Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Akční
  • Horor

Recenze (190)

plakát

Americká noční můra (2000) 

Dokument, ve kterém režiséři slavných amerických hororů přibližují okolnosti vzniku jejich zásadních filmů. Důraz je kladen na přiblížení těchto okolností: studená válka, Vietnam, boj černochů o rovnoprávnost, zabití Kennedyho a Martina Luthera Kinga. To je asi OK, ale přišlo mi to zpracované dost na efekt, střídání záběrů z Vietnamu a z některých filmů, k tomu to páni režiséři komentují sice zajímavě a s nadšením:), ale nic hlubšího nesdělí. Jedině David Cronenberg dokázal docela slušně vysvětlit, proč ho baví točit takové divné filmy.

plakát

Android (1982) 

Nejdříve mne dostala estetika sci-fi filmu z osmdesátých let, ale poté, co se mi interiéry i herci okoukali, jsem poslední čtvrtinu filmu odzíval. Příběh je banální a nezachrání ho ani závěrečný "zvrat".

plakát

Attack of the 50 Foot Woman (1958) 

Triky mimořádně nepovedené, na rok 1958 se dokonce divím, že se s tím odvážili do kin. Na druhou stranu ten příběh okolo mi na béčkové sci-fi přišel vcelku dobrý, herci OK a té přerostlé paní jsem fandil:)

plakát

At the Earth's Core (1976) 

Kevin Connor natočil pro studio Amicus celkem tři filmy o "ztracených světech" podle románů E. R. Burroughse. The land that time forgot (1975), At the earth's core (1976) a The people that time forgot (1977). Zatím jsem viděl pouze At the earth's core, takže nemůžu srovnávat.___Peter Cushing zde hraje senilního, zmateného a zároveň veselého vědce, podle jehož projektu byl vyroben obří vrták, který je schopen se i s posádkou provrtat hluboko pod povrch země. Cesty se s ním zúčastní i jeho sponzor David Innes. První testovací "jízda" se jim vymkne z rukou a ocitnou se tak blízko zemského jádra, kde objeví vcelku zajímavou civilizaci. Komunikaci nic nebrání, protože všichni mluví anglicky:) Dosud neobjevenou oázu v nitru Země ovládají Mejasové - velké okřídlené příšerky s telepatickými schopnostmi. Sagothi jsou jejich vojáci a lidé jsou tu jako otroci (co jiného taky). Oba cestovatele v tomto světě čeká nejedna šlamastika___Klady: zajímavý příběh, stále se něco děje, docela dost akce, Doug McClure se pro roli Davida Innese vyloženě hodí, stejně tak Caroline Munro je pro svoji roli královny zotročených lidí ideální. Zápory: všechny příšerky (xyz - sauři) jsou vlastně herci v gumových oblecích, triky jsou mizerné a na kulisách a celé výpravě je vidět nízký rozpočet. Peter Cushing z toho se svým poblázněným vědcem dělá trochu komedii. Celkově ale zábavný film.

plakát

Avatar (2009) 

Úžasná pohádka. Standardizované postavy i příběh k pohádkám prostě patří. Dost mi to připomnělo Naushiku z větrného údolí, boj přírody proti lidské rozpínavosti na mne většinou ve filmu zabírá...3D verze v kině, český dabing byl OK, i když nechápu proč není v kinech i 3D verze s titulky.

plakát

Báječný nový svět (1998) (TV film) 

velmi chladně působící film s béčkovou produkcí a nevýraznými herci. To vše byl možná záměr, neboť v báječném novém světě není místo pro hrdiny ani individuality. Everyone belongs to everybody. Work, earn, buy...

plakát

Beyond the Time Barrier (1960) 

Standardní téma: pilot experimentální rakety vzlétne v roce 1960 a na Zem se vrátí v roce 2024 (pro něj uběhne pár minut). Za tu dobu se ale dost změnilo, po povrchu Země se procházejí zmutovaní lidé, ostatní žijí v podzemí a jejich civilizace je odsouzena k záhubě. Pilot z minulosti může být jejich záchranou.____Nízkorozpočtové, rychle natočené (podle některých zdrojů za 14 dní, při současném natáčení The Amazing Transparent Man), špatně zahrané, upovídané, ale především hodně zmatené. S vysvětlováním příčin některých zvratů v ději a chování některých postav se zde čas příliš neztrácí. Bavil jsem se nadprůměrně, klidně bych dal 4 *, ale při srovnání s jinými opravdu povedenými sci-fi z 50. let je Beyond the Time Barrier tak na 1,5*.

plakát

Cat-Women of the Moon (1953) 

Hned první scéna vybízí k uzavírání sázek, který z členů posádky předvede horší herecký výkon. K mému překvapení se ale všichni během filmu už jen zlepšují. Během celé expedice se chovají jako teenageři na výletě do městského parku, hodně mezi sebou žertují (haha:)), flirtují a také se neustále něčemu diví. Správné odpovědi na otázky ostatních zná kapitán, který má vše načteno z letových příruček, ale jinak je to strašně naivní pako. Vlastně díky neuvěřitelné naivnosti a bezelstnosti mužské části posádky mne tento film hodně bavil, často jsem si říkal: „ty vole, proč jim věříš, proč tam chodíš, proč to děláš, ty jsi asi úplně blbej“ a doufal jsem, že alespoň jeden člen posádky dostane rozum a vše dobře dopadne:)____Malou roli zde má atrapa obřího pavouka, který se také objevil ve filmech Mesa of Lost Women (1953) a Missile to the Moon (1958), který je částečným remakem Cat-Women of the Moon.