí a neřeší to, chvílema bych si až řekl, že si z toho už tenkrát dělal prdel. Člověk mu může pár věcí vyčíst, jako už po několikáté se ve mě pere pocit, že Verhoeven neví která bije, s přesvědčením, že se dívám na autora s jasnou vizí, ale rozhodně mu nemůžu vyčítat, že by nudil nebo nebyl zajímavý (jak dostat "hrdinu" do hradu - postavíme dřevěný tank s vysouvacím žebříkem = pecka :-D). Jo, je to prostě film, kterej stojí za to vidět a kterej se neztratí. Čtyři pěkně uleželé kousky morového psa.

plakát

Národní házená - Trénink (2022) (epizoda) 

Druhý díl není taková ubohost, ale snad jen díky tomu, že se Suchánek autor přestal pokoušet o humor, takže tam žádnej není, tak to člověka neuráží, jen to tak nějak odzívá. Dorazilo mě ale, že se snad připravuje téma cizoložství a že si Suchánek napsal náctiletou fanynku, která ho asi chce oject soudě podle toho, co jsem viděl a mě z toho úplně dobře není a nehodlám zůstat a zjišťovat, jestli z toho vyleze něco zajímavýho, nebo to bude tak špatný, jak očekávám...

plakát

Národní házená - Dopis (2022) (epizoda) 

To nejvtipnější, co Suchánek za posledních minimálně 10 let předvedl je, že zařval Partička v Ostravě ožralej. A Národní házená na tom dle všeho nic nezmění. Nevtipná nuda, která šustí papírem, vtipy na úrovní základky (Berouskovi se zabil medvěd na motorce...to bylo dno) a nic na tom nezmění ani sympatické obsazení. I když se Neužil (asi nejvýrazněji) snaží seč může a svými hereckými schopnostmi přináší do té šedi trochu života, Suchánek se rozhodl, že když už posral scénář, tak si to nenechá někým "kazit" a posílá svým neschopným herectvím a kurva piča ubohostí Národní házenou do kolen.

plakát

Bod varu (2021) 

Na to, aby mě to úplně převálcovalo, jsem asi málo zainteresovaný na gastronomii a rozhodně jsem byl málo zainteresovaný na hlavní postavě, která je středobodem všeho toho restauračního chaosu. Je to super "adrenalinová" jednohubka, ale od hlavního chodu, po kterém mi zůstane slza na tváři přece jen chybí. Sice mi trochu chybí tradiční struktura vyprávění a expozice, kdy bych si vytvořil k hlavní postavě vztah, který je pro mě důležitý, na druhou stranu trochu schizofrenně cením, jak dokáže na prostoru jednoho večera odvyprávět tragédii jednoho lidského života... Lavíruju mezi třemi a čtyřmi gastrohvězdičkami, ale největší problém mám asi s tím, že mě prostředí luxusní restaurace zase tolik nebralo. Zatím tři myšulínské hvězdy, ale časem se to možná opraví na čtyři.

plakát

Okno do dvora (1954) 

Pro mě dnes už trochu outdated a naivní. Víc než napětí na mě tedy zafungovala lehká komediální stránka, "osvěžující" a úsměvný šovinismus padesátých let a výlet do starých časů. Celá zápletka na mě působila, jako když si dětí hrají na vraždu a detektivy, a moc nepomohly ani šedivé vlasy (paruka, barva?) hlavního podezřelého, které mě strašně vytrhávaly z děje a dokreslovaly určitou "divadelnost". Je to sice blbost, ale opravdu pokaždé mě rozhodily :-). Přes všechny výtky, téměř dvě hodiny utečou jako voda a na 70 let starý film je to neskutečně svěží. Dávám čtyři zlomené končetiny, tak trochu i z úcty ke jménu.

plakát

Love, Death & Robots - 2. svazek (2021) (série) 

Wow, tak to byl neskutečnej kvalitativní sešup. To, co se přidalo za animátory, to se šetřilo na scénáristech. První díl už jsem ohodnotil sólo, hloupej, nevtipnej, ostatní těsnej podprůměr, kdy neuvěřitelnej lazy writing (ano, všude kolem nás jsou krvelačné zrůdy, já o tom moc dobře vím, a proto vás nechám venku vyhulovat - Vysoká tráva) střídá čistá nuda (Azyl, Utonulý obr) a nebo přinejlepším průměrná jednohubka (Duch Vánoc).  Opravdu dobré pak pro mě zůstávají pouze Zakázané ovoce, které přes slabý příběh, kouzlí silnou atmosférou, a Sníh na poušti, který mi udělal radost tím, že si na nic nehraje. A to je bohužel hodně málo. Budu si muset zopakovat první sérii, abych se přesvědčil, jestli jsem byl ovlivněn kouzlem nového a byl víc shovívavý. Nebo se přesvědčím, že je první série opravdu o tolik lepší a spravím si chuť. Dva porouchaní roboti.

plakát

Love, Death & Robots - Automatická hlasová služba (2021) (epizoda) 

Normálně mi to skoro vzalo chuť na další díly. Neskutečně mě sere ta nesmyslná a hloupá premisa, nehledě na to, že to není vtipný ani zábavný. Nic, jdu koukat dál, ale tohle se nepovedlo natolik, že jsem to musel ventilovat.

plakát

Čekání na Patrika (1988) 

To je jiná pecka :-D Dvě za to, že je to chvílema až dobře dementní.

plakát

Batman (2022) 

Předně, pokud máme dál dostávat tuny comicsových filmů, je dobře, že to někdo zkouší trochu jinak než Marvel. Je dobře, že z Batmana je zase trochu detektiv a osvěžující bylo, vidět Batmana jako kluka, kterej není tím nadlidským buldozerem a převlek si vozí v batohu na motorce. Herecky parádní, až na chudáka hlavního netopýráka Pattinsona, kterýmu já prostě tu úpornost nevěřil. Jestli z něj něco probublalo, jak píše Tetsuo, já to necítil (oproti Víťovi Jakoubkovi, který seděl vedle mě a dvakrát probublal tak kvalitně, že jsem málem hodil tyčku) a Robertovo herectví pro mě zůstává ne úplně příjemnou enigmou (stejně jako u jeho upíří kolegyně). Oproti tomu Zoë, to je láska, byla nádherná a tak neuvěřitelně životná, že zastínila zbytek castu. A stejně jako herecké výkony, má celý Batman spoustu parádních jednotlivostí, které pro mě ale úplně nedržely dohromady. Osudovost, životnost Gothamu i celého filmu, Riddlerova skládanka zločinů...to všechno působí jako dobře zinscenované divadlo, kdy za tím vším prostě cítíte kulisy a papundekl. No jo, oni to ti Marveláci dělají vychcaně a dávno vědí, že když se berete moc vážně, musíte být neprůstřelní. A stejně tak v hyperrealistickém a k smrti vážném Batmanovi jde vidět každý zakolísání, každá hloupost, každej špatně zahranej tón. Jokerovi jsem dal slabší čtyři, tohle je rozhodně lepší a sympatičtější film než Joker a proto dám čtyři krásné ohebné kočičí ženy a rád si to někdy pustím znovu a zkusím docenit. PS: Je vidět, že Matt čerpal z batmanovských videoher a mě se zrovna tento aspekt docela líbil.

plakát

TBH (2022) (seriál) odpad!

To fakt nejde. Jeden bod za snahu, kterou zabijí tak neuvěřitelné amatérské provedení, že by to ČT měla publikovat jedině s omluvou všem poplatníkům. Opravdu neskutečný neživotný herecký výkony, že Svarta, co má dost, je životnější, neexistující dramaturgie, postavy, že by se za ně i Harlequin styděl a člověk by je nikdy nechtěl znát. Jediný, co se České televizi povedlo, je vykreslit dnešní mládež jako bezduchou bandu debilů a samolibých odporných samožerů, což jde nejvíc vidět na postavách, které mají asi být nositeli nějaké morálky (nejvíc nesympatická postava historie, aktivistka Mája, u které nevím, jestli autoři byli natolik sofistikovaní a dělají si z ní po celou stopáž seriálu prdel...vzhledem k tomu, jak na mě působil zbytek téhle spatlaniny, tomu ale nevěřím...). No masakr. Za mě jasný žánr "tak špatný, až je to dobrý". Dávám jednoho florbal homouše, o kterým asi nikdo nemá vědět, že je homouš, ale je jasnej homouš na tři kilometry daleko. A 75 % castu už by nikdy nemělo nikde hrát :-D. Edit: Tady někdo v komentářích použil slovo showrunnerka mluvíc o tvůrkyni tohoto seriálu. Tak to jsem se smíchy málem pochcal... Druhej edit: V sedmým díle mi došlo, že snaha se tentokrát necení. Je to tím, že musí žít v Brně, nebo mám opravdu věřit, že všichni mladí jsou dnes tak hnusně zlí a agresivní? Já být aktuální mládeží, podám na showrunnerku (cha) žalobu pro nactiutrhání. A ve chvíli, kdy nejšustivější postava v dějinách scenáristiky řekne KMON LUKY, DEJVID BOWIE, s přízvukem u KMON tak otřesným, že by to hůř nevystřihla ani má zesnulá babička, se ve mně údiv spojený s ironickým úsměvem proměnil v temnou nenávist a já přemýšlel, kam bych napsal oficiální stížnost. BRÁT SI V NĚČEM PODOBNÝM DO HUBY BOWIEHO?!? To jste posrali a je to osobní.