Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Krimi

Recenze (168)

plakát

Ohnivě červená obloha (2023) 

Tohle je minimalistická libůstka, která se vám zaryje pod kůži, stejně tak jako ústřední soundtrack. Roter Himmel je vztahovou hrou, profesní krizí i melancholií zároveň. Leona můžete nesnášet, ale já ho miloval právě proto, jakým byl. Nadja vás okouzlí svým přístupem k životu a bezprostředností. Každá další postava má co nabídnout. Jde opravdu o citlivou záležitost, která se vás dotkne, stejně jako lesní požár, který se nekontrolovatelně blíží.

plakát

Němá tajemství (2023) 

Za mě nejlepší český film roku 2023. Tohle nenápadné vztahové drama s krimi zápletkou je opravdovým pozvednutím české kinematografie. Naprosto skvělý snímek po všech stránkách. Herecké výkony hlavní trojice, perfektní hudba, kamera a scénář bez slabých míst. Podle ukázek jsem měl nějaká očekávání, ale film mi je naprosto zbořil a vystavil je mnohem výš. Rozuzlení zápletky je sice mírně předvídatelné od druhé půlky filmu, ale není to nic, co by mi zkazilo celkový dojem. Tento počin by si zasloužil rozhodně větší pozornost. Námět i zápletka jsou originální a rozhodně to má šanci zaujmout celoevropského diváka.

plakát

Margrete - královna severu (2021) 

Skvěle rozvinutá severská legenda, která přes svoje barvité zpracování, působí skutečně a dramaticky, ačkoliv se nemá o co pořádně opřít. T. Dyrholm je excelentní jako v každé své roli. Zde však svým uhrančivým výkonem hodnotně vyzdvihla celý film. Líbí se mi originální styl, že nejde o žádný velký krvák a divák je ušetřen o stereotypní válečné bitvy. Naopak podtrhuje královskou myšlenku - držet unii v klidu a míru. Divák si pak může vychutnat dramatické a vzrušující tahání za nitky, které je dotaženo zcela dokonalou hudbou, ze které budete mít husí kůži.

plakát

Hodně štěstí, pane Veliký (2022) 

Na konverzačním komorním melodrama není nic výjimečného. Co vás však strhne s sebou, je neuvěřitelně originální scénář, otevřenost obou postav a velký otisk skutečného života, který se v něm ukrývá. Chemie mezi E. Thompson a D. McCormackem je až neuvěřitelně dobrá a je radost ji sledovat. Postavy mají vývoj a i když jde o velmi komorní film, tak má spád a svižně plyne. Vtipy, slzy, intimity jsou dokonale dotaženi hudbou, která opravdu celý film pozvedla o několik úrovní.

plakát

Film roku (2021) 

Film roku má naprosto geniální humor, který je hodný tohoto názvu. Bavil jsem se skoro při každé scéně. Kouzlo filmu je jeho jednoduchost a přesnost. Dotažené postavy s výbornou chemií, dobře plynoucí děj, mrazivé i zábavné momenty, Penelope a její kruté vlasy a výtečná kamera.

plakát

Mimořádná událost (2022) 

Jiří Havelka opět dokazuje, že je mistrem v komorní komedii. Zcela upřímně mohu říct, že se bavilo celé kino a já s ním. Nikdy by mě nenapadlo, že se z reálné 14 minutové události dá vyšperkovat takový zábavný počin, který je plný odkazů a českého folklóru a těch, co to nepostřehnou, mi je vskutku líto. Herecky je vše zvládnuto na výbornou, obzvlášť musím vypíchnout M. Ludvíkovou a T. Marečkovou, jejichž postavy jsem si užíval. Hudba naprosto bravurně zvolena a kamera odvedla vskutku kvalitní práci. Politická linka byla opět s řadou narážek příjemným a vtipným doplňkem.

plakát

Cruella (2021) 

Opravdu jsem netušil, jak mistrovsky jde dotáhnout a ztvárnit Cruellin příběh. Z kina jsme odcházel nadšený, plný entuziasmu a energie. Dojatý krásnou tečkou na konci filmu a opět se přesvědčil, že Emma Stone opravdu dosahuje oscarových kvalit. Celý počin pak doplněný o bravurní vizuálně atraktivní kostýmy + masky a hudebně o skvěle doladěné soundtracky.

plakát

Strnadovi (2017) 

Poměrně výjimečný a netradiční život jedné rodiny, který se skvěle podařilo zachytit v dobrém časosběru. V tomto dokumentu najdete opravdu všechno - rodinu, lásku, vztahové krize, výchovné krize, odloučení, několik svateb, happy end. Strnadovi mají svojské rodinné kouzlo, které je radost sledovat. Zároveň jejich životní vývoj a píle jim bude snad velkým zadostiučiněním. Jsem rád, že se o svůj příběh podělili s veřejnosti a také poklonu Heleně Třeštíkové, která opět prokázala kvality své vytrvalé práce.

plakát

My děti ze stanice Zoo (2021) (seriál) 

Ze začátku musím ujasnit, že toto je moje první zkušenost s dětmi ze ZOO. Kultovní kniha a film mě teprve čekají. A upřímně jsem rád, že tomu tak je. Dostal jsem jednoduše nový a skvělý příběh, který je bravurně natočen, bez zbytečných porovnáváních a sledování rušivých detailů, abych sledoval, co budu moct zkritizovat oproti originálu. Zbytečně bych se okrádal o zážitek, který jsem dostal. Že se to nedrží knižní předlohy? A proč by mělo? V každém díle je jasně uvedeno, že jde o volnou inspiraci, ze které seriál vychází a není tedy jeho záměrem ji kopírovat. Příběh je to silný a jsem rád, že se jej tvůrci rozhodli oprášit pro mladší ročníky. Jde o kvalitní práci od hereckých výkonů (všem hercům jako by byli postavy šity na míru), kameru, barvy, scény po skvělou hudbu. Právě současnější písně, se stylově hodí do celého konceptu, jak je seriál pojat a ztvárněn a naopak mě velice baví, jak jsou zde vyobrazeny ony sedmdesátky. Tuto sérii jsem hltal každým dílem a rád se k ní po čase vrátím.

plakát

Karolína (2021) (TV film) 

Životní příběh, který vás nakopne dobrou energií. Karolína má můj obdiv, její příběh mě opravdu bavil i udivoval navzájem, ale jen v tom nejlepším slova smyslu. Za svou ambiciózní a inspirativní povahu si zaslouží jednoznačně plný počet. Jsem rád, že se na ní štěstí usmálo ve všech bodech, které v průběhů dokumentu jmenovala. Helena Třeštíková odvedla opět kvalitní práci, jak už je u její časosběrné práce zvykem.