Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (71)

plakát

Zizek! (2005) 

S Žižkem je opravdu legrace. Ani tento dokument mi nedal jednoznačnou odpověď na to, zda je SŽ intelektuální šarlatán, záměrný provokatér či skutečně hlubokomyslný filozof, jehož mix Hegela, Lacana a Marxe představuje originální inspirativní výzvu pro radikální levici. – Nejvíce jsem se pobavil, když Žižek ve svém bytě komentuje televizní pořad, v němž o psychoanalýze hovoří tajnosnubně samotný Lacan, těmito slovy: Jsem osvícený a racionálně uvažující člověk a na rozdíl od Lacana preferuji jasné a srozumitelné vyjadřování.

plakát

Jako štvaná zvěř (1975) 

Nesmírně silný a pozitivní film o síle, pevnosti a nezdolnosti přátelství mezi muži, jehož genialitu korunuje skvělý happy end.

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Skvělá ukázka toho, jak logika vítězí nad uvěřitelností.

plakát

Jako kníže Rohan (1983) (TV film) 

Úderná a tématem vděčná moralitka o tom, jak chudák – byv zbohatl – do ještě větší nouze přišel. Herecké výkony Menšíka a Roubíkové jsou dechberoucí; a ostatní figurkaří také se ctí.

plakát

Požáry (2010) 

Tento film si v mých očích zaslouží plné bodové ohodnocení už jenom z toho důvodu, že jsem na pointu přišel mnohem dříve, než ji rezisér vybalil. A sebekriticky říkám, že v disciplíně správné tipování point nijak nevynikám.

plakát

25. hodina (2002) 

Neskutečně silný snímek, jehož melancholická atmosféra se mi přesně trefila do nálady. Mužský trojlísetk nemá chybu. Sympaťák jeden vedle druhého, což je minimálně v případě Montyho poněkud paradoxní. Nejlepší scéna je Nortonův monolog před zrcadlem, jímž se vyznává k lásce k New Yorku a jeho obyvatelům.

plakát

Rituál (1973) 

Několik nesoustavných poznámek k filmu, který mě neskutečným způsobem dostal: Eric Cartman má svatou pravdu, když příležitostně hovoří o „zasraných hipících“… –– Podobné téma, tedy konflikt mezi rozdílnými kulturami se zcela odlišným hodnotovým systémem traktuje též film Černá smrt, ale ten i vzhledem k tomu, že se odehrává ve středověku, nepůsobí tak subverzivně a provokativně. ––  Počas závěrečného twistu jsem si vzpomněl na cikána Janečka z Haškova Švejka a v duchu si říkal, že nesmíme ztrácet naději, že se to ještě může obrátit k lepšímu a že podivná paganská komunita nakonec morálně zvítězí nad poněkud škrobeným a upjatým policistou z pevniny, který ve filmu symbolizuje přísnou a rigidní víru. Zkrátka jsem si přál, aby se ukázalo, že je to všechno jen hra a žádné obětování se nebude konat… –– Skvělý vtip celého snímku spatřuji v tom, jak je hravá, lehce opojná psychedelická atmosféra, která obklopuje život komunity, podržená skvělými tanečně-hudebními vstupu, v samotném závěru šokantně revidována, když se ukáže odpudivý a – měřeno dnešním pohledem – iracionální fanatismus místní komunity, byť z hlediska jejich víry jde o projev výsostně konzistní a souladný.

plakát

Mučedníci (2008) 

Velmi přesvědčivý a sugestivní pokus o horor s (duchovním) přesahem. Na druhou stranu pro mě velmi znepokojivý snímek, který mi přinesl filmový zážitek na samé hranici (fyzické) snesitelnosti a který si s největší pravděpodobností netroufnu zhlédnout podruhé.

plakát

Taneček přes dvě pekla (1982) (TV film) 

Peklo jso ti druzí, ale i druhé… Geniální, lehce ulítlý a mírně subverzivně feministický příspěvek k démonologickému diskurzu. Jen tak mimochodem: jsou-li dvě pekla, možná existují i dvě nebe…

plakát

Oběť (1986) 

Kvintesence duchovního filmu. Tarkovského labutí píseň…