Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Recenze (381)

plakát

Mechanický pomeranč (1971) 

Nemám slov k tomu co jsem viděl. Naprosto dokonalý film, bez jediné chyby. Miluji scénu, kdy má Alex sex se dvěmi dívkami, vše je zrychleno a podbarveno skvělou hudbou (tady se určitě musel Darren Aronofski nechat inspirovat). Jestliže se o nějakém filmu dalo mluvit jako o kontroverzním, pak je to kubrickův Mechanický pomeranč. Sex, násilí a Beethoven.

plakát

2001: Vesmírná odysea (1968) 

Tohle byl ten nejnáročnější film, který jsem kdy viděl (zlatý Lynch). Neumím si představit jaký poprask musel tento snímek vyvolat v té době. Opravdu vynikající hudba a efekty, které se jen tak neviděly. Je opravdu těžké pochopit, co nám mistr chtěl říct, ale až si přečte o čem že to vlastně bylo, tak ta myšlenka je naprosto úchvatná (já to taky nepochopil, ale najděte mi někoho kdo ano). Každý detail má své opodstatnění a je jedinečný. Holt Kubrick je jen jeden.

plakát

Barry Lyndon (1975) 

Další z kubrickových masterpieců. Pohled na anglický dvůr a mentalitu je v jeho podání dokonalý. Asi nejlepší historický film. Jen nechápu, proč člověk všeobecně ne jenom Barry Lyndon, který žije v luxusu a má moře peněz chce vždy více a více, a pak ztratí vše a následuje pád. Proč člověku někdy prostě nestačí to co má?

plakát

Věc (1982) 

Ta nejhutnější atmosféra co jsem kdy viděl, navíc s perfektně depresivní hudbou, ledovou Antarktidou a Kurtem Russellem. Díval jsem se na to sám, v prázdném bytě a měl jsem pak co dělat abych usnul. Nejlepší horor, co kdy byl natočen.

plakát

Všichni dobří rodáci (1968) 

Další skvělý trezorový film. Celá plejáda herců zde hraje prim, mě osobně se nejvíc líbil Matuška jako bohém Zašínek. Myšlenka JZD byla asi pro některé krásná věc, leč jak se později ukázalo stejně neúspěšná. Opravdový skvost.

plakát

Sunset Boulevard (1950) 

Poctivý film z prostředí Hollywoodu, který poukazuje také na tu druhou chudou stranu mince. Z Glorie Swanson jsem měl fakt strach, byla tak zblblá svou dávnou slávou až mě to děsilo.

plakát

Zabíjení (1956) 

Geniální loupež, která končí tak, že by si člověk vytrhal všechny vlasy na hlavě (debilní pes). Jednoduchost, ale preciznost. I tak lze okomentovat tento film.

plakát

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (1964) 

Vynikající satira na atomovou válku. George C. Scott byl jako generál, pořád žvýkající, dokonalý. Na závěr to zabil Dr. Strangelove s cukající pravačkou a "Mein Fuhrer, já chodím". Teorie o fluorazici všeho byly fakt drsné, stejně jako to, že rusy nikdy neviděli pít vodu, jen vodku. Genialita Kubrickova.

plakát

Muž, který nebyl (2001) 

Opravdová lahůdka od Coenovic bratrů. Noir, kamera, hudba, příběh, typické coenovské dialogy a absurdno, to vše do sebe zapadá jako kostky domina. Filmařina se vší parádou. Nejvíc mě dostal Billy Bob Thorton, neustále kouřící. To byl jeho herecký koncert, záběry na jeho apatickou tvář byly dokonalé.

plakát

Anglický pacient (1996) 

Romantický a zárověň tragický příběh dvou lidí, kteří se do sebe zamilují v nesprávnou dobu. Dvě dějové linky lásky a skvělý výkon mého oblíbence Ralpha Fiennese. Moc dojemný film, u konce mi málem i ukápla slza. Já osobně mám slabost pro prostředí severní Afriky (například Casablanca). Jeden z nejromantičtějších filmů, co kdy vznikly.