Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Oblíbení režiséři (10)

James Cameron

James Cameron je pro mě modla filmové tvorby. Člověk, který napsal scénář a ještě i zrežíroval celý Titanik je prostě Bůh. Je to neuvěřitelný puntíčkář. Vždyť trval na tom, aby i lžičky, na které nakonec nepřipadl jediný záběr, měly rýhování stejné jako na potopené lodi. A o tom to je. Proto jej obdivuji. Jeho dokonalý smysl pro detail. Co se týče příběhu v Titaniku nebo v Avataru, takových už tu bylo mnoho a možná výraznějších, ale svět a prostředí zachycené Cameronem se objevilo jen dvakrát. V Avataru nejde o nic víc, než o záběry z pralesa na planetě a z Titaniku o nic míň než o Titanic. Navíc scénář u Titaniku je pro mě vrcholem všech scénářů, jednotlivé příběhy, které spolu zdánlivě nesouvisejí, přesto jsou propojeny jedním jediným okamžikem, záběr na fotografii v pravou chvíli, práce s dobovými předměty, hudba, minulost spatřená očima přítomnosti. Navíc Cameron obsazuje hlavní role téměř neznámými herci, což vede k jistému osvěžení zraku a sluchu diváka. Zkrátka, abych to uzavřela-mistr detailu a fantazie.

Jiří Menzel

Tohoto muže obdivuji především pro jeho výjimečný cit, který dokáže uplatnit při převádění mistrovských děl Bohumila Hrabala na filmová plátna. Mně osobně činí velké potíže se takzvaně ,,prokousat" Hrabalovými knihami plnými sáhodlouhých popisů a charakteristik, zatímco díky umění a citlivosti pro detail Jiřího Menzela jsou všechny tyto scény kouzelně ztvárněné, doprovází je skvělá hudba a trvají přesně tak dlouho, jak bych si to já představovala, aniž by ztratily patřičnou hloubku a jiskru.

George Lucas

Myslím si, že existují pouze dva typy lidí. Ti, kteří Star Wars milují a ti, kteří je nenávidí. Já patřím do skupiny číslo jedna. Svět jediů, robotů, klonů, planet a roztodivných stvoření je mým druhým domovem. Světelný meč mám doma ve skříni a Lucase ve filmotéce. Upřímně mám raději starší díly, protože z nich čiší více vtipu, upřímnosti a dobrodružství, méně počítačů, nuceného napětí a zla. Původní kostými mnohokrát působí strašidelněji a věrněji než počítačové triky nové ságy, nicméně i ta je povedená. Stejně jako J.R.R. Tolkien si vymyslel Středozem, tak Lucas upustil uzdu fantazii a já ráda cestuji vesmírem spolu s jeho hrdiny.

Peter Jackson

Ujmout se režie Pána prstenů zdaleka nepředstavovalo jednoduchý úkol a Jackson se jej zhostil s úctou. A všechny Oscary, které za svou práci získal, mou domněnku potvrzují. Přestože na cyklu vidím jistou režisérovu únavu,( Společenstvo je vyvážený celek, Dvě veže mírně ztrácejí, zatímco Návrat krále by potřeboval notně sestříhat) nemohu Jacksonovi odepřít smysl pro cit a význam jednotlivých postav, výběr Nového Zélandu se také vyplatil a co víc, prsten byl nakonec zničen:)

Tim Burton

Tenhle pán vidí svět poněkud jinýma očima než většina režisérů dnešní doby a to je rozhodně dobře! Filmy jako Sweeney Todd by snad pod jinou než Burtonovou taktovkou vznikat vůbec neměly. Navíc jeho spolupráce s Johnym Deppem je pro mě něco jako Slunce, seno a Helena Růžičková. Vždyť takového Střihorukého Edwarda by si nikdo jiný nestřihnul s takovou grácií!?!

Michael Bay

Ostrov, Pearl Harbour, Armagedon, Skála, Mizerové, Transformers...Co k tomu dodat? Klonovou válku, válečnou romantiku, vesmírnou oddysseu, hodné zločince, detektivy komedianty nebo mluvící auta, to všechno umí Bay slušně ukočírovat a navíc soudtracky k jeho filmům jsou jedny z nejlepších:)

Danny Boyle

Na tomhle pánovi se mi líbí, že upustil od Hollywoodských konvencí a vrhnul se na jízdu po tenkém ledě. Zatímco jej od natočení Milionáře z chatrče všichni zrazovali, on v příběhu obyčejných lidí z daleké Indie viděl něco neobvyklého a vsadil na tuhle kartu všechno. A udělal dobře. Myslím si, že by svět potřeboval více Boylů a víc filmů, jako je právě Milionář z chatrče, protože je zajímavý a navíc poučný. Romantických snímků se točí desítky a žádný z nich nic nového nenabízí. Boyl dokázal, že to není nedostatkem dobrých námětů, ale tvůrčí zbabělostí.

Mel Gibson

Další muž, který se vymyká. Zaujal mě jednak svérázným snímkem Umučení Krista, ale ještě více Apokalyptem. Fakt, že se nebojí ukázat pravou tvář surovosti, točí energicky, vybírá si neobvyklá témata a prostředí, nebojí se konfliktů a navíc obsazuje neznámé herce nehledě na to, že Apokalypto natočil v májském dialektu, mě velice láká. Navíc i jako herec vysoce převyšuje průměr:)