Reklama

Reklama

Chyťte Cartera

Trailer

Poštvat proti sobě zkušeného zabijáka, to není nikdy dobrý nápad. Surový londýnský gangster Jack Carter (Michael Caine) odjede do rodného Newcastlu, aby objasnil tragickou smrt svého bratra Franka. Ten údajně zemřel při autonehodě, když řídil opilý. Jack má však od počátku podezření, že mladíka někdo zavraždil. Frank totiž nikdy nepil. Carter tudíž začne obcházet lidi z místního podsvětí, se kterými se ostatně dobře zná z minulosti. Zpočátku mu zdejší gangsteři dají jen najevo, že by měl všeho nechat a odejít. Jenže to rozhodně není Jackův styl. A s tím, jak muž postupně odhaluje souvislosti Frankovy smrti, stává se ještě umíněnějším – a brutálnějším... Britský snímek režiséra Mikea Hodgese je adaptací kriminálního románu Teda Lewise. Českým divákům je možná známější z amerického remaku Sejměte Cartera, v němž titulního hrdinu ztvárnil Sylvester Stallone. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Michaela Caina mám dost rád, ačkoli ho znám hlavně v jeho starších, mentorských (či rádcovských) rolích. Chyťte Cartera mě však s ohledem na očekávání jeho nesmlouvavého mládí a nekompromisního stylu pomsty zklamalo. Chce to víc než pořádný kus výdrže přečkat začátek, ale mdlé tempo se drží po celou dobu. Film tak zestárl a jeho starosvětské postupy se dnes míjejí účinkem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Exemplárny príklad toho, ako sa dá inteligentne a s vkusom natočiť niečo, čo sa dá nazvať "nekompromisný gangster pomstí smrť svojho brata a s ničím sa pritom neserie". Dnes by to už bol oveľa väčší problém, viď prerábka so Stallonem. Kam sa ten môže hrabať na Canea. Film mi pripomínal štýlom Profesionálov. Takže slovami klasika "stará škola". ()

Reklama

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Skutočne veľmi drsný a realistický krimi thriller. Každá minúta filmu je presiaknutá pochmúrnou britskou atmosférou a to sa k príbehu o chladnokrvnom zabijakovi na ceste za svojou pomstou dokonale hodí. Michael Caine je bad-ass na pohľadanie a v jeho postave sa snúbia anglický džentlmen, hrdina marloweovského typu (Carter dokonca vo vlaku číta Chandlera) a neľútostný zabijak, ktorý systematicky a nekompromisne odstraňuje každého, kto mal so smrťou jeho brata niečo spoločné. Ale popritom mu stále fandíte, pretože je to sympaťák. Get Carter je výborný film. Scenáristicky síce trochu neoriginálny (i keď v roku 1971 nebola téma pomsty natoľko vyťažená) a pomalšie sa rozbiehajúci, ale dobre zrežírovaný, napínavý a zábavný. A má celkom prekvapivú pointu. Nič, čo v podsvetí vykonáte, sa nezaobíde bez odozvy... (9/10) ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Životná rola Michaela Caina? Áno, mohlo to mať aj svižnejšie tempo, ale Get Carter je mimoriadne štýlový neo-noir (Carter vo vlaku číta Farewell, My Lovely, žmurk, žmurk) plný násilia, skazených postáv, slizkých ľahkých žien a nasiaknutý hutnou atmosférou špinavej priemyselnej brutalistickej Veľkej Británie. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (10)

  • Jack Carter (Michael Caine) užívá jako svou osobní zbraň samo nabíjecí pistoli Sig P210" v ráži 9 Parabellum. Dodnes se jedná o nejpřesnější sériově vyráběnou pistoli na světě. Cena v základním provedení činí cca 50 000 Kč. (ČSFD)
  • Tento film byl v roce 2004 vybrán britským časopisem Total Film jako nejlepší britský film všech dob. (Javert)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama