Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Western

Recenze (197)

plakát

Útěk (1972) 

Mezi TOP FAJF protivnýho toho dědka, zařadíme ÚTĚK hnedka. Stýv měl prostě vizáž, co maj kamery rády, pěknou holku po boku a padouši cedí spousty marmelády (asi spíš sirupu, ale to se nerýmuje). Starouš Sam si holt všecko moc bral, filmy miloval, klacky pod nohama přeskakoval tím, že fetoval. Průserářů král. Tady byl ještě ve formě a všechno sedí ohromně. Není v ÚTĚKU tentokrát nic moc programově osobního (snad kromě toho NOMEN OMEN), ale prachy na klepky mu jistě vyneslo tohle dílo. Tak mu to přejme, i když bychom radši, kdyby víc točil a míň se s chlastem bratřil. To je ale jeho věc, že byl nešťastný pitomec.

plakát

Chyťte Cartera (1971) 

Carter je hrozba, dneska i včera! Carter je bomba hozená do kostela! Pojďme si to shrnouti: režie - neotřele nápaditá, soundtrack - špičkový, scénář - lahůdkový a Carter? Michael Caine!

plakát

To Catch a Killer (2023) 

Není to blbý a to mi letos stačí. Nekouká tam ufon ani prdel dračí. Nebijou se tam čuráci, osvalení mládenci. Nepálí tam všechno na škvarek, ženský s prsama bez bradavek. Nežvaní se tam o překot bez výpovědních hodnot. Tohle dílo mě svým způsobem oslovilo. Sázíme hvězdičky a doufáme, že se s takovou laskominkou ještě setkáme. Zdá se jich být čím dál méně - kam směřuje to hollywoo (li)dské plémě!?

plakát

Černý korzár (1976) 

Ať se na to dívám z které chci strany, sečtu plusy i mínusy,  pořád zůstává faktem, že je to jeden z nejlepších dobrodružných filmů jaké znám. Skvělé hlášky ("zahoďte svoje pistole a rychle se pokřižujte!", vynikající hudba bří Angelisových, Kabir Bedi a jeho OČI , krutý padouch a jeho vikingský bodyguard speciálně cvičený pro potřeby souboje s Černým korzárem, mrtví bratři (na druhé straně samozřejmě jistá naivita, ba až směšnost, omezený rozpočet - ale copak toto může zastavit Černého korzára?). Knížka je ta nejlepší braková jízda co si jen lze představit. Film si s ní moc nezadá, i když bohužel nezačíná tou knižní vyhrocenou výpravou pirátů do nočního Maracaiba za účelem krádeže mrtvoly ze šibenice. Souboj kajmana s jaguárem bych taky přidal.

plakát

Culpepperovi hoši (1972) 

Ach, jaká lahůdka. Po prvním shlédnutí musím nadřadit i Peckinpahovi. U jeho westernů vždycky někde vzadu číhal program, životní názor, filosofie. Culpepper Catle Co. nepotřebuje tlačit na pilu, má v sobě všechno, co od westernu čekáte i při skromných dialozích a zdánlivé absenci nosného příběhu. Zdá se, že fabule typu "pár podivných existencí žene stádo krav" bohatě stačí ke skvělému filmovému zážitku. Pokud máte ovšem srdce pro westerny, jak tu kdosi píše.

plakát

Zulu (2013) 

Paradisso na druhou aneb detektivka, co už dlouho chyběla. Šokující brutalitou a pířmočarou nahotou se nešetří, což panu B. připomnělo podobně neuhlazená sedmdesátá, filmová samozřejmě. Pokud si někdo myslí, že farmaceutické pokusy na lidech patří do éry sci-fi, potom on sám přebývá svět báječných inscenací pro nedělní večery. Co je trochu smutné je fakt, že dříve se točily filmy o lidech, kteří dokázali najít cestu ke svému lidství, ty dnes vystřídaly filmy o lidech, kteří tuto cestu ztratili. Ve finále ztrácí film body spíše za neochotu opustit tuto nesmyslnou, byť pro diváka efektnější, stezku...

plakát

Policejní divize Rampart (2011) 

Pan Bertrand lehce nadsazuje své hodnocení, aby pomohl příležitostným nahlédnout, že Rampart je vyjímečný a všechny další filmy o zkorumpovaných poldech jsou CHACHACHA. Aby ne - pod co se Ellroy podepíše, na to se nezapomíná (poznáme až se u nás konečně začnou jeho knihy vydávat, tedy jestli). Maně a snad i blbě nabízí se srovnání Movermana s Altmanem, většina jeho filmů taky neudělaly ve své době díru do světa a dneska? Nepleťme si tedy Rampart s kriminálkou, toto je charakterová studie, která jde svým tempem, bez úlitby. Možná by stálo za to přepsat zde popisek filmu, zbytečně lidi plete.

plakát

Případy 1. oddělení (2014) (seriál) 

Jasný nambrvan. Otisk reality se podařilo přivést k životu, parta vyšetřovatelů je sehraná nejen herecky. Vetchého miniatury s dcerou a do toho Bolek Polívka, který s úsměvem všechno jistí coby mentor veterán. Ještě že musí splácet ty dluhy, snad ho takhle budeme vídat častěji. Naproti tomu neokoukané tváře pachatelů jsou vynikajícím tahem. Svátek na televizní obrazovce. Milá česká televize, přibloudlý Cirkus Bukowski odpuštěn.