Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká část filmu se odehrává v nákupním centru v čase Vánoc. Prolnou se tu příběhy čtyř přátel, kteří zde pracují. Jedním je optik Tomáš (Richard Krajčo). Vystudovaný oční lékař má rád volnost a ženy, žije v obytném přívěsu na poli nedaleko obchodního centra, kde se prohání jeho kůň. Hezká Nina (Vica Kerekes) balí dárky ve stánku a provokuje výstředním oblékáním i přidrzlou otevřeností. Jejím krédem je nemilovat, aby nemohla být zraňována. Ráďa (David Novotný), nejstarší z přátel, pracuje v supermarketu jako manažer prodeje a bydlí s početnou rodinou v malém bytě. I když ji má rád, někdy by nejradši od toho chaosu utekl někam daleko.Zajíc (Jakub Prachař),čerstvě vystudovaný herec, marně obchází castingy a vlastně málokdo ví, jak se doopravdy jmenuje. Všichni ho vnímají v kostýmu ušáka, který rozdává dětem balonky. Každý z našich přátel má své touhy a sny a právě Vánoce jsou časem, kdy se mohou plnit. Dejme šanci zázrakům! Copak se pohádky nemohou žít? (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (494)

Marze 

všechny recenze uživatele

V obřím nákupním středisku za adventního času se přebíjejí kýče tak třpytivé, až vyrábějí vlastní poezii; také sponzorské výrobky si tu svůj díl náležitě odpracují a z veletrhu světel si kamera vytahuje zázemí každodennosti zaměstnanců, jen na rozdíl od Obchoďáku "zespoda". Takže v kostýmu zajíčka se coby neúspěšný herec potí Jakub Prachař, dárky balí zranitelná drsňačka čili Vica Kerekes, v optice se spíš vyskytuje, než pracuje nezávislý nadsamec v podání Richarda Krajča a herecky jim vládne David Novotný coby manažer prodeje, veskrze pozitivní i v sarkastickém nadhledu tatíka od rodiny. Čtyřka kamarádů proplouvá v podstatě jedním dlouhým hudebním klipem, než Krajčův hrdina zažije "andělský" přerod: působivě ztvárněný, byť nikterak nový, Hollywood už podobných osvícení shůry nadělil desítky. Nicméně pohádkové mysterium plní svůj účel mířící ve sváteční době, jak jinak, k prozření.Z Křídel Vánoc lze odvodit mnoho nedostižných vzorů: pokus o vánoční Samotáře, ale bez jejich pronikavosti, o Lásku nebeskou, ale bez její samozřejmosti. Občas až příliš doslovně se zjevují banality minulosti – dětský domov, rozchod s otcem, stud z prohry v očích matky – nebo situační vzkazy o zodpovědnosti k bytostem, které milujeme. Klipová stavba plus vánoční rekvizity se ve výsledném pocitu pohybují mezi pohádkou a reklamou. Ale to vůbec neznamená, že Křídla Vánoc neúčinkují. Naopak. Jen se okatě chtějí zalíbit. A líbit se budou, i když ta romantická líbivost se člověku místy až protiví. Z filmu sice pomrkává střet svatého a komerčního včetně sloganu Nakupovat není hřích, ale bezstarostný duch party dýchá milou přirozeností. Jenom Krajčův romantický rebel s koněm na sněhu hraničí s manýrou, zato opilecká epizoda Prachařovy postavy v těsné bláznivé domácnosti "u Novotného" posílá film svou náladou do zlatého fondu vánočních hitů. I když nejde o komedii, neboť věčně balancuje mezi chytrým vtipem a osudovým strachem. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jak přistupovat k tomuto dílku, které se na jednu stranu tváří jako melancholické depresivní drama, kdy se čtveřice přátel z obchodního domu společně perou se svými životními strastmi a podělaným osudem, a na druhou se snaží vykřesat na divákově tváři široký úsměv. Místy je to opravdu mistrovsky zvládnuto, ale jinak zabředává děj do ponuré a pomalé nudy s nejasnou strukturou a záměrem. Zdálo se mi, že se autorka snažila vmáčknout příliš do tak malého prostoru, a kdyby se soustředila pořádně jen na jednu postavu, bylo by to snesitelnější. Na druhou stranu by možná utrpěla výpovědní hodnota příběhu a celkově by šla kvalita ještě hlouběji. Takto tu máme vcelku povedenou mozaiku, která se dá hezky přirovnat k předvánoční pohádce s nejistým koncem, který je alespoň malinko laděn optimisticky a pozitivně. 55% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Někd se řeší, zda je kniha lepší než film. Jindy zda je trailer lepší než film. V tomhle případě říkám, že rádii proslavená titulní píseň Richarda Krajča s Klusem je výrazně lepší než tenhle rádobysentimentální snímek, tvářící se jako vánoční (?) pohádka (!) pro dospělé (?!). Zásadní problém mám s českými reáliemi (vím, nějak si ten film na sebe vydělat musel, příště info o PP, díky) a strašným castingem (Vica Kerekes jako balička dárků, co dává každému blbci z obchodáku? Krajčo s fetišem na okroužkované dámy?). Já tu nenašel ty emoce, ani sentiment, ketrý bych očekával, navíc tak "mrtvé" postavy bez vývoje a smyslu... ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

těžko počítat, kolikrát jsem během první řekněme půlhodiny obracel oči v sloup nad hloupostí scénáře a prkennými hereckými výkony.. později, když člověk akceptuje tu zvláštní zápletku a alespoň trochu se naladí na vlnu celého vyprávění, už to není taková hrůza a najde se i pár světlých chvilek, ale negativní dojmy výrazně převládají.. především to není vůbec (ale opravdu vůbec) vtipné, což bych vzhledem k označení "drama / komedie" docela očekával.. celý film pak působí dojmem jakési vánoční "pohádky" pro dospělé, ze které si divák ale absolutně nic neodnese, protože celá zápletka s přáními prostě nemá dostatečný tah na bránu, a tak je celá upozaděná za dost tuctovým glóbusáckým vztahovo-kamarádským mišmašem, ze kterého vám v hlavě nejvíc utkví popíjení lahváčů na střeše a neskrývané uctívání kultu Krajča (v růžových brýlích).. nejvíc mě tak na filmu asi zaujala zajímavá Vica Kerekes, která mezi jinak spíš nesympatickými postavami vcelku vyniká.. silné 2* ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Poměrně kvalitní psychologická záležitost s českým, ryze černým humorem. Rozhodně to není nic co bych si s chutí pouštěl na Štědrý den formou nějaké oddechovky. Zhruba prostředek filmu se mi zdál nezáživný a bál jsem se jakým směrem se film vydá. Naštěstí samotný závěr popřel můj názor z prostředka filmu. Křídla Vánoc podle mě přinášejí poselství, že každý člověk si Vánoce může přizpůsobit dle svých pravidel a jak uzná za vhodné a i tak si je užije. PF: 2014. :) ___ (Jiráskovo divadlo, Nový Bydžov) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (15)

  • Film se natáčel v Praze a v Liberci. (Busmart)
  • Herec a spevák Richard Krajčo chcel pôvodne účinkovanie vo filme odmietnuť. Dôvodom bol názov snímky, ktorý ho okamžite odradil. Navrhol zmenu názvu na Krídla, ale režisérka trvala na pôvodnej verzii. Nakoniec sa po prečítaní scenáru rozhodol, že v ňom hrať chce. (Zdroj: pravda.sk) (leila22)
  • Tomáš Klus, který zpívá písničku „Cesta“ společně s Richardem Krajčem, která zazní ve filmu, se opakovaně objeví v televizi. Píseň samotná vznikla v roce 2012, autorem textu i hudby je Richard Krajčo. (sator)

Reklama

Reklama